Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο κατακερματισμός επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ξανά κυβερνητικό ρόλο

Ο κατακερματισμός επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ξανά κυβερνητικό ρόλο

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών

Μία παρέμβαση την ημέρα – και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, με παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη μέσα στη Βουλή.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών, γνωρίζοντας πως αυτή είναι η περίοδος για να ανεβάσει στροφές.

Με στόχο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προμηνύει πως στις εθνικές εκλογές του 2027 το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ παίζουν το χαρτί των προοδευτικών μεταρρυθμίσων, κοιτώντας προς το ακροατήριο του προοδευτικού Κέντρου

Η συγκυρία εκτιμάται ως ιδανική από τους πιο έμπειρους πολιτικούς παράγοντες του κόμματος, που διαπιστώνουν πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμα σε πτώση.

Ο κατακερματισμός στον προοδευτικό χώρο επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ξανά κυβερνητικό ρόλο με αξιώσεις – αναγνωρίζοντας ωστόσο πως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει στον δείκτη της κυβερνησιμότητας, στο να θεωρηθεί δηλαδή αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.

Σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση, αυτό ακριβώς το προφίλ προσπαθεί να ενισχύσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να γεμίσει αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως «κενό αντιπολίτευσης».

Πρώτα στον προϋπολογισμό, το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε παρουσιάζοντας μια διαφορετική προσέγγιση που αφορούσε κυρίως την έμμεση φορολόγηση και το στεγαστικό πρόβλημα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και τα τελευταία εικοσιτετράωρα σηκώνει σκόνη για τη «λογοκρισία» του έργου τέχνης της Τζόρτζια Λάλε, με τη ροζ σημαία, αλλά κυρίως για την τροπολογία για τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από την Ανάπλαση ΑΕ και οι οποίες φεύγουν πια από τον Δήμο Αθηναίων.

Το συνολικό σκεπτικό αφορά τη διαφορετική πολιτική νοοτροπία που διέπει το ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του να υπογραμμίζουν σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβέρνησης.

«Στον κ. Μητσοτάκη δεν άρεσε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και κάνει ό,τι συνήθως. Θέλει να ελέγχει τα πάντα», ανέφερε για το ζήτημα της Αθήνας ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες (Real Fm), θέτοντας την επιλογή της κυβέρνησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο «ημετέρων» στο οποίο προτάσσει απέναντι την ανάγκη μιας ισχυρής Κεντροαριστεράς:

«Στα Τέμπη συγκάλυψη. Στις υποκλοπές συγκάλυψη. Στο Ταμείο Ανάκαμψης ό,τι πει η παρέα του κ. Μητσοτάκη. Διαφωνώ φύσει – θέσει με αυτό το μοντέλο διοίκησης (…) Υπηρετεί μόνο την καρέκλα του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να μπει τέλος στην αλαζονεία της κυβέρνησης.

Προοδευτικό Κέντρο

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ παίζουν το χαρτί των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, κοιτώντας προς το ακροατήριο του προοδευτικού Κέντρου.

Κατά την τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε τροπολογία στην οποία προβλέπεται αυστηροποίηση των διατάξεων για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας μέσω της αυτόματης καταγραφής.

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δει θετικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως προτεραιότητα για τη δική του παράταξη είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Εάν η ΝΔ φέρει κάτι το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί», προειδοποίησε.

Για τους ψηφοφόρους ενδιάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ο Ανδρουλάκης παίζει άλλο ένα χαρτί, αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής.

«Το ΠΑΣΟΚ έχτισε τον φράχτη (…) Η χώρα αυτή με φρούρηση συνόρων, με σοβαρότητα θα καθορίζει ποιος έρχεται. Από την τραγική επιλογή Τσίπρα πήγαμε στην άλλη επιλογή, του «δεν κάνουμε τίποτα», και δεν έχουμε μία πολιτική που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας», ανέφερε για την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε χωρίς το «ναι» του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση λόγω ιδεοληψίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024