Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγόρασε ο Ζελένσκι βίλα εκατομμυρίων στη Φλόριντα; - Θα το «σκάσει» στις ΗΠΑ;

Αγόρασε ο Ζελένσκι βίλα εκατομμυρίων στη Φλόριντα; – Θα το «σκάσει» στις ΗΠΑ;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από ισχυρισμούς ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκατέλειψε την Ουκρανία για να αναζητήσει καταφύγιο στις ΗΠΑ - Είναι όμως αλήθεια ή πρόκειται για fake news;

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγόρασε μια έπαυλη στη Φλόριντα και τώρα θέλει να διαφύγει ή έχει ήδη καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα στις ΗΠΑ, για όταν η χώρα του καταρρεύσει. Αλλά μόνο αφού οι ΗΠΑ στείλουν τρισεκατομμύρια στην Ουκρανία για τις αποτυχημένες πολεμικές της προσπάθειες», έγραψε ένας χρήστης του Χ.

Το αν πρέπει ή όχι να σταλούν κι άλλα χρήματα για να στηριχθεί η Ουκρανία και να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την εισβολή της Ρωσίας έχει γίνει θέμα έντονης συζήτησης στο αμερικανικό Κογκρέσο, με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να πιέζουν προκειμένου να σταματήσει η βοήθεια, σημειώνει το Euronews.

Λογαριασμοί στα social media υπέρ του Κρεμλίνου χρησιμοποίησαν ως όπλο αυτή την κατάσταση, για να ισχυριστούν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «έχει στραγγίξει το αμερικανικό δημόσιο ταμείο».

Η ακροδεξιά ακτιβίστρια και πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία, Λόρεν Βίτσκε, προέβη σε παρόμοιους ισχυρισμούς σε μία ανάρτηση – την οποία αργότερα διέγραψε – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου την είδαν σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές στο X.

Σε αυτήν, ισχυρίζεται ότι ο Ζελένσκι σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την αγορά ενός σπιτιού 20 εκατομμυρίων δολαρίων (18 εκατ. ευρώ) στη Φλόριντα.

Μάλιστα, η ανάρτηση περιλαμβάνει και ένα αντίγραφο αυτού που υποτίθεται ότι είναι το έγγραφο πολιτογράφησης του Ουκρανού ηγέτη στις ΗΠΑ, καθώς και φωτογραφίες της βίλας.

Είναι όμως αληθινοί αυτοί οι ισχυρισμοί;

Για να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, η ομάδα του «The Cube» – που αποτελείται από εξειδικευμένους δημοσιογράφους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι βρίσκουν, επαληθεύουν και διαψεύδουν τις μεγαλύτερες ιστορίες σε πραγματικό χρόνο – έκανε πρώτα μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στις φωτογραφίες της βίλας.

Το σπίτι που παρουσιάζεται στην ανάρτηση βρίσκεται στο Ponte Vedra Beach – περισσότερο από 300 χιλιόμετρα από την τοποθεσία της υποτιθέμενης νέας έπαυλης του Ζελένσκι στο Vero Beach της Φλόριντα.

Από τις 20 Δεκεμβρίου, η βίλα εξακολουθεί να βρίσκεται στην αγορά και να πωλείται στην ιστοσελίδα «Zillow» στην τιμή των σχεδόν 11 εκατομμυρίων δολαρίων (10 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ όλα τα έγγραφα των συναλλαγών ακινήτων είναι δημόσια και προσβάσιμα στο διαδίκτυο.

Το εν λόγω σπίτι αγοράστηκε το 2019 έναντι 6,3 εκατ. δολαρίων (5,8 ευρώ). Πωλήθηκε σε ένα ζευγάρι από την Ατλάντα που εργάζεται στα χρηματοοικονομικά και είναι ακόμη οι σημερινοί ιδιοκτήτες του, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία.

Fake news η αγορά βίλας, πλαστό και το έγγραφο της υποτιθέμενης «αίτησης Ζελένσκι» για αμερικανική υπηκοότητα

Η επίμαχη βίλα στην Φλόριντα που, φυσικά, δεν ανήκει στον Ζελένσκι

Αυτό σημαίνει ότι η «περίφημη» βίλα δεν ανήκει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την σύζυγό του, όπως αναφέρεται στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Fake news και η «αίτηση Ζελένσκι» για αμερικανική υπηκοότητα

Όσο για το έγγραφο που υποτίθεται ότι δείχνει την αίτηση του Ουκρανού προέδρου για υπηκοότητα, είναι επίσης πλαστό.

Για τη φωτογραφία, μάλιστα, το Euronews διαπίστωσε ότι κάποιος την είχε πάρει από την επίσημη ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Υπάρχουν κι άλλες ασυμφωνίες, όπως το γεγονός ότι το πιστοποιητικό δεν είχε το μεσαίο όνομα «Oleksandrovych» του Ζελένσκι, ούτε την υπογραφή του, στοιχεία που είναι νομικά απαραίτητα.

Όπως σημειώνει ο Lachlan Markay, δημοσιογράφος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραπληροφόρηση φαίνεται να προέρχεται από τον ιστότοπο DC Weekly, ο οποίος μοιράζεται φιλορωσικό περιεχόμενο.

Γράφει, μάλιστα, χαρακτηριστικά για τη βίλα στη Φλόριντα ο δημοσιογράφος: «Όταν βγάζετε ανοησίες από το μυαλό σας, καλό είναι να αποφεύγετε να το κάνετε στη Φλόριντα, όπου τα δημόσια αρχεία είναι εκπληκτικά προσβάσιμα. Μου πήρε περίπου 5 λεπτά για να προσδιορίσω ότι αυτό το ακίνητο ανήκει σήμερα σε έναν τραπεζίτη από την Ατλάντα, ο οποίος το αγόρασε το 2019 για 6,3 εκατομμύρια δολάρια!»…

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024