Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κλαμπ υποδοχής» στο Τόκιο - Εξαναγκάζουν τις γυναίκες σε σεξουαλική εργασία για να εξοφλήσουν τεράστια χρέη

«Κλαμπ υποδοχής» στο Τόκιο – Εξαναγκάζουν τις γυναίκες σε σεξουαλική εργασία για να εξοφλήσουν τεράστια χρέη

Ένα «ύπουλο» σύστημα πολλών δισεκατομμυρίων γιεν ωθεί ευάλωτες νεαρές γυναίκες στην πορνεία για να αντιμετωπίσουν «εκβιαστικούς λογαριασμούς».

Η 24χρονη κόρη της Γιούκο νόμιζε ότι είχε βρει τον ιδανικό σύντροφο όταν ταίριαξε με έναν άνδρα σε μια εφαρμογή γνωριμιών πριν από τρία χρόνια. Ήταν περίπου στην ίδια ηλικία και φοιτούσαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο, όπου εκείνος σπούδαζε ιατρική.

Το «ταίριασμα», όμως, ήταν η αρχή ενός εφιάλτη που είδε τη νεαρή γυναίκα να συσσωρεύει χρέη εκατομμυρίων γιεν σε κλαμπ υποδοχής -χρήματα που αποπληρώνει εγκαταλείποντας το πανεπιστήμιο και εργαζόμενη στην εμπορική βιομηχανία του σεξ στην Ιαπωνία.

Photo: Wikimedia Commons

Η ιστορία από την αρχή

Ο όμορφος νεαρός φοιτητής της ιατρικής ήταν, στην πραγματικότητα, οικοδεσπότης σε ένα κλαμπ στο Kabukichō, μια γειτονιά του Τόκιο γνωστή για τα μπαρ και τα εστιατόρια, το γιγαντιαίο άγαλμα του Godzilla και τη συνοικία LGBTQ+, αλλά και για το κακόφημο υπογάστριό της.

«Προσποιήθηκε ότι δούλευε ως οικοδεσπότης για να εξοικονομήσει χρήματα για να κυνηγήσει τα όνειρά του και η κόρη μου τον ερωτεύτηκε» δήλωσε η Γιούκο, η οποία μίλησε στον Observer υπό τον όρο να μη δημοσιευτούν τα πραγματικά ονόματα της ίδιας και της κόρης της.

Η νεαρή γυναίκα δεν είναι μόνη της σε αυτή την περιπέτεια. Η μετά την πανδημία άνοδος των «κακόβουλων host clubs», όπως τα ονόμασαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει συζητήσεις στο κοινοβούλιο και εκκλήσεις για την πάταξη της βιομηχανίας των host clubs, η οποία ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια γιεν.

Δείτε το βίντεο του Nowness με ένα ρεπορτάζ στα «κλαμπ υποδοχής» 

«Δεν πουλάνε σαμπάνια, πουλάνε τα σώματα των γυναικών»

Με πρότυπο τα μπαρ που προϋπήρχαν των hostess, τα host clubs προσφέρουν στις γυναίκες ένα μέρος για να πίνουν ακριβή σαμπάνια και να συνομιλούν και να φλερτάρουν με νεαρούς άνδρες που προσλαμβάνονται για την εμφάνισή τους και την επικοινωνιακή τους ικανότητα. Το σεξ δεν περιλαμβάνεται στο μενού, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους οικοδεσπότες και τους πελάτες τους να συναντιούνται κατ’ ιδίαν.

Η Hidemori Gen, η οποία διευθύνει ένα κέντρο φιλοξενίας στο Kabukichō, έχει δει μια δραματική αύξηση των γυναικών που αναγκάζονται να εργαστούν στο σεξ για να πληρώσουν τις χρεώσεις τους στα κλαμπ υποδοχής. Μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες είχε 300 συναντήσεις, κυρίως από γονείς που ντρέπονται να μιλήσουν σε φίλους και συγγενείς και γνωρίζουν ότι η αστυνομία δεν θα δράσει επειδή δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα.

«Μιλάμε για έξυπνες γυναίκες με πολλά υποσχόμενο μέλλον που παγιδεύονται» δήλωσε η 67χρονη Gen, ιδρυτής του Nippon Kakekomidera (Ναός καταφυγίου της Ιαπωνίας), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βοηθά προβληματικές περιπτώσεις νέων στη γειτονιά από το 2012. «Οι λέσχες υποδοχής λειτουργούν σαν αιρέσεις. Πρόκειται για ένα φαύλο επιχειρηματικό μοντέλο που δεν διαφέρει σε τίποτα από την εμπορία ανθρώπων. Τα host clubs δεν πουλάνε σαμπάνια – πουλάνε τα σώματα των γυναικών».

