Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο βουλευτής Αταλάι παρά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο βουλευτής Αταλάι παρά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε ν’ αφήσει ελεύθερο τον βουλευτή Τζαν Αταλάι παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την αποφυλάκισή του.

Τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε χθες Τετάρτη την αποφυλάκιση του Τζαν Αταλάι, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TIP), αψηφώντας την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Umit Bektas, επάνω, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας επιδεικνύουν ένα πορτρέτο του Τζαν Αταλάι, στην αίθουσα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης).

Την περασμένη Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διατάξει την αποφυλάκιση του Αταλάι, κρίνοντας ότι δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματά του στην «ελευθερία» και στην «ατομική ασφάλεια» ενώ παραβιάστηκε επίσης το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και της πολιτικής δράσης.

«Πρόκειται για συνταγματικό έγκλημα» έκρινε το Κακουργιοδικείο

Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης που εξέτασε χθες την υπόθεση, αρνήθηκε ν’ αφήσει ελεύθερο τον Τζαν Αταλάι, παραπέμποντας την υπόθεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

«Το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης παρέπεμψε ομόφωνα την υπόθεση, για ακόμη μια φορά, στο 3ο Ποινικό Τμήμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για συνταγματικό έγκλημα», τόνισε ο Ερκάν Μπας, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, συμμάχου του φιλοκουρδικού HEDEP.

Ο 47χρονος Αταλάι εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Μάιο παρότι εξέτιε ποινή φυλάκισης 18 ετών. Είναι ένας από τους επτά που καταδικάστηκαν πέρυσι μαζί με τον φιλάνθρωπο μαικήνα Οσμάν Καβαλά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, με την κατηγορία ότι χρηματοδότησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί, το 2013.

Ολοι οι καταδικασθέντες είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν αυθόρμητα και εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν.

Νομοθετική τροπολογία

Τον προηγούμενο μήνα το Ανώτατο Εφετείο όχι μόνο αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά ο εισαγγελέας του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η ετυμηγορία τους υπέρ της αποφυλάκισης του βουλευτή ήταν αντισυνταγματική.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η άνευ προηγουμένου κρίση στους δικαστικούς θεσμούς της Τουρκίας ενδέχεται να επιλυθεί μέσω νομοθετικής τροπολογίας που θα εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024