Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίτη και… φαρμακερή(;) επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ - Και οι ήττες θέλουν τα δισ. τους

Τρίτη και… φαρμακερή(;) επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Και οι ήττες θέλουν τα δισ. τους

Φαίνεται πως στο τρίτο ταξίδι του Β. Ζελένσκι στις ΗΠΑ, ο ήχος των χειροκροτημάτων υποδοχής δεν ήταν τόσο δυνατός, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος του ρωσικού πυροβολικού τραντάζει την ουκρανική γη.

Ενώ ο χρόνος που απομένει στους Αμερικανούς γερουσιαστές  για να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια απέλπιδα προσπάθεια φώναξε τον Ουκρανό πρόεδρο να ικετεύσει τους δύσπιστους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν το πράσινο φως.

‘Ετσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με Αμερικανούς γερουσιαστές στο Καπιτώλιο την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου για να απευθύνει μια τελευταία έκκληση να ανοίξουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές του πουγκί τους για χάρη της χώρα  του. Όπως φάνηκε μετά το τέλος της πρώτης αυτή συνάντησης η αποστολή αυτή δεν θυμίζει σε τίποτα τις δύο προηγούμενες πανηγυρικές επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται πως όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Καπιτώλιο πέρυσι για να παρακαλέσει αυτοπροσώπως την αμερικανική υποστήριξη, έλαβε υποδοχή ήρωα από τους γερουσιαστές, παίρνοντας μαζί του 50 δισ. δολ. σε βοήθεια. Έκτοτε οι Ουκρανοί έλαβαν συνολικά 110 δισ. Δολάρια από την Ουάσιγκτον.

Τώρα όμως απομένουν μόλις τρεις ημέρες πριν τις διακοπές του Κογκρέσου για το 2023 τη Παρασκευή και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων αρνούνταν μέχρι τώρα να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο 61,4 δισ. Δολ. για την Ουκρανια. Το άστρο του Ζελένσκι δεν είναι τόσο φωτεινό όσο πέρυσι με τους Ρεπουμπλικάνους να μπλοκάρουν τη νέα χρηματοδότηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, επικαλούμενοι αμφιβολίες για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα και εάν το Κίεβο έχει καθαρό δρόμο προς τη νίκη.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Chuck Schumer και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell συνοδεύουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 12 Δεκεμβρίου 2023.  (Kee Lamarque)

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες τη στιγμή που ο Ζελένσκι εξηγούσε στους γερουσιαστές σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ότι περισσότερη αμερικανική βοήθεια ήταν ζωτικής σημασίας, αλλά αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βγήκαν από την αίθουσα ασυγκίνητοι.

Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι ο Ζελένσκι δεν έχει καμιά δουλειά να επιστρέψει στο Καπιτώλιο. Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και άλλα μέλη του κόμματός του ήταν «προσβεβλημένοι» από την επίσκεψη του Ζελένσκι, παραπονούμενος ότι ερχόταν «για να μας ρίξει το φταίξιμο» και χαρακτήρισε την κίνηση «γκροτέσκα».

Άραγε τι εννοεί ο Βανς περί «ενοχής»;

Η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ άσχημη

Όταν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov προχώρησε σε μια πολύ τολμηρή δήλωση, σίγουρα δεν έπεισε πολλούς: «Η Ουκρανία ετοιμάζει ένα πονηρό σχέδιο για το επόμενο έτος που θα αναγκάσει τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την Κριμαία για πάντα. Όταν το μάθετε, θα εκπλαγείτε».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ ζοφερή για τους Ουκρανούς που ζητάνε χρήματα.

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε βασικές μάχες γύρω από τις περιοχές Μακχμούτ, Αβντιβκά, Μποχνταβίνκα, Μαρίνκα και Νοβομικχαιλόνβκα. Ενώ οι Ρώσοι μπορούν να αναπληρώνουν τις δυνάμεις τους, την ίδια ώρα το πυροβολικό τους μπορεί να πλήττει τις ουκρανικές γραμμές σε μεγάλο βάθος. Έτσι οι Ουκρανοί διαθέτουν λιγότερους άνδρες για να ρίξουν στη μάχη στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ενδεικτικά, στο προγεφύρωμα που δημιούργησαν οι Ουκρανοί στο χωριό Krynky στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, δυτικά της Χερσώνας για να μεταφέρουν στρατεύματα οι εξελίξεις δεν ήταν καλές. Ναι μεν οι Ουκρανοί μετακίνησαν στρατεύματα, αλλά δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τεθωρακισμένα επειδή τους έλειπε εξοπλισμός. Με τα drones Lancet οι Ρώσοι έχουν πλήρη έλεγχο της κατάστασης τη νύχτα και η αποστολή νέων στρατιωτών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

«Είπα στον Πρόεδρο Ζελένσκι, «Εδώ είναι το πρόβλημα: Δεν έχει να κάνει με σένα»

Αν και οι Ουκρανοί σκόπευαν να δημιουργήσουν το προγεφύρωμα για να αναγκάσουν τους Ρώσους να αποσπάσουν εκεί στρατεύματα, ωστόσο, δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν αλλού στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι επίλεκτοι Ουκρανοί Πεζοναύτες δεν σημείωσαν πρόοδο ενώ έχουν χάσει έμπειρα στελέχη.

Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Dumskaya ζητά να αποσυρθούν τα στρατεύματα στο Krynky πριν καταστραφούν όλα. «Οι πεζοναύτες ναυτικοί διασχίζουν το ποτάμι με αυτοσχέδια μέσα και οι περισσότεροι σκοτώνονται στο δρόμο τους προς την ακτή. Όσοι επέζησαν και πέρασαν θα εκτεθούν σε όλο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Από εκεί δεν προκύπτουν τραυματίες, αλλά οι πετιούνται απλά στο ποτάμι» σημειώνει ο δημοσιογράφος Νικολάι Λάριν.

«Αυτό είναι ένα πολύ κακό στυλ πολέμου! Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες διατήρησης αυτών των υπολειμμάτων γης είναι έγκλημα. Μάλλον θα κατηγορηθούμε για κάτι κακό, αλλά δεν μπορούμε πλέον να σιωπούμε», αναφέρει ο δημοσιογράφος ρισκάροντας να αντιμετωπίσει την οργή του Κιέβου.

Η πρώτη απάντηση των Ρεπουμπλικάνων: «Δεν φταις εσύ»

Τις εξελίξεις αυτές στο μέτωπο της εκμεταλλεύονται οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να κάνουν τη ζωή δύσκολη στουν Ζελένσκι που θέλει επειγόντως βοήθεια και ζεστό χρήμα. Από τον Ιανουάριο που ανέλαβαν τη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν εγκριθεί νέες αποστολές χρημάτων. «Γίνομαι ολοένα και πιο απαισιόδοξη», είπε στους δημοσιογράφους η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, η κορυφαία Ρεπουμπλικανή για τις δαπάνες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, αντιτίθενται σε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία αμφισβητώντας τους πολεμικούς στόχους και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Τζόνσον είπε ότι οι νομοθέτες χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Μπάιντεν γι΄αυτό κατέφυγε στην πρόσκληση του Ζελένσκι προκειμένου να ασκήσει πίεση στους Ρεπουμπλικάνους.

Mε το που έφτασε στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι συνάντησε τον ηγέτη της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ, ενώ μίλησε στη Γερουσία κεκλεισμένων των θυρών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι η εμφάνιση του Ζελένσκι θα ωθήσει την υποστήριξη για τη βοήθεια στην Ουκρανία από την κορυφή των Ρεπουμπλικάνων.

Για να δώσουν το πράσινο φως οι Ρεπουμπλικάνοι στο ουκρανικό πακέτο ζητάνε ως αντάλλαγμα να περάσουν στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία ειδικές διατάξεις για την διασφάλιση –οχύρωση- των νότιων συνόρων. Σε αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνονται ενωμένοι.

Ο γερουσιαστής Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι εάν ο Λευκός Οίκος θέλει μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια των συνόρων.

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πλησιάσεις τη συμφωνία», είπε ο Γκράχαμ, υποστηρίζοντας ότι «ο ανώτατος διοικητής, εάν πρόκειται να γίνει συμφωνία, θα πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις».

Αν και υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών για το ζήτημα των συνόρων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Καπιτώλιο, οι γερουσιαστές ξεκαθάρισαν στον Ζελένσκι ότι η ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό ήταν το κλειδί για την απελευθέρωση της βοήθειας προς την Ουκρανία. «Είπα στον Πρόεδρο Ζελένσκι, «Εδώ είναι το πρόβλημα: Δεν έχει να κάνει με σένα», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανός της Νότιας Καρολίνας, στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση. «Είπα: «Έκανες ό,τι μπορούσε να σου ζητήσει κάποιος. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας εδώ», συνέχισε ο κ. Γκράχαμ. Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «έκανε πολιτικές επιλογές για τρία χρόνια για να οδηγήσει σε έναν εφιάλτη στα σύνορα».

Έτσι, όπως σημειώνουν και οι New York Times, οι πιθανότητες να εγκρίνει το Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους είναι λίγες, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το μέτρο την περασμένη εβδομάδα και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Αμερικανοί ήταν δύσπιστοι για την παράταση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Και τι θα αλλάξει;

Πάντως για τον Stephen Bryen πρώην Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής και νυν συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Yorktown, ο Λευκός Οίκος ίσως καταφέρει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κάπως διχασμένοι σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αν και ενωμένοι στο να κλείσουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ». Καθώς Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη κάνει σχεδόν ό,τι ήθελαν στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας, λέει ο Bryen «είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη βοήθεια στην Ουκρανία επειδή θα αντιμετωπίζουν κριτική επειδή «ξεπούλησαν» τους Ουκρανούς ή ακόμη και εξαναγκάζουν έναν πόλεμο με τη Ρωσία στην Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται ο Μπάιντεν και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin».

Σύμφωνα πάντως με τον Bryen, ακόμα και αν το Κογκρέσο καταλήξει να χαρίσει περισσότερα δις. στην Ουκρανία, είναι απίθανο να αλλάξει η πορεία του πολέμου στο πεδίο της μάχης.

Πηγές: New York Times, Reuters, Weapons and Security Substack

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024