Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Ξεπαγώστε τα κεφάλαια και αποσύρουμε το βέτο για την Ουκρανία

Ουγγαρία: Ξεπαγώστε τα κεφάλαια και αποσύρουμε το βέτο για την Ουκρανία

Η Βουδαπέστη διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει το βέτο στο νέο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία

Ενόψει όμως της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απείλησε να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας. Μπλόφα ή «γάβγισμα»; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια και όλα θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τότε, η Βουδαπέστη διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει το βέτο στο νέο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. Βασική προϋπόθεση οι Βρυξέλλες να συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν όλα τα κεφάλαια που έχουν «παγώσει» λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρώπη καλείται να λάβει ιστορικές αποφάσεις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν ιστορικές σχετικά με την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και την παροχή ενός πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το Κίεβο χρειάζεται για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία του εξαιτίας του πολέμου με την Ρωσία.

Για να γίνει όμως αυτό πρώτα πρέπει να ξεπεράσουν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα

«Η χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από την ΕΕ και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα», δήλωσε ο Balazs Orbán στο Bloomberg σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη. «Αλλά αν η ΕΕ επιμείνει ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα πρέπει να προέρχεται από έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό της ΕΕ, τότε τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται», πρόσθεσε στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποδεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ ως ανταμοιβή για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Βουδαπέστη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού της συστήματος.

Η Βουδαπέστη θα άρει το βέτο της μόνο εάν οι Βρυξέλλες παραδώσουν όλα τα δεσμευμένα μετρητά

Ωστόσο, τα υπόλοιπα δεσμευμένα κεφάλαια – περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ – αναμένεται να παραμείνουν «παγωμένα» λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την κατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στη χώρα.

Ο πολιτικός διευθυντής του Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα άρει το βέτο της μόνο εάν οι Βρυξέλλες παραδώσουν όλα τα δεσμευμένα μετρητά, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ με το παζάρι να κρατεί καλά και τους ευρωπαίους διπλωμάτες που τάσσονται σθεναρά υπέρ του Κιέβου να εκφράζουν την ανησυχία ότι ασυμφωνία στη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε βαρύ πολιτικό πλήγμα για την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου και θα έδινε ώθηση στη Μόσχα.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024