Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με νόμο... «θωρακίζεται» το έθιμο της Φάτνης στην Ιταλία

Με νόμο… «θωρακίζεται» το έθιμο της Φάτνης στην Ιταλία

Σχέδιο νόμου για την προστασία των χριστιανικών παραδόσεων ετοιμάζει το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας

Την «θωράκιση» του εθίμου της σχολικής φάτνης επιθυμεί το κυβερνών κόμμα της Ιταλίας προκειμένου να προστατεύσει τις «πολιτιστικές ρίζες» της χώρας. Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, της πρωθυπουργού Μελόνι, πρότεινε ένα σχέδιο νόμου την Τετάρτη προκειμένου να πατάξει τα σχολεία που διοργανώνουν γενικές γιορτές κατά την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με τον Guardian, η γερουσιαστής  Lavinia Mennuni ανέφερε «Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολείων που απαγορεύουν τις φάτνες ή τροποποιούν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων μετατρέποντάς τα σε απίθανες χειμερινές γιορτές, ώστε να μην προσβάλλουν τους πιστούς άλλων θρησκειών.»

«Απαραίτητη για τη προστασία των πολιτιστικών ριζών της Ιταλίας»

Σύμφωνα με το κόμμα, του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η κίνηση αυτή «είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφύλαξη και την προστασία των πολιτιστικών ριζών [της Ιταλίας], οι οποίες αποτελούν παράδειγμα της φάτνης». Εάν το σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί αυτό θα σημαίνει ότι οι διευθυντές σχολείων που συνεχίζουν να αφαιρούν τις φάτνες θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα.

Η πρόταση δέχθηκε αμέσως τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία τη χαρακτήρισαν ως άλλη μια προσπάθεια του κόμματος του Μελόνι να εκμεταλλευτεί τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς.

Δριμεία η κριτική της αντιπολίτευσης στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης

Το κόμμα της πρωθυπουργού Μελόνι κατέθεσε σχέδιο νόμου για την «θωράκιση» της φάτνης στα σχολεία

Δριμεία κριτική από το αριστερό κόμμα

«Ακριβώς σαν ελβετικό ρολόι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι δεξιές προτάσεις για τη διαφύλαξη των ιταλικών χριστιανικών παραδόσεων επιστρέφουν», δήλωσε ο Riccardo Magi, γραμματέας του αριστερού κόμματος Più Europa. Ο Ρικάρντο Μάτζι δήλωσε ότι η αποσύνδεση μεταξύ αυτού του είδους της πολιτικής και του προτεινόμενου νόμου για τις φάτνες ήταν γεμάτη «υποκρισία, στα όρια της βλασφημίας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προστατεύει τα θρησκευτικά σύμβολα σαν να είναι πτυχές της λαογραφίας και δυσκολεύει τις διασώσεις για όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.» Στην ουσία ο γραμματέας του αριστερού κόμματος, αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στέγαση έως και 3.000 αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, ενώ περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της προτείνει νόμο με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής θρησκείας. Το περασμένο καλοκαίρι, το FdI ετοίμασε ένα σχέδιο νόμου με σκοπό να απαγορεύσει τους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων έξω από τα τζαμιά, και είχε ως στόχο να απαγορεύσει τη χρήση γκαράζ και βιομηχανικών αποθηκών ως τζαμιών.

Τι δήλωσε η εισηγήτρια του νομοσχεδίου

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην επιτρέπεται τα σχολεία να μετατρέψουν τα Χριστούγεννα σε χειμερινή γιορτή. Αυτό έχει οδηγήσει, «σε μια γιορτή που στερείται κάθε ιστορικού και πολιτιστικού μνημονικού πλαισίου που αφορά το έθνος μας και η οποία, στερούμενη κάθε ηθικού περιεχομένου, προορίζεται να αποκτήσει μια καθαρά ηδονιστική-καταναλωτική χροιά.»

Η Mennuni ανέφερε: «Η γιορτή είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ: «Το να επιτραπεί η μετατροπή των ιερών χριστιανικών εορτών σε ένα άλλο ανώνυμο είδος εορτασμού θα συνιστούσε διάκριση εις βάρος των μαθητών και των αντίστοιχων οικογενειών τους που ανήκουν στην πλειοψηφούσα θρησκεία.»

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024