Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Με τον Όρμπαν εκτός αιθούσης, οι «26» είπαν το «ναι» στην Ουκρανία

ΕΕ: Με τον Όρμπαν εκτός αιθούσης, οι «26» είπαν το «ναι» στην Ουκρανία

«Πρόκειται για νίκη για την Ουκρανία. Μία νίκη για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο Ζελένσκι, την ώρα που ο Όρμπαν εξέφραζε για πολλοστή φορά τη διαφωνία του

Περίπου στις 18.30 τοπική ώρα, ο Βίκτορ Όρμπαν έκλεισε πίσω του την πόρτα της συνεδρίασης των ηγετών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ΕΕ στην Ουκρανία και την Μολδαβία.

Tα πάντα ήταν παγωμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με κομψό τρόπο ο Όλαφ Σολτς του ζήτησε να βρεθεί εκτός αίθουσας. Οι υπόλοιποι 26 είπαν το «ναι» και παρά τις αντιστάσεις και τις αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού η διαδικασία ξεκλείδωσε. Βέβαια, νομικά, πρέπει τα συμπεράσματα της Συνόδου να υπογραφούν και από εκείνον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι Ουκρανία και Μολδαβία θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα

«Πρόκειται για νίκη για την Ουκρανία. Μία νίκη για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που ο Βίκτορ Όρμπαν με σύντομο βίντεο στο facebook  εξέφραζε για πολλοστή φορά τη διαφωνία του.

Μισέλ: Πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατέβηκε στο χώρο των δημοσιογράφων. Οι κάμερες έπεσαν επάνω του. Έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή».

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.  Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, μια πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτή την ανακοίνωση απόψε».

Αυτό δεν σημαίνει ότι Ουκρανία και Μολδαβία θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει και χρόνια ανάλογα με τα βήματα που κάνει κάθε υποψήφια χώρα.

Η Σύνοδος ωστόσο συνεχίζεται, με το βλέμμα στραμμένο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, με τους ηγέτες να ξεκινούν το δείπνο χωρίς προς το παρόν να υπάρχει χαραμάδα για απόφαση.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024