Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Women Dressing Women», μια έκθεση για τις γυναίκες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα

«Women Dressing Women», μια έκθεση για τις γυναίκες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα

Εγκαινιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2024.

Η νέα έκθεση στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη εξετάζει πώς οι γυναίκες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μόδας, ακόμα κι αν δεν λάμβαναν πάντα τα εύσημα για αυτό.

Women Dressing Women

Την έκθεση με τίτλο «Women Dressing Women» συνθέτουν περίπου 80 ενδύματα από τη συλλογή του Μουσείου που δημιούργησαν 70 σχεδιάστριες μόδας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Μοναδικές δημιουργίες πολλών δεκαεετιών

Είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο εκπόνησε έρευνα αφιερωμένη αποκλειστικά στο έργο γυναικών και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για σχεδιάστριες και οίκους μόδας που είχαν επιρροή κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους, επεκτείνοντας τον κανόνα της δυτικής μόδας.

«Women Dressing Women»

Βραδινά φορέματα υψηλής ραπτικής από κορυφαίες δημιουργούς

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης λιγότερο γνωστές σχεδιάστριες και ρούχα για γυναίκες όλων των σωματότυπων και ηλικιών. Μεταξύ άλλων η έκθεση προβάλλει τον γαλλικό οίκο Premet, με επικεφαλής γυναίκες σχεδιάστριες μόδας, τον Mad Carpentier, που ίδρυσαν οι Madeleine Maltezos και Suzie Carpentier, τις Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, and Madeleine Vionnet, την Claire McCardel, Ann Lowe και σύγχρονες δημιουργίες των Iris van Herpen, Rei Kawakubo, Anifa Mvuemba και Simone Rocha.

Περίπου 80 ενδύματα από τη συλλογή του Μουσείου που δημιούργησαν 70 σχεδιάστριες

Πώς προέκυψε η ιδέα της έκθεσης

H ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε όπως εξήγησε η επιμελήτρια του Ινστιτούτου Κοστουμιών Μελίσα Χούμπερ στο Harper’s Bazaar, πριν από πολλά χρόνια, ενώ διάβαζε ένα βιβλίο φωτογραφίας.

«Ένας συγγραφέας έκανε ένα αυθόρμητο σχόλιο για την περίοδο του Μεσοπολέμου μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ήταν κάτι ανάλογο του “λοιπόν, γιατί αυτή είναι η μοναδική στιγμή στην ιστορία που οι γυναίκες υπερτερούσαν αριθμητικά των ανδρών» και ήταν πολύ σημαντικό» ανέφερε και παρατήρησε ότι τη τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν «τόσες πολλές σημαντικές γυναίκες σχεδιάστριες που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ιστορία της μόδας».

Η Χούμπερ μίλησε για την ιδέα στον επικεφαλής επιμελητή του Ινστιτούτου, Άντριου Μπόλτον, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, είχε σκέψεις για μια έκθεση που εξυμνούσε γυναίκες σχεδιάστριες.

Όταν η πρώην επιμελήτρια του Ινστιτούτου Κάρεν βον Γκοντστιχόβεν παρουσίασε παρόμοια ιδέα, ο Μπόλτον πρότεινε σε εκείνη και τη Χούμπερ να συνεργαστούν για την έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2024.

πηγή: the guardian, ΑΠΕ

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024