Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μέγαρο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα για την πόλη το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, πραγματοποιήθηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο.

Η δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά αποτελούσε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα και μια σημαντική εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη που πλέον επιλύεται, δικαιώνοντας τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, έδωσαν «μάχη» επί 9 χρόνια για τη μετεγκατάσταση όλων των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα ενιαίο, κεντρικό κτήριο.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι του Δικαστικού-Δικηγορικού κόσμου, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, θεσμικοί φορείς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενημερώθηκαν αναλυτικά για το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στην χώρα. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ..

Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτήριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτηρίων LEED. Τα κτήρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το προς ανέγερση κτήριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα για την πόλη μας, το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώσαμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο.

Η παρουσίαση του νέου Μεγάρου, πραγματοποιήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Προέδρου του Αρείου Πάγου, των Δικαστικών αρχών του Πειραιά, εκπροσώπων του Δικαστικού – Δικηγορικού κόσμου βουλευτών, θεσμικών και παραγωγικών φορέων της πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, το οποίο πλέον παίρνει σάρκα και οστά! Ως Δήμαρχος Πειραιά νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου και δικαιωθήκαμε, καθώς δόθηκε λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας και ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του. Η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και η δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου εκεί θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία.

Θα είναι ένα κτήριο κόσμημα για την πόλη μας, το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα, στο οποίο θα στεγαστούν όλα τα δικαστήρια και η δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ κ. Πάνο Αλεξανδρή, τον πρώην Υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τον Πρόεδρο κ. Ηλία Κλάππα, καθώς και όλους όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στην επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος για την πόλη μας».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Όλοι γνωρίζουν ότι ως Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά είχαμε προτείνει στην Πολιτεία άλλες επιλογές για στέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά σε κεντρικότερα σημεία της πόλης.

Ωστόσο, αυτό που πρυτανεύει σήμερα είναι η ικανοποίηση ότι επιτέλους μετά από αγώνες δεκαετιών των Διοικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, τους Δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους Πειραιά, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Δικαιοσύνης του 21ου αιώνα και στις ανάγκες των πολιτών και της Κοινωνίας.

Εφεξής εκείνο που προέχει είναι η πρόοδος των εργασιών και η λειτουργικότητα του κτηρίου, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της Δικαιοσύνης.

Για τον λόγο αυτό, προσδοκούμε στη σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης του έργου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΔΣΠ, των Δικαστών και των υπαλλήλων των δικαστηρίων.

Το δεύτερο που μας απασχολεί και είμαι σίγουρος ότι θα το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Μώραλη και τον Δήμο Πειραιά, είναι η συγκοινωνιακή ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου στη ζωή της πόλης.

Τέλος, ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σταθώ στην προοπτική η δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με αποσυμφόρηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και μεταφορά τοπικής αρμοδιότητας και κατ’ επέκταση δικαστικής ύλης στο Πρωτοδικείο Πειραιά με αντίστοιχη γενναία αύξηση των οργανικών θέσεων Δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Πειραιά».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την πρόσκληση, τόνισε ότι το κτήριο εκτός από την μεγαλοπρέπειά του, είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό – όπως επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης – στο οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία ο Πρωθυπουργός.

«Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της πόλης, η οποία εξελίσσεται, γίνεται πιο λειτουργική, μια πόλη που αξίζει περισσότερο την αγάπη των ανθρώπων που ζουν εδώ», τόνισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατακτήσαμε ένα επίπεδο στο θέμα των δικαστικών υποδομών, όπως οι ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, συνεχάρη θερμά όλους όσοι συνέβαλαν, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Πάνος Αλεξανδρής, στον χαιρετισμό του, έκανε μια σύντομη αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα των δικαστηρίων της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι «πάντα μου δημιουργούσε μεγάλη λύπη πως μια πόλη, όπως ο Πειραιάς δεν είχε δικαστήρια αντάξιά της».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το 2019, ο πρώην Υπουργός Κώστας Τσιάρας του ανακοίνωσε ότι είναι εντολή της Κυβέρνησης να γίνουν δικαστήρια στον Πειραιά και εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την ομόφωνη απόφασή τους, καθώς και την επίτιμη αρεοπαγίτη, επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου, κα Αγγελική Κόφα, για την «καλή δουλειά που έκανε στην εισήγησή της για το τι ήταν κατάλληλο για τον Πειραιά και στην πλήρη τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την οποία ακολούθησε», καθώς και τους υπαλλήλους του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ..

Στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, παρευρέθηκαν:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Νίκος Βλαχάκος.

Από τη δικαστική ηγεσία, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, η Αρεοπαγίτης Χρυσούλα Πλατιά, η Αντεπίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Αγγελική Παπαπαναγιώτου, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Πειραιά Ιωάννης Αποστολόπουλος και το Μέλος της Διοίκησης Ελένη Νικολακοπούλου, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά Στεφανία Γιαννούλη, ο Εισαγγελέας Ευστράτιος Παπαθεοδωρόπουλος εκπροσωπώντας την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, η πρώην Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιά Αγγελική Κόφα, ο Προϊστάμενος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Γεώργιος Ξυνόπουλος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά Δήμος Χρυσός, ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου Πειραιά Βασίλειος Τσίχλης, οι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σπυριδούλα Θωμοπούλου και Παρασκευή Μίληση και ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας.

Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης, οι Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρέππας, Δημήτρης Αράπης, Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Αντωνία Καρακατσάνη και Κυριακή Μπουρδάκου. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου και Γιώργος Βίτσας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και για Όλες» Γιώργος Γαβρίλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Γκερλές και Μαρία Σταθάκη, Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσης παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτριος Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, η Ελένη Μπρεγιάννη εκπροσωπώντας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης και Γιώργος Σταματογιάννης, οι πρώην Αντιπρόεδροι του ΔΣΠ Παναγιώτης Πετρόπουλος και Γιώργος Καραμιζάρης, ο πρώην Σύμβουλος/ταμίας του ΔΣΠ Λάζαρος Γιατράκος, ο πρώην Πρόεδρος του CCBE Ευάγγελος Τσουρούλης, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά Απόστολος Στασινόπουλος, οι Δικηγόροι Πειραιά Ιωάννης Καρδαράς, Ιωάννης Βρέλλος και Γιάννης Γλύκας, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024