Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα άκρα ΗΠΑ και Ιράν μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις τους στην Ερυθρά θάλασσα

Στα άκρα ΗΠΑ και Ιράν μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις τους στην Ερυθρά θάλασσα

Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ κατονόμασαν το επίσημο κράτος του Ιράν ως υπεύθυνο χτυπήματος σε πλοίο - Επίθεση σε αεροπλάνο των Χούθι

Μετά από πλήγμα που δέχθηκε αεροπλάνο τους από ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, κατά τη διάρκεια αποστολής «αναγνώρισης» στην Ερυθρά θάλασσα, οι αντάρτες Χούθι απειλούν με αντίποινα τις ΗΠΑ. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί ένα πολεμικό πλήγμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη

Στα άκρα ΗΠΑ και Ιράν

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, με τη συνέχεια να δίνεται σήμερα (24/12) από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιτέθηκαν σε αεροπλάνο περιπολίας που ανήκε στο ναυτικό της Υεμένης στην Ερυθρά θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι.

«Η Ερυθρά θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα»

«Η Ερυθρά θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα αν η Αμερική και οι σύμμαχοί της συνεχίσουν με τον τρόπο που εκφοβίζουν και οι χώρες που συνορεύουν με την Ερυθρά θάλασσα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των κινδύνων που απειλούν την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι.

«Καταρρίψαμε 4 drone»

Παράλληλα, αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ερυθρά θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών στη βασική ναυτιλιακή λωρίδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταγγελία που κλιμακώνει σημαντικά την ένταση

Χθες, οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι το Ιράν χτύπησε πλοίο στον Ινδικό ωκεανό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν το επίσημο κράτους του Ιράν για τις επιθέσεις που γίνονται σε πλοία στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, γεγονός που κλιμακώνει σημαντικά την ένταση μεταξύ των δυο κρατών.

Εκτόξευση από τις δυνάμεις των Χούθι βαλλιστικού πυραύλου με στόχο τη Σαουδική Αραβία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ένα χημικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό.

Επίσης, δυο πετρελαιοφόρα κι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά θάλασσα έγιναν στόχος drones που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader συνοδεύεται από ταχύπλοα των Χούθι, στην Ερυθρά θάλασσα

Συγκεκριμένα, η επίθεση στο χημικό δεξαμενόπλοιο σημειώθηκε το Σάββατο στις 10:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

Προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία, διευκρίνισε.

Ξαναρχίζει ταξίδια η Maersk

Παρά το χάος των τελευταίων ωρών, ο κολοσσός των θαλασσίων μεταφορών AP Moller-Maersk αποφάσισε σήμερα να ξαναρχίσει ταξίδια στην Ερυθρά θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Η απόφαση ακολούθησε τη συγκρότηση της πολυεθνικής πρωτοβουλίας ασφάλειας με τίτλο Operation Prosperity Guardian (OPG), επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024