Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουπερμάρκετ ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άγιον Όρος

Σουπερμάρκετ ετοιμάζεται να ανοίξει στο Άγιον Όρος

Στόχος, η εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της Πολιτείας, οι οποίοι ξεπερνούν τις 150.000 τον χρόνο

Σουπερμάρκετ με 3.000 κωδικούς προϊόντων και μόνο άνδρες υπαλλήλους ετοιμάζεται να ανοίξει στο Αγιον Ορος.

Ανάμεσα σε μοναστηριακά κελιά και αρχονταρίκια, απέναντι από τον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Αξιον Εστί, ένα παλαιό κελί, έκτασης περίπου 400 τ.μ., θα μετατραπεί σε σουπερμάρκετ για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της Πολιτείας, οι οποίοι ξεπερνούν τις 150.000 τον χρόνο.

Θα έχει 3.000 κωδικούς προϊόντων, μόνο άνδρες υπαλλήλους και θα στεγαστεί σε ένα παλαιό κελί, έκτασης περίπου 400 τ.μ., όπου σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες

Είναι η πρώτη φορά που αλυσίδα σουπερμάρκετ μπαίνει στην αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: κάποιοι υποδέχτηκαν την είδηση ως μια πρόσφορη λύση για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ενώ άλλοι αναρωτιούνται τι δουλειά έχει μια πολυεθνική εταιρεία σε έναν τόπο ασκητών…

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες στο κτίριο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το σουπερμάρκετ, ενώ στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του στις αρχές του επόμενου έτους – ή ιδανικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η επιχείρηση θα στεγαστεί στο πάλαι ποτέ κελί του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και βρίσκεται στο επονομαζόμενο «Σαμαράδικο».

Το κτίριο αυτό έχει μετατραπεί εδώ και λίγο καιρό σε ένα σύγχρονο κέντρο πολλαπλών χρήσεων, που διαθέτει κοιτώνες φιλοξενίας, εστιατόριο και καφέ, φυσικοθεραπευτήριο, κατάστημα που πουλά εκκλησιαστικά είδη και κατάστημα με οπτικά.

Είναι η πρώτη φορά που αλυσίδα σουπερμάρκετ μπαίνει στην αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αλυσίδα έχει νοικιάσει έναν ισόγειο χώρο, ο οποίος θα μετατραπεί σε σουπερμάρκετ, αλλά και τον πρώτο όροφο, όπου θα δημιουργηθούν καταλύματα για να διαμένουν οι εργαζόμενοι.

Ποια προϊόντα μπορούν, όμως, να διατίθενται στο Αγιον Ορος; Ανθρωποι που γνωρίζουν τα της Αθωνικής Πολιτείας εξηγούν πως η απάντηση είναι «τα πάντα» – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δύο παντοπωλεία που ήδη λειτουργούν εκεί.

Αντίθετα με ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, στα καταστήματα αυτά δεν απαγορεύεται η πώληση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως κρέας ή αλκοολούχα ποτά, καθώς από εκεί προμηθεύονται τα απαραίτητα όχι μόνο οι μοναχοί αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται περιστασιακά ή εργάζονται στη Μοναστική Πολιτεία.

Παρ’ όλ΄ αυτά, η εταιρεία που θα ανοίξει το σουπερμάρκετ, αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην κοινότητα, προτίθεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κατάστημα, στο οποίο θα πωλούνται, εκτός των άλλων εμπορευμάτων της, κωδικοί που διατίθενται για χονδρική πώληση αλλά και προϊόντα που παράγονται στο Αγιον Ορος με ειδική ετικέτα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο μόνιμος πληθυσμός του Αγίου Ορους είναι 1.746 άτομα, ενώ σε περίπου 1.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στις Καρυές, οι οποίες αποτελούν το διοικητικό κέντρο του Αγίου Ορους, υπάρχει αστυνομικό τμήμα, ιατρείο, ταχυδρομείο, τράπεζα, φούρνοι, εταιρεία ταχυμεταφορών, ραφείο, βιβλιοπωλείο, διάφορα εργαστήρια, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα που πωλούν από εκκλησιαστικά είδη μέχρι οικοδομικά υλικά.

Επίσης, στις Καρυές εδρεύουν το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Αθωνιάδας Σχολής.

Κι αν κάποιοι απορούν και εξίστανται με τη λειτουργία μιας μεγάλης εμπορικής επιχείρησης στο Αγιον Ορος, η ίδια η πραγματικότητα λύνει κάθε είδους απορία: στη Μοναστική Πολιτεία «επιχειρηματική δραστηριότητα» αναπτύσσουν ακόμη και οι μονές, κάποιες εκ των οποίων διατηρούν, μάλιστα, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα, μέσω των οποίων στέλνουν παραγγελίες κάθε είδους, από θυμιάματα, κρασιά και τοπικά προϊόντα μέχρι καπέλα με το λογότυπο «Αγιον Ορος», ποδιές, κούπες, μενταγιόν, αλοιφές, σημειωματάρια και αναμνηστικά μαγνητάκια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με διόλου ευκαταφρόνητο τζίρο…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024