Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γίνεται το νησί των Χριστουγέννων... να μην έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα;

Γίνεται το νησί των Χριστουγέννων… να μην έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα;

Υπάρχερι ένα νησί που σύμφωνα με το όνομά του είναι Χριστούγεννα κάθε μέρα αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν θυμίζει Χριστούγεννα, ειδικά αν κάποιος περιμένει χιόνια και κρύο.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα, υπάρχει ένα νησί που σύμφωνα με το όνομά του είναι Χριστούγεννα κάθε μέρα αλλά που στην πραγματικότητα τίποτα δεν θυμίζει Χριστούγεννα, ειδικά αν κάποιος περιμένει χιόνια και κρύο, καθώς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο καιρός κυμαίνεται μεταξύ ηλιόλουστων ημερών και έντονης βροχόπτωσης.

Βρίσκεται περίπου 3,5 ώρες βορειοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας με αεροπορική πτήση, με τους εντυπωσιακούς ύφαλους και τα περίπου 250 ενδημικά είδη να του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Τα Γκαλαπάγκος της Αυστραλίας», αλλά γεωγραφικά, αυτό το απομακρυσμένο διαμάντι βρίσκεται πιο κοντά στην Ινδονησία παρά στην ηπειρωτική Αυστραλία.

Γεωγραφικά αυτός ο παράδεισος της ζούγκλας, έκτασης 135 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, είναι πιο κοντά στην Ινδονησία από ότι στην Αυστραλία, στην οποία ανήκει διοικητικά. Απέχει 1.500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Αυστραλία και βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νότια του ινδονησιακού νησιού της Ιάβας.

Το 64% του νησιού παραμένει προστατευόμενος εθνικός δρυμός – και σπίτι για πολλά είδη

Με πληθυσμό 1.843 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2016. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Φλάινγκ Φις Κόουβ. Το νησί πήρε το όνομά του, καθώς ανακαλύφθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1643 από τον καπετάνιο, Ουίλιαμ Μίνορς, ο οποίος με το πλοίο της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, το Royal Mary, είδε τις ακτές του και αποφάσισε να το ονομάσει έτσι. Ωστόσο, αποικήθηκε μόλις τον 19ο αιώνα.

Πώς είναι μία ημέρα στο νησί των Χριστουγέννων

Αν και η κοινότητα είναι μικροσκοπική, είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφη όσον αφορά την εθνοτική καταγωγή. Περίπου το 22% των κατοίκων έχουν κινεζική καταγωγή, το 17% αυστραλιανή, το 16,1% μαλαισιανή, το 12,5% αγγλική και το 3,8% ινδονησιακή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σύνηθες να ακούει κανείς πολλές γλώσσες καθημερινά – αγγλικά, μανδαρινικά, μαλαισιανά, καντονέζικα, κινέζικα Μιν Ναν και ταγκαλόγκ, μεταξύ άλλων.

Το 80% του πληθυσμού ζει στο Φλάινγκ Φις Κόουβ. «Ο όρμος είναι η καρδιά της κοινότητας στο νησί των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι αποβιβάζουν βάρκες ή κολυμπούν για να δουν όλα τα όμορφα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή – δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά για να δείτε δελφίνια, χελώνες ή χταπόδια», είπε στο CNN Travel η Σουκ Γι Λάι που μεγάλωσε στο νησί των Χριστουγέννων.

«Κάνουμε πολλές ελεύθερες καταδύσεις, ψαροντούφεκο, καταδύσεις, σέρφινγκ, σπηλαιολογία και περπατάμε μέσα στη ζούγκλα για να αράξουμε σε κρυφές παραλίες», προσέθεσε αναλύοντας την καθημερινή ζωή στο νησί.

Η διευθύντρια σχολείων μερικής απασχόλησης μετακόμισε από το Ντάνσμπορο της Δυτικής Αυστραλίας μαζί με τον σύζυγό της για να εργαστεί στο μοναδικό σχολείο του νησιού. Εκείνη την εποχή ήταν τριών μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η οικογένειά της μεγάλωσε δύο παιδιά, 8 και 9 ετών πλέον, τα οποία μεγάλωσαν χωρίς τεχνολογία και περιτριγυρισμένα από τη φύση.

«Δεν υπάρχει ίντερνετ εκτός κι αν έχεις Wi-Fi στο σπίτι», εξήγησε η Τέιλορ. «Τα παιδιά μας σκαρφαλώνουν στα δέντρα και παίζουν έξω».

