Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σημίτης: Ο Ζάκ Ντελόρ έδωσε σάρκα και οστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημίτης: Ο Ζάκ Ντελόρ έδωσε σάρκα και οστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Κώστας Σημίτης διατηρούσε στενή φιλία με τον Ζακ Ντελόρ

Με θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Ζακ Ντελόρ, με τον οποίο είχαν στενή φιλία, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

«Mε τον Ζακ Ντελόρ, μας ένωνε μια πολιτική αλληλεγγύη, οι κοινές αρχές μας και μια ανθεκτική φιλία», δήλωσε ο κ. Σημίτης.

Και προσέθεσε πως ο εκλιπών «ήταν ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την πολιτική ενοποίηση και καθοδήγησε μαζί με τον Μιτεράν και τον Κολ την οικονομική ενοποίηση ως την ίδρυση του ευρώ».

«Εύχομαι το όραμά του για την Ευρώπη να παραμείνει ισχυρό και σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα», σημείωσε καταληκτικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Πρόσωπο – κλειδί για τη δημιουργία του ευρώ

Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ υπήρξε αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις.

Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τις Βρυξέλλες, ο Ζακ Ντελόρ έπαιξε το ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Η Επιτροπή Ντελόρ, επισήμως Επιτροπή για τη Μελέτη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 1988.

Η συγκρότησή της ήταν αποτέλεσμα της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξεταστούν και να προταθούν συγκεκριμένα στάδια προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επικεφαλής της τέθηκε ο Ζακ Ντελόρ, τότε πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Επιτροπή Ντελόρ εκπλήρωσε την αποστολή της, με τη δημοσίευση έκθεσης τον Απρίλιο του 1989 σχετικά με την «Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Μεταξύ άλλων, η έκθεση πρότεινε τρία στάδια για την επίτευξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και συνέβαλε στην ανάπτυξη της διαδικασίας νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024