Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενέργεια: Αρνητικές τιμές ενέργειας λόγω ισχυρών ανέμων

Ενέργεια: Αρνητικές τιμές ενέργειας λόγω ισχυρών ανέμων

Γιατί ανησυχεί η αγορά

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν οι καύσωνες, τώρα είναι ο… Αίολος: οι ισχυροί άνεμοι που αύξησαν σημαντικά την αιολική παραγωγή σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση κατά την περίοδο των διακοπών οδήγησαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μηδέν στη Γερμανία, ενώ οι αγορές χονδρικής έγιναν αρνητικές για μερικές ώρες στη Γαλλία, τη Δανία και τη Βρετανία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η γερμανική τιμή της επόμενης ημέρας για τις 24 Δεκεμβρίου μειώθηκε στα -3,37 ευρώ (-3,72 δολάρια) τη μεγαβατώρα και στα 0,41 ευρώ για τις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Epex Spot SE, το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι. Το συμβόλαιο για την Τετάρτη, την πρώτη εργάσιμη μετά τα Χριστούγεννα, ήταν 60,80 €.

Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται πιο συχνά καθώς η ήπειρος προσθέτει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι άμεσα εξαρτημένες από τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα μάλιστα, με το αιολικό μοντέλο του Bloomberg στη Γερμανία, η παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για την υπόλοιπη εβδομάδα, και θα κορυφωθεί πάνω από τα 50 γιγαβάτ την Παρασκευή, Η ισχύς έφτασε το ρεκόρ των 53 γιγαβάτ στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές κάτω από το μηδέν είναι μια προεπισκόπηση του τι θα ακολουθήσει για τις ευρωπαϊκές αγορές εάν μια πλημμύρα προγραμματισμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αντιμετωπιστεί με μετατόπιση της ζήτησης. Η αναντιστοιχία μπορεί να γίνει πιο έντονη μέχρι να καλύψουν τη διαφορά μεγαλύτεροι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξυπνότερα δίκτυα και καλύτερες τεχνολογίες μπαταρίας.

Οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν έως και -9,31 £ (-11,84 $) τη μεγαβατώρα στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ οι τιμές μειώθηκαν σε -11,93 ευρώ στη Γαλλία και -8,54 ευρώ στη Δανία στις 25 Δεκεμβρίου.

«Η αρνητική τιμολόγηση είναι ένα σημαντικό μήνυμα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή κινήτρων για την ευελιξία και την αποθήκευση, κάτι που είναι κρίσιμο για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», είχε δηλώσει προ μηνών στο Bloomberg, ο Tom Haddon, σύμβουλος στην Arcadis LLP: «Προς το παρόν, η αρνητική τιμολόγηση είναι ένα σφάλμα, αλλά θα πρέπει να είναι ένα χαρακτηριστικό».

Προσαρμογή του συστήματος

Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προσαρμοστεί. Οι αυξανόμενες ποσότητες φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που συγκεντρώνονται σε λίγες μόνο ώρες της ημέρας μπορεί να αυξήσουν το κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την εξισορρόπηση του συστήματος. Τελικά αυτά τα κόστη καταλήγουν να κατανέμονται στους λογαριασμούς των πελατών.

Στην ιδανική περίπτωση, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες και οι τιμές χαμηλές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την κατανάλωση για να συμβάλουν στον περιορισμό του κόστους για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ώστε να διατηρήσουν το σύστημα σε ισορροπία και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Υπάρχουν ήδη κάποια πρώιμα παραδείγματα αυτού στην πράξη. Ο οικιακός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Octopus Energy στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 150.000 πελάτες με συμβόλαια που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους οδηγούς EV να φορτίζουν όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη και πιο πράσινη, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου της Βρετανίας τόνισε πιθανές αλλαγές στο πότε οι άνθρωποι φορτίζουν EV ή θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας ως βασικό βήμα. Η ζήτηση μεγάλης κλίμακας, όπως οι ηλεκτρολύτες υδρογόνου, θα μπορούσε επίσης μια μέρα να αυξήσει την παραγωγή για να αποθηκεύσει την ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024