Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Λευκός καπνός» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Λευκός καπνός» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτο ECOFIN, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι υποδομές και η αγροτική ανάπτυξη, έθεσαν επί τάπητος οι ταγοί των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων μιλώντας στο ΟΤ FORUM.

Μάλιστα, προέκυψαν και ειδήσεις, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να τονίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται «λευκός καπνός» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι τιμές από τους παρόχους σχετικά με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος.

Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, προκρίνει την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων και διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση καλύπτει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Το 2024 πάντως θα χρειαστεί να κατατεθεί νέο μεσοπρόθεσμο με βάση τους νέους κανόνες.

Στις κινήσεις που έρχονται εντός του 2024 περιλαμβάνεται ένας νόμος που θα αφορά το Υπερταμείο, με θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας θυγατρικών, ενώ θα υπάρξει παράλληλα ένα νέο επενδυτικό ταμείο, ως θυγατρική του Υπερταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.

«Βάση του ανταγωνισμού» τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία χαρακτήρισε ως «βάση του ανταγωνισμού». Οπως σημείωσε, οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν τη χαμηλότερη τιμή ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. «Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μέσα από μια σειρά παραγόντων. Αλλωστε, όπως είπε, οι πολίτες που θερμαίνονται με συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας) θα δουν χαμηλότερες τιμές λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί, με τη σχετική πλατφόρμα για την επιδότηση να ανοίγει στις αρχές Ιανουαρίου.

Προχωρούν στα χρονοδιαγράμματα τα μεγάλα έργα

Μήνυμα ότι τα μεγάλα εν εξελίξει έργα, τόσο οδικά όσο και μεταφορικά, θα υλοποιηθούν στην ώρα τους έστειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις ή εμπόδια. Πρόσθεσε, δε, ότι «ευθύνη έχει και ο ιδιωτικός τομέας να παραδώσει, γιατί έχει δισεκατομμύρια ευρώ ανεκτέλεστα».

Σε ό,τι αφορά το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία και στην ευρύτερη περιοχή από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι αποτιμάται σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ.

«Τέλος» στη μαύρη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Να μπει τέλος στη «μαύρη σελίδα» του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε από το βήμα του ΟΤ FORUM ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο να αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του. Οπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, εντοπίστηκαν μια σειρά περιπτώσεων που κακώς έπαιρναν ενισχύσεις και έπρεπε να ελεγχθούν.

Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου

Τις παρεμβάσεις που θα προωθήσει εντός του 2024 η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας παρουσίασε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ έμφαση θα δοθεί και στη διεξαγωγή πολλών ψηφιακών ελέγχων για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, επόμενο σημαντικό ραντεβού αποτελεί η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς – κάτι που αναμένεται να προχωρήσει την άνοιξη.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024