Και καθώς πρόκειται για μια σφιχτοδεμένη κοινότητα, οι κάτοικοι είναι ήσυχοι γνωρίζοντας ότι είναι ασφαλείς. Λίγοι άνθρωποι κλειδώνουν τα σπίτια τους και κάποιοι δεν βγάζουν καν τα κλειδιά από τα αυτοκίνητά τους, προσθέτει η Λάι.

Το νησί «βάφεται» κόκκινο από το εντυπωσιακό φαινόμενο της μετανάστευσης των καβουριών

Περίπου το 64% του νησιού παραμένει προστατευόμενος εθνικός δρυμός – και σπίτι για πολλά είδη, από τα τεράστια καβούρια καρύδα (ή ληστρικά καβούρια) μέχρι τα αυτοκρατορικά περιστέρια των Χριστουγέννων, το κομψά χρυσό τροπικό πουλί με λευκή ουρά, το λεγόμενο Golden Bosun και το πουλί φρεγάτα με το κόκκινο μάρσιπο.

«Υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές συναντήσεις με την άγρια φύση», λέει η Τέιλορ. «Ήμασταν έξω με το σκάφος και είδαμε μια χελώνα, πηδήξαμε στο νερό για να κολυμπήσουμε μαζί της, και καθώς το κάναμε, ένας φαλαινοκαρχαρίας ήρθε πίσω μας. Ήταν τρομακτικό στην αρχή, αλλά μόλις η καρδιά ηρέμησε, ήταν υπέροχο».

Φυσικά, η περίφημη μετανάστευση των κόκκινων καβουριών, η οποία ξεκινά όταν αρχίζει η υγρή περίοδος γύρω στον Νοέμβριο, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 40 έως 50 εκατομμύρια μικροσκοπικά κόκκινα καβούρια διασχίζουν το νησί, σέρνονται στους δρόμους, στα αυτοκίνητα και καλύπτουν τις παραλίες με μια θάλασσα κόκκινου χρώματος.

Πέρυσι η μετανάστευση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, ωστόσο το 2023 αυτό το μαγευτικό γεγονός αναμένεται να δημιουργήσει ένα μαγευτικό κόκκινο θέαμα, απόλυτα ταιριαστό με το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων αυτό το Δεκέμβριο.

Το προσωπικό του εθνικού πάρκου της Νήσου των Χριστουγέννων έχει περάσει μήνες προετοιμασίας για τη μαζική μετανάστευση, δημιουργώντας χιλιόμετρα προσωρινών εμποδίων στην άκρη του δρόμου για να διοχετεύσει τα καβούρια στην ασφάλεια των διαβάσεων. Εκτρέπουν επίσης την κυκλοφορία μακριά από τα καβούρια καθώς αυτά τρέχουν προς την ακτή.

Το «κίτρινο τρελό μυρμήγκι» ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο διευθυντής του πάρκου, Ντέρεκ Μπολ δήλωσε ότι το κόκκινο καβούρι είναι το βασικό είδος του νησιού και ότι ολόκληρη η κοινότητα συμβάλλει στη διευκόλυνση του «συναρπαστικού φαινομένου».

«Επί πολλά χρόνια έχουμε επίσης στοχεύσει τη μεγαλύτερη απειλή του κόκκινου καβουριού, το κίτρινο τρελό μυρμήγκι», ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή σύμφωνα με τον Guardian.

«Με τη μείωση του αριθμού τους, οι πληθυσμοί των κόκκινων καβουριών είναι υψηλότεροι από ό,τι έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τα κόκκινα καβούρια, αλλά και για ολόκληρο το οικοσύστημα του νησιού».

Τα μυρμήγκια έχουν σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια κόκκινα καβούρια όλα αυτά τα χρόνια ψεκάζοντάς τα με ισχυρό μυρμηκικό οξύ.

Τα «τρελά μυρμήγκια» εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο νησί τη δεκαετία του 1920, αλλά μόνο όταν σχηματίστηκαν οι πρώτες σούπερ αποικίες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγιναν πρόβλημα.

Αλλά υπάρχουν λιγότεροι από τους εισβολείς τώρα, αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μικροσφήκα για να θηρεύσει ένα έντομο που ιστορικά παρείχε στα μυρμήγκια μια άφθονη πηγή τροφής.

Το κόκκινο καβούρι συναντάται στο νησί των Χριστουγέννων και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στα κοντινά νησιά Κόκος.