Φαντάζει ως μια κάποια λύση

Καθώς η πανδημία προκάλεσε χάος στη νυχτερινή οικονομία του Τόκιο – με τα μπαρ και τα εστιατόρια να αντιμετωπίζουν περιοδικά πρόστιμα επειδή αρνήθηκαν να κλείσουν ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών έγιναν γρήγορα ο προτιμώμενος τρόπος επαφής μεταξύ φιλόδοξων νεαρών οικοδεσποτών και υποψήφιων πελατών.

Με τους περιορισμούς της πανδημίας να αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση και τα κλαμπ να επιθυμούν να ανακτήσουν τα χαμένα κέρδη, οι οικοδεσπότες έχουν γίνει ακόμη πιο επιθετικοί στην αναζήτηση γυναικών πελατών.

Το Kabukichō είχε πάντα τη δυσάρεστη πλευρά του, αλλά το ανθρώπινο κόστος της υπερχρέωσης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γίνεται όλο και πιο ορατό. Ένα πρόσφατο βράδυ, περίπου δώδεκα γυναίκες αψήφησαν το κρύο και το ψιλόβροχο ενώ περίμεναν κοντά στο πάρκο Okubo στη γειτονιά για υποψήφιους πελάτες, χωρίς να πτοούνται από το περιστασιακό διερχόμενο περιπολικό της αστυνομίας.

Η μετά την πανδημία άνοδος των «κακόβουλων host clubs», όπως τα ονόμασαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει συζητήσεις στο κοινοβούλιο και εκκλήσεις για την πάταξη της βιομηχανίας

Photo: Wikimedia Commons

Συνέλαβαν 80 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 20 και 46 ετών

Η αστυνομία του Τόκιο λέει ότι ο πολλαπλασιασμός των γυναικών που ζητούν πελάτες στο δρόμο – κάποτε μια σπανιότητα στην κατά τα άλλα νόμιμη βιομηχανία του σεξ στην Ιαπωνία – συνδέεται με την άνοδο των κλαμπ φιλοξενίας. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, συνέλαβαν 80 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 20 και 46 ετών, κοντά στο πάρκο με την υποψία ότι παραβίαζαν τους νόμους κατά της πορνείας, σε σύγκριση με 51 συλλήψεις σε ολόκληρο το 2022.

Περίπου το 70% των υπόπτων ήταν 20άρες, πολλοί άνεργοι ή εργάζονταν στον τομέα των fūzoku – καταστήματα που προσφέρουν τα πάντα, από μασάζ μέχρι στοματικό σεξ. Περίπου το 40% των γυναικών δήλωσαν ότι έβγαζαν χρήματα για να επισκέπτονται host clubs ή «concept cafes».

Τα κλαμπ υποδοχής χρησιμοποιούν δοκιμασμένες και δοκιμασμένες τακτικές για να προσελκύσουν τις γυναίκες να διασχίσουν το κατώφλι τους και να τις κάνουν να επιστρέφουν. Μια ώρα με απεριόριστο αλκοόλ κατά την πρώτη επίσκεψη μπορεί να κοστίσει μόλις 2-3.000 γιεν (12 με 20 ευρώ). Μετά την επίσκεψη ακολουθούν ανάλαφρα, φιλοφρονητικά γραπτά μηνύματα από τους οικοδεσπότες, οι οποίοι ενθαρρύνουν τις γυναίκες να τους επισκεφθούν ξανά. Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι συχνές, όπως και οι κενές υποσχέσεις γάμου από τον οικοδεσπότη.

Η καλοστημένη παγίδα και το φλερτ του οικοδεσπότη

«Το τυπικό μοτίβο είναι το κόστος της βραδιάς να αυξάνεται 10 φορές σε κάθε περίπτωση», δήλωσε η Gen. «Μέχρι την τρίτη επίσκεψή τους, οι γυναίκες που έχουν εξαπατηθεί πιστεύοντας ότι ο οικοδεσπότης ενδιαφέρεται ρομαντικά γι’ αυτές χρεώνονται με 300.000 γιεν, και πάει λέγοντας. Το κλαμπ βγάζει φωτογραφίες της ταυτότητάς τους ως μέσο πίεσης για να καλύψουν τα χρέη τους».

