Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κουτάβι: Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την εκπαίδευση τουαλέτα

Κουτάβι: Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την εκπαίδευση τουαλέτα

Το κουτάβι έχει την ικανότητα να μάθει, αρχικά, να λερώνει στην πάνα του και, στη συνέχεια, στη βόλτα του. Αρκεί να του το διδάξουμε

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται αρκετοί κηδεμόνες κουταβιών, καθώς αδυνατούν να μάθουν στο μικρό τους φιλαράκι να κάνει την ανάγκη του στην πάνα. Και, στη συνέχεια, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί το κουτάβι τους δεν κάνει την ανάγκη του κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Ως γνωστόν, ένα κουτάβι, δεν πρέπει να βγαίνει βόλτες μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλιά του. Και υποχρεωτικά πρέπει να έχει και εκείνο την τουαλέτα του μέσα στο σπίτι. Κοινώς, την πάνα του.

Το κουτάβι χρειάζεται επίβλεψη και καθοδήγηση, για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα όσον αφορά την τουαλέτα

Το κουτάβι δεν μπορεί να κρατηθεί για πολλές ώρες. Μπορούμε όμως, να τις υπολογίσουμε από την ηλικία του

Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα μάθουμε στο κουτάβι να… ανακουφίζεται στην πάνα του. Και, στη συνέχεια, τον τρόπο για να ξεχάσει την πάνα και να κάνει την ανάγκη του όταν βγαίνει περίπατο.

Πώς θα μάθει το κουτάβι να κάνει την ανάγκη του στην πάνα

«Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους κηδεμόνες κουταβιών είναι αυτό της εκμάθησης της τουαλέτας. Το κουτάβι χρειάζεται επίβλεψη και καθοδήγηση, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα όσον αφορά την τουαλέτα», διευκρινίζει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Κωνσταντίνα Ντέτσικα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, όπως λέει η κα Ντέτσικα, που το σκυλάκι μας δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ξεκινάμε την εκπαίδευση του μέσα στο σπίτι. Καθώς δεν μπορεί να βγει βόλτα. Και χρησιμοποιούμε την πάνα.

«Σε έναν περιορισμένο χώρο (πάρκο, crate, δωμάτιο) τοποθετούμε το κρεβάτι του σκύλου και πολύ κοντά την πάνα. Έτσι, θα μειώσουμε τις πιθανότητες το σκυλάκι μας να αστοχήσει.

Πρέπει να έχουμε κατά νου τέσσερις στιγμές μέσα στην ημέρα, που το κουτάβι είναι πολύ πιθανό να θέλει τουαλέτα. Ποιες είναι; Μόλις ξυπνάει -οποιαδήποτε ώρα της ημέρας-, μετά το φαγητό, μετά, ή κατά τη διάρκεια έντονου παιχνιδιού. Όπως και μετά από εκπαίδευση», διευκρινίζει η κα Ντέτσικα.

Τις στιγμές αυτές φροντίζουμε, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, το κουτάβι μας να βρίσκεται κοντά σε μία, ή περισσότερες πάνες. Έτσι, με την καθοδήγησή μας να έχει μια επιτυχημένη προσπάθεια και να το επιβραβεύσουμε.

«Είναι βασικό να ενισχύσουμε άμεσα το κουτάβι μας, ώστε να συνδυάσει την επιβράβευση με τη συμπεριφορά. Και έτσι να την επαναλάβει. Θα βοηθήσει πολύ το κουτάβι μας να έχει πάντα μια πάνα στο οπτικό του πεδίο. Υπολογίζουμε, λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε παραπάνω από μια πάνα μέσα στο χώρο μας. Και η αναλογία είναι περίπου, μια πάνα ανά 15 τετραγωνικά», επισημαίνει η κα Ντέτσικα.

Δεν μαλώνουμε το κουτάβι αν έχουμε κάποιο ατύχημα

Σίγουρα, αρχικά θα υπάρξουν και ατυχήματα, όπως λέει, αλλά δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε, καθώς το κουτάβι μας είναι νεαρό σε ηλικία και δεν του το έχουμε διδάξει ακόμα.

«Επίσης, του είναι αδύνατο να κρατηθεί για πολλές ώρες. Μπορούμε να υπολογίσουμε την ώρα που μπορεί να κρατηθεί, από την ηλικία του. Δηλαδή, να προσθέσουμε στην ηλικία του μία ώρα. Για παράδειγμα, αν το σκυλάκι μας είναι τριών μηνών, μπορεί να κρατηθεί για περίπου τέσσερις ώρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε σταδιακά τα ατυχήματα στο ελάχιστο», υπογραμμίζει η εκπαιδεύτρια.

Τονίζει ότι, εάν έχουμε ένα ατύχημα με την τουαλέτα, είναι σημαντικό να μη μαλώνουμε το σκυλάκι μας. Διότι μπορεί να φοβηθεί, να κάνει αρνητική σύνδεση, και στη συνέχεια να κρύβεται για να κάνει την ανάγκη του.

«Στην περίπτωση που πιάσουμε επ’ αυτοφώρω το σκυλάκι μας να κάνει την ανάγκη του εκτός πάνας, μπορούμε να διακόψουμε τη διαδικασία. Ανασηκώνουμε απαλά το κουτάβι και το τοποθετούμε στην πάνα. Έτσι, του δείχνουμε το σωστό μέρος για τουαλέτα. Προσέχουμε να μην έχουμε έντονες αντιδράσεις και τρομάξουμε το κουτάβι μας», τονίζει η Ντέτσικα.
Εάν βρούμε ετεροχρονισμένα ακαθαρσίες εκτός πάνας, για παράδειγμα επιστρέφοντας στο σπίτι, μετά από πολύωρη απουσία μας, δεν κάνουμε τίποτα. Το σκυλί δε μπορεί να συνδέσει την αντίδραση μας με τη συμπεριφορά, καθώς έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο.