Εντυπωσιακό θέαμα άλλα όχι για τους κατοίκους

«Είναι ένα όμορφο θέαμα από μακριά, αλλά όχι πάντα εύκολο να ζήσει κανείς. Είναι σαν εκατομμύρια μικρές, μικροσκοπικές αράχνες παντού. Είναι ανατριχιαστικό και με πιάνει φαγούρα όταν το σκέφτομαι», είπε η Λάι.

«Ξέρω ότι υπάρχει μια τεράστια γοητεία με το φυσικό θαύμα, αλλά μεγαλώνοντας στο νησί, θυμάμαι ότι πήγαινα για ύπνο με μια κουβέρτα πάνω από το κεφάλι μου για να σιγουρευτώ ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σέρνεται στα αυτιά μου».

Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τσουγκράνες για να τα σκουπίζουν απαλά από τους δρόμους και έχουν κατασκευάσει ακόμη και διαβάσεις καβουριών, οι οποίες οδηγούν τα μικροσκοπικά καρκινοειδή πάνω και πάνω από τους δρόμους στη ζούγκλα.

«Σε μια μετανάστευση καβουριών, τα μωρά καβούρια πέρασαν μέσα από το σπίτι μας», είπε ο Τέιλορ. «Υπήρχαν εκατομμύρια από αυτά. Έπεφταν από τον εξαερισμό στην οροφή πάνω από την τουαλέτα και έπρεπε να έχουμε έναν κουβά στο κεφάλι μας για να τα πιάσουμε».

Αύξηση του τουρισμού

«Είδαμε μια τεράστια εισροή τουριστών κατά τη διάρκεια του Covid-19, επειδή οι άνθρωποι στη Δυτική Αυστραλία μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός της πολιτείας, αλλά όχι αλλού», είπε ακόμα η Λάι.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται για τη φύση, την παρατήρηση πουλιών, τις καταδύσεις… Υπάρχουν πολύ λίγες αμμώδεις παραλίες στις οποίες μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση χωρίς να περπατήσει μέσα από τη ζούγκλα, αλλά έχουμε έναν ύφαλο που σφύζει από θαλάσσια ζωή και ζεστά νερά όλο το χρόνο», προσέθεσε.

Χριστούγεννα στο νησί των Χριστουγέννων

Δεδομένου του ονόματός του, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς πώς είναι τα Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός ιδιαίτερα για το Φλάινγκ Φις Κόουβ, Η κοινότητα στολίζει με φωτάκια και ταράνδους πολλά σημεία της πόλης, με τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναμμένα, τα κάλαντα υπό το φως των κεριών στην εκκλησία και πολλά πάρτι για το τέλος του έτους με τις εμφανίσεις του Άγιου Βασίλη να φέρνουν για τα καλά το πνεύμα των Χριστουγέννων στην πρωτεύουσα.

Ακόμα υπάρχει το Rock Riders Lolly Run, όπου οι άνθρωποι ντύνονται Άγιος Βασίλης και οδηγούν ποδήλατα «Postie» (κόκκινες μοτοσικλέτες Honda που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι ταχυδρόμοι για να παραδίδουν την αλληλογραφία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία), μοιράζοντας σακούλες με καλούδια στα παιδιά.

Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να δουν την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά όσοι μένουν πίσω απολαμβάνουν τον ήσυχο χαρακτήρα της εποχής. «Αυτές τις διακοπές θα τις περάσουμε στο σκάφος μας κολυμπώντας με καρχαρίες φάλαινες που έχουν έρθει να φάνε τα μωρά καβούρι», είπε ακόμα η Τέιλορ που ανυπομονεί επίσης να περάσει την 25η Δεκεμβρίου στην παραλία με την οικογένειά της και να συμμετάσχει στα Χριστούγεννα των ορφανών του νησιού – ένα κοινοτικό γεύμα στο Φλάινγκ Φις Κόουβ.

Μερικοί από τους ντόπιους κάνουν παραδοσιακή κατάδυση και κολύμπι με αναπνευστήρα στο Φλάινγκ Φις Κόουβ, το πρωί των Χριστουγέννων, πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους για το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Κάποιοι συγκεντρώνονται στον παραλιακό δρόμο μπροστά από το Καμπονγκ για ένα γεύμα μπάρμπεκιου και κάποιοι κατεβαίνουν στον όρμο μετά το γεύμα για μια βουτιά στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις αργίες για να πάρουν λίγο χρόνο για να χαλαρώσουν στην παραλία, να εξερευνήσουν τις ζούγκλες και να ψαρέψουν.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024