Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία - Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Τουρκία: Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία – Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

H συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε πάνω από τρεις ώρες.

Σε αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία προχώρησε η Τουρκία μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πάνω από τρεις ώρες αποφασίστηκε πως ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ προάγεται σε ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας.

Η θέση ήταν ουσιαστικά «ορφανή» μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, καθώς ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιασάρ Γκιουλέρ ορίστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπουργός Άμυνας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Έκτοτε χρέη αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, εκτελούσε ο διοικητής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Μούσα Αβσεβέρ, ο οποίος και αποστρατεύτηκε.

Ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου υπηρετούσε μέχρι σήμερα ως διοικητής της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας και μιλάει και αραβικά, οπότε κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο στρατηγός έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στην ηγεσία του στρατού ανακοινώθηκε πως νέος διοικητής του Στρατού Ξηράς διορίζεται ο νυν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Αλλαγές υπάρχουν και στο Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου.

Επίσης αποστρατεύεται ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας ο πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία του Ναυτικού και του Στόλου.

Οι αλλαγές θα ισχύουν από τις 30 Αυγούστου.

Τόσο ο Γκιουλάν όσο και Αβσεβέρ αποστρατεύονται για λόγους ηλικίας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ορίστηκε γυναίκα ναύαρχος, με την Γκοκτσέν Φιράτ Γιάς να παίρνει το βαθμό της αντιναυάρχου.

Ποιος είναι ο Μετίν Γκιουράκ

Σύμφωνα με τη Cumhuriyet, o Μετίν Γκιουράκ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1960 στο Μαρντίν, είναι απόφοιτος τόσο της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας όσο και της Ικάρων. Έχει υπηρετήσει σε πολλά πόστα ως διοικητής της 4ης στρατιάς, ενώ το 2017-2018 ήταν αρχηγός των Στρατού Ξηράς. Από το 2020 μέχρι σήμερα είναι διοικητής της 2ης Στρατιάς, ενώ το 2020 είχε υπηρετήσει και στη Λιβύη.

Επίσης, έχει διδάξει σε αρκετές στρατιωτικές σχολές, ενώ μιλάει αγγλικά και αραβικά.

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 εκτέλεσε τις εντολές του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ και μάλιστα είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες στην αεροπορική βάση του Ακιντζί.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024