Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ερευνά την κλοπή της πινακίδας του Banksy

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ερευνά την κλοπή της πινακίδας του Banksy

Το έργο του Banksy είναι αξίας 250.000 έως 500.000 λιρών σύμφωνα με ειδικό, οπότε κρίνεται κάτι περισσότερο από λογικό πως κάποιος θα έμπαινε σε χριστουγεννιάτικο πειρασμό!

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά την αφαίρεση πινακίδας στο νότιο Λονδίνο έργο του κορυφαίου καλλιτέχνη stencil και πολιτικού γκράφιτι Banksy. Με το τελευταίο του έργο να έχει ήδη αφαιρεθεί, ώστε να βρεθεί σε γκαλερί με δωρεάν είσοδο.

Το έργο τέχνης – μια κόκκινη πινακίδα stop με τρία στρατιωτικά drones – αποκαλύφθηκε στη γωνία Commercial Way, Peckham, την Παρασκευή. Κατά τον προσφιλή του τρόπο ο καλλιτέχνης ανέβασε το έργο του, ώστε να επιβεβαιώσει πως είναι δικό του.

Το έργο δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο, πατά ακριβώς σε σχέδιο του 2017 στο ξενοδοχείο του Banksy στην Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης

Όμως μέσα σε μια ώρα αφαιρέθηκε από έναν άνδρα με κόφτη, ενώ μάρτυρες έβγαζαν φωτογραφίες.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

Η Scotland Yard ψάχνει τον δράστη

Η αστυνομία το αντιμετωπίζει ως κλοπή. Οι αστυνομικοί δεν έχουν προβεί ακόμη σε συλλήψεις. Ένας ιδιοκτήτης γκαλερί δήλωσε στο BBC ότι το έργο τέχνης θα μπορούσε να αξίζει έως και 500.000 λίρες. Η Jasmine Ali του Συμβουλίου του Southwark δήλωσε ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη ότι θα το πάρουν πίσω.

«Δεν μιλάμε απλώς για μια πινακίδα του δρόμου εδώ, είναι ένα έργο τέχνης που τοποθετήθηκε εκεί για την κοινότητα. Είναι τέχνη του δρόμου και είναι για τους ανθρώπους», είπε. Mια νέα πινακίδα κυκλοφορίας τοποθετήθηκε άμεσα για να μην κινδυνεύσουν οι χρήστες του δρόμου.

Ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχουν κοινοποιηθεί πλάνα που δείχνουν την αφαίρεση της πινακίδας. Όποιος μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό ή το πού βρίσκεται η πινακίδα, παρακαλείται να καλέσει την αστυνομία».

Αυτή είναι η πινακίδα που αφαιρέθηκε από το νότιο Λονδίνο.

Πόσο κοστίζει ένα τόσο απλό και γρήγορο έργο του Banksy;

Ενώ το περιστατικό είχε ήδη γνωστοποιηθεί στην αστυνομία, ο ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης John Brandler αμφισβήτησε αν πρόκειται για διαφημιστικό κόλπο. «Νομίζω ότι αν έβγαινε σε δημοπρασία θα άξιζε 250.000 έως 500.000 λίρες. Θα μπορούσε εύκολα να είναι υψηλότερη. Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης το έχει κάνει πιο πολύτιμο. Παρότι είμαι κυνικός, νομίζω ότι το έκανε ως χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον».

Οι οπαδοί του Banksy στο Instagram ερμήνευσαν ευρέως το τελευταίο του έργο ως έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο ίδιος επιβεβαίωσε τη γνησιότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόμοια τέχνη με drone εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο Walled Off του Banksy στη Βηθλεέμ το 2017, το οποίο, όπως διαφημίζεται, είχε «τη χειρότερη θέα από οποιοδήποτε ξενοδοχείο στον κόσμο» – αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ο καθηγητής Πολ Γκόου, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών του Μπόρνμουθ, εξήγησε ότι το έργο του Banksy «πάντα ευδοκιμεί σε αυτή την ασάφεια. Σπάνια τοποθετεί την τέχνη εκεί τυχαία», δήλωσε ο καθηγητής.

Μάλιστα αν συγκρίνετε τα drone από το ξενοδοχείο της Βηθλεέμ όπου ο Χριστός σημαδεύεται με λέιζερ για να τον χτυπήσουν τα αμερικάνικα drone, είναι πανομοιότυπα μέχρι της τελευταίας γραμμής.

Δύσκολο να βρεθεί αγοραστής

Ο Ούλριχ Μπλανς, ειδικός στην τέχνη του δρόμου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, δήλωσε ότι το έργο του Banksy που προκαλεί σκέψεις συνήθως θεωρείται ότι κάνει μια «πολιτική δήλωση». Πιστεύει ότι η θέση του Commercial Way, δίπλα σε ένα γραφείο κηδειών και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν μακριά, ζωγραφίζει μια εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

Όμως, αν και αυτός ο Banksy θα αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, είπε ότι ίσως να μην είναι τόσο απλό να βρεθεί αγοραστής. «Αξίζει αρκετά πολλά χρήματα». πρόσθεσε ο κ. Μπλανς. Είπε ότι όποιος το έχει μπορεί να δυσκολευτεί να το πουλήσει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το απέκτησε.

Βέβαια, οτιδήποτε και να πουν οι ειδικοί που μίλησαν στο BBC, ήταν τρια drone σε μια πινακίδα STOP, πόσο πιο ξεκάθαρο μήνυμα από αυτό εν μέσω του πολέμου στη Γάζα;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024