Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: «Χούντα λοχαγών» βλέπουν ΜΜΕ στη στρατιωτική σχολή της Τούζλα - Το επεισόδιο που την αποκάλυψε

Τουρκία: «Χούντα λοχαγών» βλέπουν ΜΜΕ στη στρατιωτική σχολή της Τούζλα – Το επεισόδιο που την αποκάλυψε

Υπολοχαγοί που δήλωναν «κεμαλικοί», κακοποιούσαν, παρενοχλούσαν και στοχοποιούσαν συστηματικά θρησκευόμενους σπουδαστές με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο τον Νοέμβριο.

Αναστάτωση επικρατεί στην Τουρκία, καθώς ΜΜΕ της χώρας φέρνουν στο προσκήνιο μία «χούντα λοχαγών» στο στράτευμα που αποκαλύφθηκε στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα έπειτα από ένα επεισόδιο που σημειώθηκε στις 10 Νοεμβρίου και είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει διοικητική και δικαστική έρευνα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Yeni Safak, οι υπολοχαγοί έγιναν ομάδα αρχικά στη Σχολή Χερσαίου Πολέμου και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε οργανωμένη δομή στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα.

Οι υπολοχαγοί που δήλωναν «κεμαλικοί», κακοποιούσαν, παρενοχλούσαν και στοχοποιούσαν συστηματικά θρησκευόμενους σπουδαστές που προσεύχονταν στο τζαμί της Σχολής.

Οι συγκεκριμένοι υπολοχαγοί που είχαν δημιουργήσει τη «χούντα», χρησιμοποιούσαν λεκτική βία σε βάρος των θρησκευόμενων σπουδαστών με εκφράσεις όπως «εχθροί του Ατατούρκ», «σεκταριστές-θρησκόληπτοι» και «αντιδραστικοί».

Μάλιστα οι τακτικές εκφοβισμού και bullying που χρησιμοποιούσαν συνεχιζόταν και διαδικτυακά καθώς κοινοποιούσαν φωτογραφίες των «αιρετικών» αξιωματικών και εκτόξευαν χυδαιότητες κατά τους σε ομάδες WhatsApp.

«Κυνήγι για αιρετικούς αξιωματικούς»

Ειδικότερα οι συγκεκριμένοι υπολοχαγοί είχαν ξεκινήσει ένα «κυνήγι» για «αιρετικούς αξιωματικούς(!)» σε τρεις διαφορετικές ομάδες στο WhatsApp όπου ήταν παρόντες όλοι οι σπουδαστές.

Μυστικά τραβηγμένες φωτογραφίες εκπαιδευόμενων αξιωματικών που προσεύχονταν και επισκέπτονταν νεκροταφεία μοιράστηκαν με την ομάδα και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Κάποιοι από τους σπουδαστές που στοχοποιήθηκαν έπρεπε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με δηλώσεις όπως «δεν έχω προσευχηθεί ποτέ», προκειμένου να αποδείξουν ότι «δεν είναι αιρετικοί». Επιπλέον, προκειμένου οι λεγόμενοι αιρετικοί αξιωματικοί να αποκαλυφθούν, εκτοξεύονταν απερίγραπτες και ανείπωτες βρισιές εναντίον τους.

Μήνυμα στο WhatsApp όπου υπολοχαγοί μέλη της «χούντας» στοχοποιούν θρησκευόμενους σπουδαστές (Πηγή: Yeni Safak)

Πραγματικές επιθέσεις στις 10 Νοεμβρίου

Η λεκτική παρενόχληση από σχεδόν 100 «χουντικούς» υπολοχαγούς μετατράπηκε σε πραγματικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια τελετών που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον φάκελο της υπόθεσης, φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ διανεμήθηκαν πριν από την τελετή. Ορισμένοι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να φορέσουν τις φωτογραφίες στο κολάρο τους επειδή όπως ισχυρίστηκαν οι καρφίτσες δεν ήταν αρκετές.

