Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 3 τελευταία ραντεβού για το 2023 με την εφορία – Οι έξι υποχρεώσεις

Τα 3 τελευταία ραντεβού για το 2023 με την εφορία – Οι έξι υποχρεώσεις

Τελευταία ευκαιρία για να γλιτώσετε φόρους

Λίγες ημέρες έμειναν για να φύγει το 2023 και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει έως 31 Δεκεμβρίου να εκπληρώσουν μία σειρά υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στο κράτος είτε για να πληρώσουν φόρους είτε για να συγκεντρώσουν αποδείξεις και να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι 22% είτε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να μην επιβαρυνθούν με τα τεκμήρια και να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο ΟΤ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τελικά γενναία παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου και με αυτόν τον τρόπο μία βασικότατη φορολογική υποχρέωση των ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκινήτων μετατίθεται για αργότερα.

Κυνήγι αποδείξεων

Έως τα τέλη 2023 θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν, να σπεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει  θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Έξι οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2023

Ο πίνακας δείχνει τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους

Τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν πλέον έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων. Μάλιστα όσοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πινακίδες στις 29 Φεβρουαρίου και να της παραλάβουν λίγους μήνες μετά (συνήθως την περίοδο του Πάσχα εφαρμόζεται το σχετικό μέτρο) ουσιαστικά θα γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του πρώτου διμήνου του έτους λόγω της παράτασης πληρωμής τους.

Γονικές παροχές

Παράλληλα έως τα τέλη του 2023 όσοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δαπάνες ή αγορές που δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα φετινά ή εισοδήματα προηγούμενων ετών ή δεν μπορούν να καλύψουν μία σειρά τεκμηρίων θα πρέπει να λάβουν μία δωρεά ή γονική παροχή.

Για να αναγνωριστούν όμως οι δωρεές χρηματικών ποσών θα πρέπει αυτές να γίνουν μέσω τραπεζών και να δηλωθούν στην Εφορία, ενώ τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο για τον δωρητή.

Τεκμήρια

Στην περίπτωση που κάποιος έχει εισοδήματα παρελθόντων ετών που μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια δεν χρειάζεται να κάνει κάτι έως το τέλος του έτους. Θα συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του 2024 (εισοδήματα 2023) για την «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Σε περίπτωση που εντός του 2023 έχει πωλήσει ο φορολογούμενος κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει το παραστατικό για να το αναφέρει στη φορολογική δήλωση του 2024 καθώς και αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει τεκμαρτές δαπάνες και πόθεν έσχες.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024