Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκια για μισθούς, κόστος ζωής και αύξηση ανισοτήτων

Καμπανάκια για μισθούς, κόστος ζωής και αύξηση ανισοτήτων

Η θεαματική άνοδος των νέων τεχνολογιών και οι επιπτώσεις στην απασχόληση όπως η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και ο εκτοπισμός μερίδας εργαζομένων.

Εντονη είναι η ανησυχία που καταγράφεται ανάμεσα στους εργαζομένους σχετικά με την ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και την αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους, σύμφωνα με την έρευνα για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα που πραγματοποίησε η Adecco. Το θέμα της αύξησης των ανισοτήτων επισημαίνει η μελέτη των ΙΟΒΕ και Παγκόσμιας Τράπεζας, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και των προκλήσεων στην εκπαίδευση.

Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για τη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, οικονομικής ανάπτυξης και ισότητας που παρουσιάστηκε μαζί με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ σε εκδήλωση για «το μέλλον της εργασίας», η θεαματική άνοδος των νέων τεχνολογιών διαταράσσει τα νερά σε σχεδόν όλους τους τομείς, με σημαντικές θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις όπως η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και ο εκτοπισμός μερίδας εργαζομένων.

Οπως φαίνεται, οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δώσει ώθηση στη συγκέντρωση της αγοράς, μειώνοντας το μερίδιο του συνολικού εθνικού εισοδήματος που κατευθύνεται στην εργασία.

Επιπλέον, τα άτομα ανώτατης εκπαίδευσης επωφελούνται περισσότερο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ οι λιγότερο μορφωμένοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι στο να εκτοπιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη είναι να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες δεν θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις τάσεις αυτές και θα συμβάλουν στην επίτευξη μιας πιο δίκαιης ανάπτυξης.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία, η World Bank υπογραμμίζει πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να προωθήσουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις μικρές επιχειρήσεις μέσω της διοικητικής κατάρτισης, της απλούστευσης των κανονιστικών ρυθμίσεων, της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου, εστιάζοντας στις υστερούσες περιφέρειες. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται καλύτερη προσαρμογή της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και τέλος να εφοδιάζονται οι νέοι με δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Ανησυχία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί πως η ανάγκη για εργασιακή σταθερότητα, η αναζήτηση καλύτερων μισθολογικών συνθηκών και η επιδίωξη ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδύονται από την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, σύμφωνα με την Adecco Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναδεικνύεται η έντονη ανησυχία στους εργαζομένους για την ανεπάρκεια των μισθών έναντι του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς οδηγεί σε περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας – το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό, όπως και το delivery – αλλά και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024