Ένας υπολοχαγός από την ομάδα των ενθουσιωδών της «χούντας», ζήτησε τον λόγο από κάποιον υπολοχαγό που δεν φορούσε τη φωτογραφία: «Γιατί δεν φοράς τη φωτογραφία του Ατατούρκ;» και προσπάθησε να του βάλει τη φωτογραφία στο κολάρο με τη χρήση βίας, λέγοντας: «Είσαι μέλος της κοινωνίας; Φύγε».

Θυμωμένος για τη μεταχείριση που δέχθηκε, ο υπολοχαγός απάντησε: «Δεν μπορούσα να τη φορέσω γιατί δεν υπήρχε καρφίτσα. Θα το φορέσω επειδή μου το λέτε εσείς; Θα το φορέσω μόνος μου», απάντησε.

Μάλιστα αναγκάστηκε να εξηγήσει στον διοικητή του λόχου που παρενέβη ότι «δεν μπορούσε να φορέσει την επίσημη καρφίτσα γιατί δεν είχε και ότι δεν ήταν εχθρός του Ατατούρκ». Τελικά καρφίτσωσε τη φωτογραφία στο κολάρο του με την καρφίτσα που του έφεραν με εντολή του διοικητή.

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά την τελετή. Ο υπολοχαγός πήγε στον θάλαμο, όπου δέχθηκε παρενόχληση από περίπου 15 ενθουσιώδεις της «χούντας». Οι υπολοχαγοί τον προσέβαλαν λέγοντάς του: «Μια μέρα θα προσκυνήσετε όλοι στον Ατατούρκ».

Το επεισόδιο συνεχίστηκε μετά την τελετή

Οντας μη ικανοποιημένοι με αυτό, οι «χουντικοί» υπολοχαγοί συνέχισαν, καθώς κόλλησαν φωτογραφίες του Ατατούρκ στην πόρτα του θαλάμου όπου διέμεναν τρεις υπολοχαγοί, τους οποίους είχαν χαρακτηρίσει ως «εχθρούς του Ατατούρκ». Οι εκπαιδευόμενοι ανθυπολοχαγοί κοινοποίησαν μια φωτογραφία της πόρτας στην ομάδα WhatsApp με τη σημείωση: «Τους χτυπάμε αν την αφαιρέσουν».

Όταν ένας εκπαιδευόμενος υπολοχαγός μπήκε στον θάλαμο και αφαίρεσε τις φωτογραφίες που είχαν κρεμαστεί, τις έβαλε στην τσέπη του, ενώ ένα μέλος της χούντας που τον κατασκόπευσε μοιράστηκε τη φωτογραφία της πόρτας με την ομάδά του και προσκάλεσε τους φίλους του για επεισόδιο: «Αφαίρεσαν τη φωτογραφία του Ατατούρκ και την πέταξαν στα σκουπίδια», ανέφερε.

Τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο μετά από αυτό το σημείο. Μια ομάδα 70-80 ατόμων που οργανώθηκε από έναν εκπαιδευόμενο υπολοχαγό, ο οποίος είδε το μήνυμα, εισέβαλε στον θάλαμο και επιτέθηκε με γροθιές σε τρεις εκπαιδευόμενους υπολοχαγούς, αποκαλώντας τους «εχθρούς του Ατατούρκ», και αφαίρεσε επωμίδες και τουρκικές σημαίες από τις στολές τους. Ένας από τους επιτιθέμενους εκπαιδευόμενους υπολοχαγούς απείλησε: «Είμαι ο Θεός και το δικαστήριο εδώ». Η ομάδα διαλύθηκε αφού έφτασε στο σημείο ένας ανθυπολοχαγός που είχε ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ οι επιτιθέμενοι εκπαιδευόμενοι ανθυπολοχαγοί πήγαν στο κρατικό νοσοκομείο της Τούζλα και έλαβαν ιατρική γνωμάτευση.

