Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστήρια με τον διοικητή του Αγίου Ορους

Τα μυστήρια με τον διοικητή του Αγίου Ορους

Ονόματα πιθανών υποψηφίων έρχονται και φεύγουν, μετά την παραίτηση του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και η μοναστική πολιτεία παραμένει επί έξι μήνες ακέφαλη

Επί έξι μήνες παραμένει ακέφαλο το Αγιον Ορος μετά και την παραίτηση τον Ιούλιο του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.

Το ενδιαφέρον για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση στο «Περιβόλι της Παναγιάς» δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό.

Και παρά το γεγονός ότι οι φήμες δίνουν και παίρνουν και το παρασκήνιο είναι έντονο για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους, εντούτοις η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να λάβει τις αποφάσεις της.

Το ενδιαφέρον για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση στο «Περιβόλι της Παναγιάς» δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και πιέζουν για την ανάληψη της θέσης σε μια μάχη επιρροής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τον ρωσικό παράγοντα που είναι ισχυρός στο Αγιον Ορος και θα ήθελε κάποιον διοικητή με καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Εντονο παρασκήνιο για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους

Το «Φανάρι»

Βασικό ρόλο βεβαίως, πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, παίζει και η επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Φανάρι δεν θα ήθελε έναν διοικητή πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ στη διαδικασία αυτή εμμέσως εμπλέκεται και ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς η πρεσβεία στην Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Πριν από τις διπλές εθνικές εκλογές είχε ακουστεί το όνομα του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, μια υποψηφιότητα που προφανώς έμεινε σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Πολλά ονόματα ακούστηκαν και τους τελευταίους δύο μήνες και πολλοί περίμεναν ότι η ανάληψη της θέσης θα γινόταν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επαναξιολογεί τους υποψήφιους μνηστήρες προκειμένου να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις.

Ως ένα πρόσωπο που φερόταν να έχει πάρει τις «ευλογίες» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εμφανιζόταν ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank.

Ο γνωστός manager προωθούνταν ως ένας άνθρωπος της αγοράς που θα μπορούσε να κάνει καλή διαχείριση στα πολλά οικονομικά θέματα του Αγίου Ορους.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο η υποψηφιότητά του ατόνησε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Ενα πρόσωπο με περισσότερο πολιτική χροιά είναι ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Αμυνας, ο οποίος διεκδίκησε με αξιώσεις την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ηττήθηκε τελικά από τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο απόστρατος αξιωματικός μπορεί να κρατήσει «στρατιωτικές» ισορροπίες στο Αγιον Ορος.

Τέλος, ένα τρίτο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του πρέσβη εν αποστρατεία Αναστασίου Μητσιάλη.

Κάποιοι, δε, λένε ότι ίσως είναι και ο επικρατέστερος, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά τις διπλωματικές του ικανότητες, που πάντα χρειάζονται σε όποιον αναλαμβάνει τη διοίκηση στη μοναστική πολιτεία.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι προηγούμενοι τρεις διοικητές του Αγίου Ορους, οι κ.κ. Δαλακούρας, Λούλης και Μαρτίνος, ήταν επιχειρηματίες και άριστοι γνώστες των οικονομικών, θρησκευτικών και διπλωματικών ζητημάτων.

Ισως, λένε καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά, ο επόμενος διοικητής να έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024