Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H δικαιοσύνη γίνεται ψηφιακή

H δικαιοσύνη γίνεται ψηφιακή

Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης αναγκάζει από τον ερχόμενο Απρίλιο τους Ισπανούς να διεξάγουν διαδικτυακές δίκες

Στην Ισπανία από τις 20 Μαρτίου 2024 όλα αλλάζουν στις δίκες. Η ψηφιοποίηση καθιερώνεται στη χώρα της Ιβηρικής με το το νέο Βασιλικό Διάταγμα «Νόμος για Μέτρα Ψηφιακής και Διαδικαστικής Αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας της Δημόσιας Δικαιοσύνης», που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση.

Ο κανόνας ορίζει ότι οι δικαστικές διαδικασίες, οι ακροάσεις, οι παραστάσεις, οι εμφανίσεις ή οι καταθέσεις «θα πραγματοποιούνται κατά προτίμηση» ηλεκτρονικά

Φέρνει σχετικές αλλαγές όπως η υποχρέωση προτεραιότητας στη διεξαγωγή τηλεματικών δικών σε σχέση με εκείνες με τη φυσική παρουσιών των διάδικων. Ακόμα και οι δίκες σε περιπτώσεις εξώσεων θα γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες και οι εταιρείες θα πρέπει να συνδέονται με τη Δικαιοσύνη, παρέχοντας στους πρώτους την ψηφιακή επιλογή και αναγκάζοντας τις δεύτερες να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία μέσω αυτού του καναλιού. Αυτή είναι η Δικαιοσύνη που φτάνει στην Ισπανία.

Τηλεματικές δίκες

Ο κανόνας ορίζει ότι οι δικαστικές διαδικασίες, οι ακροάσεις, οι παραστάσεις, οι εμφανίσεις ή οι καταθέσεις «θα πραγματοποιούνται κατά προτίμηση» ηλεκτρονικά, εκτός εάν ο δικαστής ή το δικαστήριο αποφασίσουν διαφορετικά. Ωστόσο, θα υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η απαραίτητη φυσική παρουσία κατηγορουμένων για σοβαρό έγκλημα ή, εάν είναι λιγότερο σοβαρό, σε περίπτωση που το αίτημα για ποινή υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Θα είναι επίσης εγγυημένο ότι οι καταθέσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά σε περιπτώσεις θυμάτων έμφυλης βίας, σεξουαλικής βίας, εμπορίας ανθρώπων ή αν είναι ανήλικα ή με αναπηρία. Ομοίως, οι διαδικτυακές δίκες θα επιτρέπονται σε υποθέσεις έξωσης. Όσοι συμμετέχουν σε μια τηλεδιάσκεψη πρέπει να συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα αμφίεσης, συμπεριφοράς και σεβασμού που απαιτούνται στις διαπροσωπικές διαδικασίες που διεξάγονται σε δικαστικές αίθουσες και δικαστικά μέγαρα.

Σχέση με τη Διοίκηση

Ο κανόνας απαιτεί από τις εταιρείες να αλληλεπιδρούν ηλεκτρονικά με τη Δικαιοσύνη κατά τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδικασίας. Επιπλέον, οι εταιρείες υποχρεούνται επίσης να λαμβάνουν οποιαδήποτε ειδοποίηση με αυτό το μέσο, ​​αντί για φυσική. Ωστόσο, στην περίπτωση των ιδιωτών δεν υπάρχει υποχρέωση η σχέση με τη δικαιοσύνη να είναι ψηφιακή, ούτε κατά την αποστολή επικοινωνίας τους. Ωστόσο, εάν το άτομο κατά την υπογραφή μιας σύμβασης είχε υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά συστήματα για την επίλυση μελλοντικής διαφοράς, οι επικοινωνίες θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

Φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Ο κανόνας, για πρώτη φορά, προστατεύει τους ηλικιωμένους. Σε διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που το ζητούν, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους υπό ίσους όρους. Στην περίπτωση ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, αυτές οι προσαρμογές θα γίνουν αυτεπάγγελτα από το ίδιο το δικαστήριο. Όλες οι επικοινωνίες, προφορικές ή γραπτές, με άτομα άνω των 80 ετών θα γίνονται σε «σαφή, απλή και προσιτή» γλώσσα.

Ψηφιακή αποσύνδεση

Οι αρχές που έχουν αρμοδιότητες σε θέματα Δικαιοσύνης οφείλουν να καθορίσουν, μέσω συμφωνιών και πρωτοκόλλων, τα κατάλληλα μέτρα στον τεχνολογικό τομέα για να καταστεί δυνατή η ψηφιακή αποσύνδεση, συνδιαλλαγή και ανάπαυση σε περιόδους μη εργασίας, δικαίωμα που πρέπει να επεκταθεί και στα μέλη του νομικού επαγγέλματος, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και Δικαστικοί επιμελητές κ.α.

Οι πολίτες που αποτελούν μέρος ή δικαιολογούν έννομο και άμεσο συμφέρον σε μια δικαστική διαδικασία ή ενέργεια μπορούν να έχουν πρόσβαση, με ταυτοποίηση και ηλεκτρονικά, στα πρακτικά για να γνωρίζουν τους δικαστικούς φακέλους στους οποίους συμμετείχαν ή ενδιαφερόντουσαν, τις εξατομικευμένες πληροφορίες που καταγράφονται στο Ενιαίο Δικαστικό Διατακτικό Συμβούλιο, για να μπορεί να διαχειριστεί ένα προηγούμενο ραντεβού στον δικαστικό τομέα ή να κάνει υποδείξεις και καταγγελίες.

Ο ηλεκτρονικός δικαστικός φάκελος είναι το σύνολο δεδομένων, εγγράφων, διαδικασιών, ενεργειών και οπτικοακουστικών εγγραφών που αντιστοιχούν σε μια δικαστική διαδικασία, ανεξάρτητα από το είδος των πληροφοριών που περιέχει και τη μορφή με την οποία δημιουργήθηκαν.

Το Βασιλικό Διάταγμα επιφέρει επίσης αλλαγές σχετικά με την προσέγγιση της έκδοσης προδικαστικής απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Το δικαστήριο μπορεί να την εγείρει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναστολή της. Επιπλέον, ένα δικαστήριο μπορεί επίσης να αναστείλει μια διαδικασία εάν οποιοδήποτε κράτος μέλος υποβάλει ζήτημα σχετικό με το αντικείμενο της ισπανικής διαφοράς στο ΔΕΕ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024