Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γραφείο Προϋπολογισμού: Καμπανάκι για το διπλό κενό σε επενδύσεις και παραγωγικότητα

Γραφείο Προϋπολογισμού: Καμπανάκι για το διπλό κενό σε επενδύσεις και παραγωγικότητα

Οι επενδύσεις αποτελούν το κλειδί για ανάπτυξη και μείωση του χρέους - Απαραίτητη και η αύξηση της παραγωγικότητας

Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες, προερχόμενες τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον (γεωπολιτικές εντάσεις, τιμές ενέργειας κ.ά.) όσο και από το εγχώριο περιβάλλον (φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές), επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) διατηρώντας την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος.

Ωστόσο, ο νέος επικεφαλής του ΓΠΚΒ καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς χτύπησε καμπανάκι για τα δύο μεγάλα κενά στις επενδύσεις και στην παραγωγικότητα, επισημαίνοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στις επενδύσεις, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εκλείψουν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμερα, οι επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν το 13,7%, απέχοντας 9 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το κενό στην παραγωγικότητα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, η ελληνική παραγωγικότητα είναι στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

«Οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση, αναβάθμιση ΑΕΙ) αποτελούν τον καθοριστικό μοχλό μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης» σημείωσε ο Ιωάννης Τσουκαλάς, ο οποίος καλωσόρισε την απόφαση του Ecofin για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και την υπό όρους εξαίρεση της προσμέτρησης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή ως ευκαιρία για να τρέξουμε πιο γρήγορα και όχι ως αφορμή για εφησυχασμό».

Η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του 2023:

  • Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, παρά την επιβράδυνση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
  • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται, για τον Νοέμβριο, στο 2,9%. Αντίθετα, η οικονομία της ευρωζώνης έχει χάσει τη δυναμική της παρουσιάζοντας σημάδια στασιμότητας.
  • Η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξελίσσεται καλύτερα του αναμενομένου, λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Μια ενδεχόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας της έως τώρα επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών και των ενδείξεων κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, μια επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή θα επηρέαζε αρνητικά την ελληνική οικονομία.
  • Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που δόθηκε από τη Fitch Ratings τον Δεκέμβριο του 2023 σφραγίζει την καλή πορεία των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τις προοπτικές δημοσιονομικής σταθερότητας, και έτσι το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
  • Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν τον καθοριστικό μοχλό μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης.
  • Η πρόσθετη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς ξεκαθαρίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, προβλέπει υπό όρους εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και επιτρέπει μία ηπιότερη μείωση του δημοσίου χρέους.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024