Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα  προς την κατεύθυνση της πληρέστερης διερεύνησης της υπόθεσης (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ).

Τη  διερεύνηση αδικημάτων οπαδικής βίας, υπό το πρίσμα  δράσης εγκληματικών οργανώσεων και τη διερεύνηση της τυχόν διασύνδεσής τους με το κοινό ποινικό έγκλημα ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προκειμένου αντιμετωπιστεί «το φαινόμενο της σκληρής οπαδικής βίας  που διογκώνεται στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Η κυρία Αδειλίνη συνεκτιμώντας τις τελευταίες υποθέσεις με υπόστρωμα αθλητικής βίας, όπως είναι η δολοφονία του Αλκη Καμπανού, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο του Ρέντη, καθώς και τα στοιχεία που τις προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναθέτει το φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  Η ανώτατη εισαγγελέας  θέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Με την αναλυτική της παραγγελία η ανώτατη εισαγγελέας  θέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ζητώντας, όπως από την αρχή είχε κάνει τη διερεύνηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, την τυχόν διασύνδεση της αξιόποινης αυτής πράξης με ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ βάζει το κάδρο των ερευνών και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από δηλώσεις παραγόντων των ομάδων.

Για το λόγο αυτό  η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από την αρμόδια εισαγγελέα εφετών  σε συνεργασία και με τις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφάλειας  και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους,να διαπιστώσει  την τυχόν ύπαρξη  σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, την  ταυτότητα των μελών αυτών, τον  τρόπο χρηματοδότησής τους, την πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κλπ.

Για την πληρέστερη διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεση ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα  προς την κατεύθυνση αυτή (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ).

Τέλος ζητά να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ερευνών που θα διενεργούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου .

Η παραγγελία Αδειλίνη

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής :

«  1) Το γεγονός ότι το φαινόμενο της σκληρής οπαδικής βίας διογκώνεται στη χώρα μας, με συνεχείς αιματοχυσίες, ενώ ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει. Τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι δολοφονίες του Άλκη ΚΑΜΠΑΝΟΥ, του Μιχάλη ΚΑΤΣΟΥΡΗ, αλλά και ο βαρύτατος τραυματισμός, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στις 7/12/2023, αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του.

2) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω υποθέσεων, που οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι γνωστοί σε όλους μας σύνδεσμοι οπαδών  δημιουργούν με τους μηχανισμούς τους (μαζικές δομές με ιεραρχική δομή, κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων, αυστηρή πειθαρχία κλπ), τις προϋποθέσεις, ώστε να «ευδοκιμούν» σ’ αυτούς εγκληματικές οργανώσεις. Έτσι, υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν, τους οποίους εξοπλίζουν με φονικά όπλα οι καθοδηγητές τους, ενώ τους διεγείρουν ενίοτε και δηλώσεις παραγόντων ομάδων, συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κλπ, οι οποίες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα, σχεδόν πολεμικής αναμέτρησης, χούλιγκαν που συνδέονται πολλές φορές και με εγκληματικά στοιχεία, δραστηριοποιούμενα σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, εκβιασμοί, όπλα κλπ), διαπράττουν σωρεία σοβαρών εγκληματικών πράξεων, καταφέρνοντας όλο και περισσότερα δολοφονικά χτυπήματα με αθλητικό πρόσημο, εντός ή εκτός γηπέδων, που συγκλονίζουν την κοινωνία και στιγματίζουν τον αθλητισμό.

3) Τα σχετικά με το ως άνω θέμα (οπαδική βία) στοιχεία που μας προσκομίστηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση.

Σας διαβιβάζουμε το σύνολο αυτών των στοιχείων (υπ’ αρ. 3) και παρακαλούμε για τις κατά νόμον ενέργειές σας, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του αυτοτελώς αναγνωριζομένου δικαιώματός σας προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης (άρθρο 4 παρ.3 του Ν. 2265/1994, ως ισχύει), σε συνεργασία και με τις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφάλειας  και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, ώστε να διακριβωθεί η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κλπ. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα στην κατεύθυνση αυτή (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ).

Παρακαλούμε τέλος να ενημερώνετε για  την πορεία των ερευνών σας τους αρμόδιους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Αριστοτέλη Χριστόπουλο και κ. Γεώργιο Οικονόμου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Αδειλίνη».

Sports in

Μπαρτζώκας: «Είμαστε ακόμα εδώ – Το μυστικό είναι πως οι παίκτες μας δεν είναι εγωιστές»

Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Final Four της Euroleague

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024