Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα σχεδόν 200.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία σε οδικές μεταφορές

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα σχεδόν 200.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία σε οδικές μεταφορές

Ελέγχθηκαν 349 οδηγοί φορτηγών και επιβατικών οχημάτων με ταχογράφο και βεβαιώθηκαν 157 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Σε 199.660 ευρώ, εκ των οποίων τα 126.000 ευρώ αφορούν σε αδήλωτη εργασία, ανέρχονται τα νέα πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από πρόσφατους ελέγχους σε οδικές μεταφορές.

Ελέγχθηκαν, σε συνεργασία με την Τροχαία, 349 οδηγοί φορτηγών και επιβατικών οχημάτων με ταχογράφο και βεβαιώθηκαν 157 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Μεταξύ αυτών διαπιστώθηκε και η απασχόληση 12 αδήλωτων οδηγών.

Οι παραβάσεις αφορούν στην αδήλωτη εργασία, το βιβλίο δρομολογίων, τον μη εφοδιασμό με πίνακα προσωπικού, τη μη προσκόμιση στοιχείων και τα χρονικά όρια εργασίας (εβδομαδιαία ανάπαυση, μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης, μη υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου σε περιπτώσεις εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλη την αγορά από το νέο έτος

Εκτεταμένους ελέγχους σε όλη την αγορά ξεκινούν από το νέο έτος τα συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να εντοπιστούν επαγγελματίες που ενώ υποχρεούνται δεν προμηθεύτηκαν και δεν χρησιμοποιούν POS, αλλά και όσοι δεν εντάθηκαν στο σύστημα πληρωμών IRIS.

Τη διαδικασία ελέγχων και το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για τα POS και το σύστημα πληρωμών IRIS καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επαγγελματίες όλων των κλάδων λιανικής και παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται από τον Ιανουάριο του 2024 να αποδέχονται πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, καθώς και μέσω του I.R.I.S.

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές), μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αναφορικά με τις ημερομηνίες, η απόφαση προβλέπει πως, έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, εκτός από τα 35 νέα επαγγέλματα, που πρέπει να εγκαταστήσουν συσκευές αυτόματης πληρωμής (POS), το σύνολο της αγοράς πρέπει να δέχεται συναλλαγές και μέσω του συστήματος IRIS.

Στους ελέγχους που θα γίνονται από τον Φεβρουάριο, στους παραβάτες που θα εντοπίζονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες θα βρίσκονται αντιμέτωποι διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Επίσης, όσοι δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν POS ή και επαγγελματικό λογαριασμό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2023, αλλά αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του, έχουν περιθώριο συμμόρφωσης έως την 31η Μαρτίου 2024.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024