Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιμαλάια: Πώς ο κοροναϊός μείωσε το λιώσιμο των πάγων

Ιμαλάια: Πώς ο κοροναϊός μείωσε το λιώσιμο των πάγων

Τα lockdown μείωσαν τα σωματίδια αιθάλης που επικάθονται στον πάγο και απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου.

Η μείωση της ρύπανσης στη διάρκεια των πρώτων πανδημικών lockdown του 2020 επιβράδυνε την τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια σχεδόν στο μισό, μια καλή είδηση για την τροφοδοσία των μεγάλων ποταμών που προσφέρουν νερό σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο λόγος είναι ότι ο εγκλεισμός του πληθυσμού και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας περιόρισαν τα σωματίδια αιθάλης που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας.

Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται από τον άνεμο ψηλά στην οροσειρά, επικάθονται στον πάγο και, λόγω του μαύρου χρώματός τους, απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνονται, οπότε επιταχύνουν την τήξη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι η ρύπανση αιθάλης παίζει σημαντικότερο ρόλο στο λιώσιμο των ασιατικών παγετώνων από ό,τι η κλιματική αλλαγή.

Και, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι παγετώνες της μεγαλύτερης και ψηλότερης οροσειράς του κόσμου εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί ως το τέλος του αιώνα.

Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics συνδυάζει μαθηματικά μοντέλα και δορυφορικές παρατηρήσεις για να εκτιμήσει την επίδραση του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19 το 2020.

Η επικάθηση αιθάλης μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα, και η τήξη περιορίστηκε κατά 0,5 έως 1,5 χιλιοστά την ημέρα, αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η «η ετήσια απορροή νερού λόγω τήξης μειώθηκε έως και στο μισό» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Μπερντ Χάινολντ του Ινστιτούτου Τροποσφαιρικής Έρευνας στη Λειψία, μέλος της ομάδας.

Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας, είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για καύση των αγρών.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μείωση της ρύπανσης θα ήταν ένα βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικό μέτρο για να ανακοπεί η υποχώρηση των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το νερό που λιώνει την άνοιξη από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτεί τρία μεγάλα ποτάμια, τον Ινδό, τον Γάγγη και τον Γιανγκτσέ, και καλύπτει τις ανάγκες 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Νότια και Ανατολική Ασία.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024