Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στο παιδικό της δωμάτιο η Τουρκάλα «Στουρνάρας» - «Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν»

Τουρκία: Στο παιδικό της δωμάτιο η Τουρκάλα «Στουρνάρας» – «Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν»

«Πώς μπορεί η Κωνσταντινούπολη να είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν;», διερωτήθηκε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει την Τουρκία έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη και ειδικά στα ενοίκια, κάτι που έχει πλήξει και την κεντρική τραπεζίτρια της χώρας, καθώς όπως αποκάλυψε πλέον μένει με τους γονείς της, αφού τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη θυμίζουν Μανχάταν.

«Πώς μπορεί η Κωνσταντινούπολη να είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν; Δεν μπορούσαμε να βρούμε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη»

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, μίλησε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις στην Τουρκία και αποκάλυψε ότι η ίδια και η οικογένειά της διαμένουν σήμερα με τους γονείς της λόγω των υπέρογκων ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη.

«Πώς μπορεί η Κωνσταντινούπολη να είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν; Δεν μπορούσαμε να βρούμε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τρομερά ακριβό. Εγκατασταθήκαμε με τη μητέρα μου, μένουμε μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ερκάν.

Μετά τον διορισμό της ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο, η Ερκάν που είναι παντρεμένη με ένα παιδί, επέστρεψε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε και εργαζόταν στον οικονομικό τομέα για πάνω από 20 χρόνια, όπου μεταξύ άλλων είχε διατελέσει συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη αύξηση των ενοικίων που είναι μοναδική στην Τουρκία»

Η ίδια απέδωσε την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των κατοικιών στην έλλειψη προσφοράς και στη φθηνή χρηματοδότηση. «Όταν υπάρχει έλλειψη προσφοράς και φθηνής χρηματοδότησης, οι ισορροπίες μπορεί μερικές φορές να διαταραχθούν. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη κοινωνικής στέγασης. Λόγω της έλλειψης κοινωνικών κατοικιών, υπάρχει αύξηση των ενοικίων. Επιπλέον, υπάρχει μια συγκεκριμένη αύξηση των ενοικίων που είναι μοναδική στην Τουρκία. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός μας δίνουν επίσης έμφαση σε αυτό το ζήτημα. Ένα άτομο δεν θα πρέπει να έχει στην κατοχή του δέκα σπίτια. Δέκα άτομα πρέπει να έχουν ένα σπίτι. Το σπίτι και το φαγητό είναι πολύ σημαντικά».

Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση στην Τουρκία, με τις τιμές των ενοικίων να τριπλασιάζονται μέσα σε δύο χρόνια. Ο δείκτης τιμών κατοικιών του ΔΝΤ δείχνει ότι η Τουρκία προηγείται σημαντικά των άλλων χωρών σε πραγματικές αυξήσεις.

Η εκτίναξη των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων αποδίδεται στην αύξηση του κόστους κατασκευής λόγω του υψηλού πληθωρισμού, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης, στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά το 2019 και στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους.

Για τον πληθωρισμό

Η νέα κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας μίλησε και για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που είναι ο πληθωρισμός και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αλλά και στο πότε θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές των προϊόντων.

«Προχωράμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής με τα βήματα που γίνονται αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, βλέπουμε μείωση στις τιμές σε προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, τα λευκά είδη και τα έπιπλα, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τη νομισματική πολιτική. Και αναμένουμε ότι αυτό θα εξαπλωθεί γενικότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2024. Βλέπουμε επίσης ότι η αύξηση των τιμών στα ενοίκια έχει επιβραδυνθεί. Χρειαζόμαστε όμως χρόνο για να μειωθούν περαιτέρω τα ενοίκια σε σχέση με τον πληθωρισμό. Όλα αυτά δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική αρχίζει να λειτουργεί. Θα δούμε επιβράδυνση της αύξησης των τιμών σε ομάδες υπηρεσιών όπως οι μεταφορές και η εστίαση μέχρι το τέλος του 2024. Θα είναι λίγο πιο αργή σε ομάδες όπως τα ενοίκια και η εκπαίδευση. Θα δούμε μονοψήφια νούμερα στον πληθωρισμό το 2026. Ο στόχος μας για το τέλος του 2025 είναι 14%», είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση με τον διαχειριστή του διαμερίσματος

Όσον αφορά το ποιες τιμές κοιτάει η κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν δήλωσε πως: «Κοιτάζω τις τιμές των πατατών, του κόκκινου κρέατος και του γάλακτος στην αγορά. Το ψωμί, το γάλα και τα καύσιμα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Όταν βλέπω σε μια αγορά να πωλείται το ίδιο προϊόν σε διαφορετικές τιμές, τους ρωτάω σχετικά. Μερικές φορές οι τιμές του γάλακτος δεν αυξάνονται στην αγορά, αλλά βλέπω ότι αυξάνονται στις στατιστικές της TÜİK. Συχνά ρωτάω τον διαχειριστή του διαμερίσματός μας για τις τιμές. Τον ανακρίνω. Λέω ‘έπεσαν’ και απαντάει: ‘Οι τιμές δεν έχουν πέσει, αν θέλετε, πηγαίνετε να δείτε την τιμή αυτού του κρεμμυδιού’».

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024