Λίγες μπορούν να πληρώσουν επί τόπου. Οι περισσότερες έχουν ενθαρρυνθεί στο να δημιουργήσουν τεράστιους λογαριασμούς, τους οποίους τα κλαμπ προσπαθούν να δικαιολογήσουν με το πολυτελές περιβάλλον και την υψηλή τιμή των ποτών, όπως το Dom Pérignon Brut Rosé, το οποίο μπορεί να κοστίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες γιεν το μπουκάλι.

Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 6.000 οικοδεσποτών που εργάζονται στα 300 κλαμπ της Kabukichō δεν εκμεταλλεύονται τη γυναικεία πελατεία τους. Αντιθέτως, επιμένουν ότι οι γυναίκες επιλέγουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για ποτά υψηλής ποιότητας και ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους οικοδεσπότες σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ρομαντικό manga (κόμικς).

«Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα των χρεών, αλλά είναι πιο διστακτικοί στο να έρθουν λόγω της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης»

Photo: Wikimedia Commons

Οι εφημερίδες έχουν άλλοι άποψη από αυτών των οικοδεσποτών

«Είμαστε ευχαριστημένες αν παίρνουμε 1 εκατ. γιεν σε μια καθημερινή ημέρα», δήλωσε η Narumi, μια οικοδέσποινα που πέρασε τις πρώτες ώρες του βραδιού της μαζεύοντας σκουπίδια στην Kabukichō μαζί με άλλες εθελόντριες.

«Αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 3 έως 5 εκατ. γιεν τα Σαββατοκύριακα, όταν οι άνθρωποι γιορτάζουν γενέθλια ή άλλες ειδικές περιστάσεις» είπε, υποστηρίζοντας ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί γίνονται πρόβλημα μόνο για έναν μικρό αριθμό πελατών. «Μιλάμε για, ας πούμε, 200 γυναίκες ανάμεσα σε περίπου 20.000 που επισκέπτονται τακτικά τα κλαμπ υποδοχής».

Όμως οι αρνητικοί τίτλοι των εφημερίδων έχουν αντίκτυπο. «Η φήμη των host clubs είναι πραγματικά κακή αυτή τη στιγμή» δήλωσε η Narumi. «Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα των χρεών, αλλά είναι πιο διστακτικοί στο να έρθουν λόγω της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης».

Συγγνώμη για την «ακατάλληλη κατάσταση των πραγμάτων»

Καθώς η πίεση στις αρχές να δράσουν αυξανόταν, εκπρόσωποι πολλών ομάδων κλαμπ φιλοξενίας δήλωσαν αυτό το μήνα στους τοπικούς αξιωματούχους ότι θα σταματήσουν να επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν μεγάλες χρεώσεις μέχρι τον Απρίλιο και θα διασφαλίσουν ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 20 ετών, δύο χρόνια πάνω από την ηλικία ενηλικίωσης στην Ιαπωνία.

Ο Τακαγιούκι Μακίτα, επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου οικοδεσποτών, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κλάδου για την «ακατάλληλη κατάσταση των πραγμάτων», σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun. «Δεν θα διεξάγουμε τις επιχειρήσεις μας με τρόπο που καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε.

Όμως οι οικογένειες των θυμάτων είναι επιφυλακτικές. «Οι λέσχες βγάζουν τόσα πολλά χρήματα από αυτό το σύστημα που δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν τους τρόπους τους» δήλωσε η Γιούκο, η κόρη της οποίας εργάζεται σε «σαπουνότοπους» -ακριβά λουτρά όπου οι γυναίκες προσφέρουν σαπουνομασάζ και σεξουαλικές υπηρεσίες στο Τόκιο και σε άλλα μέρη της χώρας, περνώντας μερικές φορές εβδομάδες μακριά από το σπίτι.

Εντωμεταξύ βρίσκεται ακόμα με τον οικοδεσπότη στον οποίο χρωστάει χρήματα. «Δεν πρόκειται καν για σχέση», δήλωσε η Γιούκο. «Είναι μια μορφή κακοποίησης. Η κόρη μου δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Αναρωτιέμαι αν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Τόσες πολλές γυναίκες έχουν εξαπατηθεί».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024