Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοργιστική καταγγελία: Μαύρη εργαζόμενη απολύθηκε γιατί έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια

Εξοργιστική καταγγελία: Μαύρη εργαζόμενη απολύθηκε γιατί έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια

Μαύρη εργαζόμενη καταγγέλλει ότι απολύθηκε από μπουτίκ ρούχων με υποκαταστήματα σε Γλυφάδα και Κηφισιά, γιατί έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια κίνηση που η εργοδότρια δεν ενέκρινε

Σοβαρή καταγγελία για απόλυση με ρατσιστικά κίνητρα έκανε υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων με υποκαταστήματα σε Κηφισιά και Γλυφάδα, επειδή η ιδιοκτήτρια θεώρησε πως επειδή έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια «φαίνονται βρώμικα». Το θέμα έχει προκαλέσει δικαίως πλήθος αντιδράσεων στα social media.

Όταν πήγαν στο κατάστημα που εργαζόταν, μαζί με την αδελφή της για να ρωτήσουν την πρώην εργοδότρια για τον λόγο για τον οποίον απολύθηκε, η τελευταία παραδέχθηκε ότι ο λόγος απόλυσης ήταν πως έκανε κοτσιδάκια και πως δεν είναι ρατσίστρια.

Στα κοινωνικά δίκτυα έχει ξεσπάσει πόλεμος με δεκάδες να υπερασπίζονται με ομολογουμένως ρατσιστικά επιχειρήματα το δικαίωμα στην απόλυση μιας εργαζόμενης για ένα χτένισμα. Το ίδιο ηχηρές όμως είναι και οι φωνές που καταγγέλλουν το περιστατικό ως ρατσιστική απόλυση.

«Δεν είναι ρατσισμός, είναι κάλος δικός μου […] Είναι κάτι που δεν μ’αρέσει εμένα, το θεωρώ λίγο πιο βρώμικο»

Τα σγουρά μαλλιά και με την φυσική τους υφή, είναι το απολύτως λογικό για τα άτομα με αφρικανική καταγωγή.

Άγνοια, ρατσισμός ή εργοδοτικό δικαίωμα τα στερεότυπα ομορφιάς;

Στο βίντεο που δημοσίευσε η αδελφή της εργαζόμενης ξαναρωτούν την εργοδότρια on camera αν την πείραξαν τα κοτσιδάκια της εργαζόμενης. Με την εργοδότρια να απαντά «Ναι, παιδιά». Και όταν την κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά η εργοδότρια υποστήριξε ότι είναι «προσωπική της ιδιοτροπία κι όχι ρατσισμός».

«Δεν είναι ρατσισμός, είναι κάλος δικός μου (…) Είναι κάτι που δεν μ’ αρέσει εμένα, το θεωρώ λίγο πιο βρώμικο» ήταν η απάντησή της. Με αυτή τη νοοτροπία στο μυαλό της να αιτιολογεί την απόλυση μιας νέας γυναίκας σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Να σημειωθεί πως κοινωνιολογικές και λαογραφικές έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι αφροαμερικανίδες είναι πιο πιθανό να νιώσουν πίεση να κάνουν τα μαλλιά τους με πιο «λευκό τρόπο». Υπάρχει δηλαδή εγγενής ρατσισμός και πίεση σχετικά με την εμφάνιση ατόμων της μαύρης φυλής και ρατσιστικά στερεότυπα ομορφιάς τα οποία επιβάλλονται περισσότερο στις μειονότητες ώστε να γίνουν αποδεκτές.

Να ισιώνουν δηλαδή τα μαλλιά τους ώστε να θεωρούνται πιο ταιριαστές με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χρώμα της επιδερμίδας, με τις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες να θεωρούνται πιο επιθυμητές για εκπροσώπους της μαύρης φυλής.

Ακόμα λοιπόν και αν είναι νομότυπη η απόλυση χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση, το φυσιολογικό χτένισμα των μαλλιών και οι κοτσίδες δεν συγκαταλέγονται στις απολύσεις που θα έπρεπε να θεωρούνται νομικά ανεκτές.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024