Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Κορυφαίο ζήτημα η υπόθεση Μπελέρη - Λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

Μητσοτάκης: Κορυφαίο ζήτημα η υπόθεση Μπελέρη – Λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία την Πέμπτη ενέκρινε, με έντονο παρασκήνιο, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ σήμερα, Παρασκευή, συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διπλωματική ένταση με την Αλβανία, τονίζοντας πως «το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους Δικαίου, ζητάμε το προφανές και θα προσβλέπουμε μονίμως σε επίλυσή του».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», υπενθυμίζοντας πως «εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα», αλλά διαμηνύοντας ότι «η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες» και «κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά».

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι προβληματισμοί της χώρας μας ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης, ελήφθησαν υπόψη», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη διαχείριση της μετανάστευσης», αλλά «δυστυχώς, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερές»

«Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους Δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε το προφανές, να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα, για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χιμάρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας στο θέμα της Ουκρανίας και στην έξοδο του Βίκτορ Όρμπαν από την αίθουσα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως «η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η Διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία», σημείωσε.

«Τα μέτρα που είχαμε πάρει για την οπαδική βία δεν ήταν αρκετά»

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας, ύστερα από τα επεισόδια Ρέντη και τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

«Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου», προσέθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε απέναντι στην ακρίβεια»

Μιλώντας για την ακρίβεια, παραδέχθηκε πως είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά και ανέφερε πως «δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις».

«Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και θα συνεχίσει να στηρίζει», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

«Λύση δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή

«Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε αναφορικά με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Και τόνισε πως «εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας», σημειώνοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία – δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ – θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024