«Όσο το κουτάβι μεγαλώνει, θα έχουμε όλο και λιγότερα ατυχήματα. Έτσι, ξεκινάμε να μειώνουμε σταδιακά τις πάνες. Όμως, μπορεί να επιθυμούμε να κρατήσουμε μια πάνα για ασφάλεια. Για παράδειγμα στο μπαλκόνι. Τότε, μειώνουμε τις πάνες προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε να βρίσκεται η τελική πάνα», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Πώς θα μάθει το κουτάβι να λερώνει στη βόλτα

Και τώρα έφτασε η στιγμή που πρέπει να του διδάξουμε να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού. Με την ολοκλήρωση των εμβολίων, ξεκινάνε και οι βόλτες.
«Για τη μετάβαση αυτή χρησιμοποιούμε ως βοηθητικό εργαλείο τον περιορισμό. Αν χρησιμοποιούμε crate, το σκυλάκι έχει συνηθίσει να κάθεται και να κοιμάται εκεί. Έτσι, οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι δεν θέλει να λερώνει μέσα στον χώρο αυτό.

Μόλις, έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε το επιβραβεύουμε αμέσως

Βασιζόμαστε στις τέσσερις στιγμές που αναφέραμε, κατά τις οποίες το κουτάβι είναι πιθανό να θέλει τουαλέτα. Επιλέγουμε μια ημέρα που έχουμε ελεύθερο χρόνο, και ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Μόλις το κουτάβι ξυπνήσει το κατεβάζουμε αμέσως για βόλτα. Η βόλτα θα πρέπει να διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Εάν δεν έχουμε επιτυχημένη προσπάθεια μέσα σε αυτή την ώρα, επιστρέφουμε στο σπίτι. Βάζουμε το σκυλάκι στον περιορισμό. Περιμένουμε 10-15 λεπτά», περιγράφει η κα Ντέτσικα.

Κατεβαίνουμε ξανά για βόλτα, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το σκυλάκι να κάνει την ανάγκη του. Μόλις, έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε το επιβραβεύουμε αμέσως.

«Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε πάρκο ως μέθοδο περιορισμού, καλό είναι να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια από το πάρκο. Να αρχίσουμε να το μικραίνουμε, ώστε να χωρά μέσα μόνο το κρεβατάκι του σκύλου.
Αν δεν χρησιμοποιούμε crate ή πάρκο, μπορούμε να περιορίσουμε το σκυλάκι, δένοντας το με κοντό λουράκι, ώστε να μη θέλει να λερώσει το χώρο που κάθεται. Μέχρι να επαναλάβουμε τη βόλτα», αναφέρει η κα Ντέτσικα.

Προσοχή!

«Αν η βόλτα διαρκεί πολλή ώρα, για παράδειγμα 40-60 λεπτά, είναι πολύ πιθανό να κουραστούμε τόσο εμείς όσο το κουτάβι μας. Και όταν ανέβουμε στο σπίτι, το σκυλί να κάνει τουαλέτα στην πάνα. Αυτή η περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς έτσι εκπαιδεύουμε το κουτάβι μας να κρατιέται στη βόλτα. Και να κάνει την ανάγκη του στο σπίτι», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Συμβουλεύει ότι, οι βόλτες πρέπει να είναι πολλές και σύντομες. Αν το κουτάβι δυσκολεύεται πολύ να αφεθεί και να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα, τότε χρειάζεται βοήθεια. Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας μια λερωμένη πάνα με ούρα από το σπίτι. Την τοποθετούμε στο έδαφος και σταδιακά αφήνουμε όλο και μικρότερο κομμάτι. Μέχρι να λερώσει στην άσφαλτο.

Έχουμε πάντα λιχουδιές μαζί μας

Διευκρινίζει ότι, όποια μέθοδο περιορισμού επιλέξουμε, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η ίδια. Είναι βασικό να έχουμε μαζί μας λιχουδιές σε κάθε βόλτα. Για να επιβραβεύσουμε άμεσα το σκυλάκι μας, μόλις κάνει την τουαλέτα στη βόλτα.
Τέλος, η κα Ντέτσικα επισημαίνει: «Υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που παίζουν ρόλο στον τρόπο εκμάθησης τουαλέτας. Και ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κηδεμόνα, αλλά και τον χαρακτήρα του σκύλου. Γι’ αυτό συνιστάται να συμβουλευόμαστε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, που θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις μεθόδους στις προσωπικές μας ανάγκες».

Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Κωνσταντίνα Ντέτσικα

● Η κυρία Κωνσταντίνα Ντέτσικα, το 2020 παρακολούθησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών functional dog training του Γιώργου Κυριακού.
Έκτοτε, εργάζεται ως επαγγελματίας εκπαιδεύτρια και παράλληλα παραδίδει μαθήματα σε νέους εκπαιδευτές της σχολής.
Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά ήταν πολύ έντονη από την παιδική μου ηλικία. Ένα πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου μου όμως, ήταν η αφορμή για να μάθω περισσότερα για την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης των σκύλων.
Όνειρο μου είναι να δουλέψω το κομμάτι των σκύλων-θεραπευτών για άτομα στο φάσμα του αυτισμού».

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024