Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Τι ψάχνουν οι κροίσοι στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρό τους

Ακίνητα: Τι ψάχνουν οι κροίσοι στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρό τους

Τι δείχνει η φετινή έκθεση της Berkshire Hathaway Home Services

Η ανθεκτικότητα της αγοράς πολυτελών ακινήτων, η ζήτηση για περισσότερο «βιώσιμες κατοικίες», το «quiet luxury», το «biohacking», και όλες οι σημαντικές εξελίξεις και τάσεις που διαμορφώνουν τον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς, παρουσιάζονται στην φετινή ετήσια Έκθεση της Berkshire Hathaway Home Services.

Σύμφωνα με την ‘Εκθεση «2023 Global Luxury Landscape», η αγορά πολυτελών κατοικιών ανά τον κόσμο, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, παρά τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και τις γεωπολιτικές αναταραχές. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για πολυτελείς κατοικίες «ευκαιρίας», παράλληλα με τη ζήτηση «βιώσιμων κατοικιών» διαμορφώνουν το περιβάλλον στον κλάδο του real estate. Μεταξύ των νέων τάσεων είναι η εγγύτητα σε ιδιωτικό αεροδρόμιο, το ‘biohacking’, και ο βιώσιμος σχεδιασμός με απλά υλικά, παραδοσιακές τεχνικές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και χρήση της τεχνολογίας.

Το ελληνικό real estate

Ειδικές και εκτενείς αναφορές κάνει η φετινή έκθεση στην ελληνική αγορά, η οποία ξεχωρίζει ως κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά και μεταξύ των χωρών που αξίζει να παρακολουθεί κανείς σε όλον τον κόσμο. Η ελληνική αγορά ακινήτων, εξακολουθεί να διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, στις προτιμήσεις πολυτελών κατοικιών από ξένους επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με την έκθεση «Henley Private Wealth Migration Report 2023», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα σε 15 κορυφαίες χώρες, με προβλεπόμενη εισροή 1.200 αγοραστών υψηλής καθαρής αξίας για το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 20%, συγκριτικά με το 2022, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες της Πορτογαλίας (στην 9η θέση) και της Ισπανίας (στην 14η θέση).

Ο Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, κ. Κυριάκος Ξύδης, αναφέρει ότι «Το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας κινείται με θετικό πρόσημο. Καθοριστικό ρόλο της προτίμησης των ξένων επενδυτών για το ελληνικό real estate παίζουν το χαμηλό κόστος σε σύγκριση με την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, καθώς και ο τρόπος ζωής που προωθείται μέσω του πλούσιου πολιτιστικού πλούτου, της φυσικής ομορφιάς και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας».

Η Έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices έρχεται να επισφραγίσει τα αποτελέσματα για την ελληνική real estate αγορά, αφού και παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως την αύξηση των επιτοκίων, παρατηρείται άνοδος στα ποσοστά των Αμερικανών αγοραστών κατά 15%-20% μέσα σε ένα χρόνο από το 2022, οι οποίοι εξακολουθούν να στοχεύουν στην αγορά πολυτελών κατοικιών και ακινήτων σε περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα εμβληματικά ελληνικά νησιά, όπως οι Κυκλάδες, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος».

Όπως δήλωσε ο κ. Κυριάκος Ξύδης «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties επέκτεινε την εμβέλειά της στην αγορά ενοικίασης ‘πολύ επιλεγμένων πολυτελών κατοικιών’, ανεξαρτήτως μεγέθους, από μικρά διαμερίσματα έως μεγάλες βίλες, σε περιοχές όπως το «ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και της Μυκόνου». Σχετικά με το νέα επενδυτική δραστηριότητα του γραφείου του, ο κ. Κυριάκος Ξύδης τόνισε ότι «είμαστε σε συζητήσεις για μερικούς ακόμη επιλεγμένους τουριστικούς προορισμούς».

H Golden Visa

Ο διπλασιασμός στο όριο απόκτησης της «Golden Visa» δε φάνηκε να πτοεί τους ξένους επενδυτές. Ο κ. Κυριάκος Ξύδης αναφέρει ότι «η αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα ξεκινά από τις 500.000€, επομένως οποιοσδήποτε αγοραστής πολυτελούς κατοικίας από αυτό το ποσό και πάνω είναι αυτόματα επιλέξιμος να υποβάλει αίτηση για Golden Visa».

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι, από το 2014, το δημοφιλές πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την άδεια διαμονής σε περίπου 9.000 πολίτες που κατοικούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε ακίνητα. Οι δύο «δυνατοί παίκτες» που εντοπίζονται είναι οι Κινέζοι πολίτες, αποτελώντας την πλειοψηφία των αιτούντων χορήγησης της ‘’Golden Visa’’ στην Ελλάδα, αλλά και οι Αμερικανοί επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, οι αιτήσεις των οποίων σημείωσαν αύξηση κατά 740%, από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons.

Όπως αναφέρει  o κ. Κυριάκος Ξύδης «το πρώτο 7μηνο του έτους σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση αιτήσεων Golden Visa, ενόψει της αλλαγής του κατώτατου ορίου επένδυσης και, επομένως, είναι αναμενόμενη μια μείωση στη ζήτηση τους επόμενους μήνες».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διακρίνεται μια μεταβατική περίοδος στην αγοραστική κουλτούρα, η οποία επηρεάζεται από αλλαγές στη φορολογία και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο, να διαμορφώνεται αρνητικά η αγορά πολυτελών κατοικιών. Οι αγοραστές εξακολουθούν να αγοράζουν ακίνητα που θεωρούν ευκαιρίες και που προσφέρουν δυνατότητες επένδυσης για έναν τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου. Οι αλλαγές αφορούν στην μετα-πανδημική κουλτούρα εργασίας, η οποία λειτούργησε για πολλούς ως μοχλός αποκέντρωσης, καθώς αρκετοί αναζήτησαν μελλοντική μόνιμη κατοικία σε πιο εξωτικούς ή εξοχικούς προορισμούς, όπως η Καραϊβική και το Άσπεν, ενώ παράλληλα, άλλοι επενδυτές στρέφουν πάλι το ενδιαφέρον τους στις πόλεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024