Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος 8χρονου από στρεπτόκοκκο: Την «έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία» καταδεικνύει η ΠΟΕΔΗΝ

Θάνατος 8χρονου από στρεπτόκοκκο: Την «έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία» καταδεικνύει η ΠΟΕΔΗΝ

Να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μετά την ανείπωτη τραγωδία με το παιδάκι στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Την τελευταία του πνοή άφησε 8χρονο αγοράκι το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, τα ξημερώματα της Τρίτης (19/12) με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό.

Το παιδί υποβλήθηκε σε τεστ για στρεπτόκοκκο και βρέθηκε θετικό, ωστόσο θα γίνουν και άλλες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι αυτή η αιτία θανάτου.

«Έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία»

Στο θάνατο οκτάχρονου αγοριού μέσα στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νεκροψία – νεκροτομή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με δήλωσή του.

«Να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη»

Επισημαίνει τη «διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας» και αναφέρει ότι χθες «ένα αγόρι 8 ετών στις 5π.μ.συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο. Του έγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο.

Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διεκομίσθη αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ραγδαία. Το πρωί κατέληξε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη».

«Πέρυσι το χειμώνα αναδείξαμε το μείζον διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες διακομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις.

Και οι διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις όπως είδαμε πέρυσι και τώρα με τον αστυνομικό στο νοσοκομείο Νίκαιας, δεν είναι πάντα ασφαλείς. Λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών», συμπληρώνει ο ίδιος, και συνεχίζει:

«Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα»

«Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα που διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες. Διασωληνωμένα παιδιά από Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή Πάτρα.

Η Ήπειρος δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Η Θεσσαλία καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Υπάρχει σχεδιασμός που τρέχει για τη λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα. Η Ανατολική Μακεδονία δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων».

«Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων θα πρέπει να προβληματίζει»

«Η Στερεά Ελλάδα αν και είναι κοντά στην Αττική καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Τα νησιά πλην Κρήτης καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων. Συνολικά λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, 6 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και 30 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στην Αττική ως εξής: 10 κλίνες στο Αγίας Σοφίας, 8 κλίνες στο Αγλαΐα Κυριακού, 6 κλίνες στο Παίδων Πεντέλης και 6 κλίνες στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο. Συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας. Από την Θράκη έως την Αττική λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που είναι πάντα γεμάτες.

Σαφώς η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων θα πρέπει να προβληματίζει τώρα που βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα, Λύση είναι ο άμεσος σχεδιασμός προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες ΜΕΘ Παίδων σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη οι οποίες κρύβουν κινδύνους σε περιπτώσεις παιδιών που είναι βαριά», καταλήγει.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024