Κατά τη διοικητική έρευνα που ξεκίνησε για το περιστατικό, τρεις εκπαιδευόμενοι υπολοχαγοί που δέχθηκαν επίθεση και ξυλοδαρμό και μόνο τέσσερις εκπαιδευόμενοι υπολοχαγοί μεταξύ των επιτιθέμενων τέθηκαν σε υποχρεωτική διοικητική άδεια. Οι τρεις υπολοχαγοί που ξυλοκοπήθηκαν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Ανατολίας κατά των υπολοχαγών με τις κατηγορίες της «σκόπιμης σωματικής βλάβης», «απειλής», «εξύβρισης», «προσβολής των ιερών», «παράνομης παροχής και λήψης προσωπικών δεδομένων». Επιπλέον, υποβλήθηκε μήνυση για ηθική βλάβη για εξύβριση και επίθεση. Η διοικητική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έβριζαν ακόμα και τον Ερντογάν

Βέβαια οι ενθουσιώδεις υπολοχαγοί της «χούντας», έβριζαν τους κρατικούς αξιωματούχους, ιδίως τον πρόεδρο Ερντογάν, και απειλούσαν να «κρεμάσουν», να «κόψουν με σπαθί» και να «σκοτώσουν» τους αξιωματικούς που χαρακτήριζαν «αιρετικούς», υπό το προσωπείο του κεμαλισμού, ενώ προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον επικεφαλής του Κόμματος «Νίκη», Ουμίτ Ουζντάγ, γνωστό για την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική του.

Μέλη της «χούντας» προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον επικεφαλής του Κόμματος «Νίκη», Ουμίτ Ουζντάγ.

Μάλιστα ανήρτησαν μια φωτογραφία του Τούρκου προέδρου μπροστά από μια εικόνα του Ατατούρκ και προσέθεσαν την εικόνα ενός ατόμου που είναι οπλισμένο.

Μήνυμα στο οποίο οι υπολοχαγοί της «χούντας» υβρίζουν τον Ερντογάν (Πηγή: Yeni Safak)

Σε ένα άλλο μήνυμα, κατακρίνουν και σπιλώνουν τη μνήμη του ισλαμιστή ηγέτη Νετζμετίν Ερμπακάν και την οικογένειά του.

Μήνυμα στο οποίο μέλη της «χούντας» σπιλώνουν τη μνήμη του ισλαμιστή ηγέτη Νετζμετίν Ερμπακάν (Πηγή: Yeni Safak)

Οι υπολοχαγοί της «χούντας» έκαναν σχέδια σε ομάδες για να φέρουν στη δημόσια ατζέντα τους λεγόμενους «αιρετικούς» εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ενώ ορισμένα μέλη της δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με «τουρκολάγνους» εισαγγελείς.

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας, Γισάρ Γκιουλέρ απάντησε σε ερώτηση για το τι συμβαίνει στη Σχολή της Τούζλα υπενθυμίζοντας ότι το περιστατικό αποτελεί δικαστική διαδικασία, ως εξής

«Το περιστατικό στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα είναι ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 10 Νοεμβρίου. Ένας από τους σπουδαστές αξιωματικούς μας δεν φόρεσε τη φωτογραφία που έπρεπε να φορέσει στο πέτο του και έδωσε μια δικαιολογία όπως ‘δεν έχω καρφίτσα, οπότε δεν μπορούσα να τη φορέσω’. Υπήρξε διαπληκτισμός με άλλους σπουδαστές που αντέδρασαν σε αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, όλοι τους τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα. Θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου σχετικά με το περιστατικό αυτό. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να απέχουμε από σχόλια που μπορεί να οδηγήσουν το περιστατικό σε λάθος θέσεις και να περιμένουμε την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας», είπε σύμφωνα με τη Cumhuriyet.

Αντιδράσεις από το CHP

Το θέμα σχολίασε με ανάρτησή του στο Χ, ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος καυτηρίασε ιδιαίτερα τις δηλώσεις που έκανε ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Τέσσερις υπολοχαγοί αντιδρούν στο ότι δεν φορούν τη φωτογραφία του Ατατούρκ στην εστία του Ατατούρκ. Αν το θέμα ήταν η έλλειψη καρφίτσας, η ανάγκη θα είχε εκπληρωθεί. Φυσικά, οι προθέσεις τους είναι γνωστές», ανέφερε αρχικά.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαλάσουν τη διάθεση όσων δεν αισθάνονται άνετα με τον Ατατούρκ», προσέθεσε.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024