Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυγενάκης: Συνάντηση των EUMED-9 για προσαρμογή της ΚΑΠ στην κλιματική κρίση

Αυγενάκης: Συνάντηση των EUMED-9 για προσαρμογή της ΚΑΠ στην κλιματική κρίση

Η Ευρώπη επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων –που προβλέπονται για κάθε κράτος μέλος να είναι μεγαλύτερη, είπε ο ΥπΑΑΤ

Η προσαρμογή της ΚΑΠ στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα κράτη μέλη, θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στις 24 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει η άτυπη ομάδα των EUMED-9 για θέματα που αφορούν σε αγροτικά θέματα.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΑΤ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ  στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του ΠΑΑ για τη χώρα και στην υψηλή απορροφητικότητα που έχει επιτευχθεί από τις υπηρεσίες και πρόσθεσε: «Είναι  μια ευκαιρία να δούμε και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ή και να διορθώσουμε. Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η Ευρώπη πρέπει, επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων –που προβλέπονται για κάθε κράτος μέλος να είναι μεγαλύτερη, διότι έχουμε το φαινόμενο χρήματα να υπάρχουν – λόγω της ΚΑΠ – σε κάθε κράτος- μέλος, αλλά τελικά να μην απορροφώνται σε υψηλότατο ποσοστό, λόγω της δυσκαμψίας και των δυσκολιών που η ίδια η κοινότητα έχει δημιουργήσει.

Η προσαρμογή της ΚΑΠ στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα κράτη μέλη, θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου της ΕΕ

Αυτό θα είναι και ένα από τα θέματα που θα έχουμε οι 9 υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας του Νότου. Ενεργοποιούμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου (Κύπρο, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία,  Πορτογαλία, Μάλτα) και ένα από τα ζητήματα είναι και αυτό.

Με κάθε τρόπο πρέπει να κινηθεί η Κοινότητα πιο γρήγορα και κυρίως να καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Έχει έρθει ήδη. Ειδικά στη χώρα μας το αντιμετωπίζουμε τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες. Είναι σημαντικότατες αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτές οι συναντήσεις.  Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού πηγαίνουμε.  Πού πάνε τα χρήματα, τα οποία η Κοινότητα δίδει και φυσικά και η συνεισφορά του ελληνικού κράτους μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ξέρουμε και τα ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ως Κοινότητα να για πετύχουμε το καλύτερο».

Στιγμιότυπο από την συνάντηση

Δυσβάσταχτες οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι είναι δυσβάσταχτες οι τιμές από το χωράφι στο ράφι ο ΥπΑΑΤ απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο ακούγεται σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα πρόβλημα που συναντά όλη η Ευρωπαϊκή Κοινότητα λόγω της αύξησης, σε πάρα πολλά προϊόντα, εξ΄ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της αναστάτωσης που έχει η υφήλιος, αλλά κυρίως λόγω της αύξησης  των τιμών σε θέματα ενέργειας. Την ίδια στιγμή όμως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας έχουμε πάρει γενναίες πρωτοβουλίες, χωρίς να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε. Θα επιμείνουμε στο κομμάτι που μας αφορά ως ΥΠΑΑΤ. Το άλλο μεγαλύτερο μέρος είναι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε ό,τι μας αφορά ενεργοποιήσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Διανείμαμε 76 εκατομμύρια ακριβώς πριν μια εβδομάδα και βέβαια κάνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως επί παραδείγματι στον ΦΠΑ  για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, ο οποίος μειώθηκε στο ήμισυ. Προχωρούμε σε μια σειρά τέτοιων βελτιώσεων  ώστε άμεσα και έμμεσα να υπάρξει συμβολή στην αντιμετώπιση των τιμών της καλλιεργητικής δαπάνης που αντιμετωπίζουν οι ασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα».

Συνάντηση με Αλέκο Καχριμάνη

Αμέσως μετά ο ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την  ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που όλη , σύσσωμη ήρθε σήμερα εδώ. Μας τίμησε με την παρουσία της. Όχι μόνο μας τίμησε, αλλά κάναμε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης. Για ένα Υπουργείο που έχω πει στο παρελθόν  και το λέω και τώρα, ότι είναι ένα σκέτο ναρκοπέδιο.  Έτσι οργανώθηκε χρόνια τώρα και έφτασε στο απροχώρητο.

Εγώ λέω ένα μεγάλο- μεγάλο ευχαριστώ, γιατί σήμερα από τη συζήτηση είδα ότι «περπατάνε» όλα τα πράγματα , σε όλους τους τομείς και σίγουρα σε λίγο καιρό θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ για την Ήπειρο, γιατί είμαστε εξαρτώμενοι από τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα τον ποιοτικό και όχι τον «μαϊμουδίστικο». Από  τη συζήτηση που έγινε είδα ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει μέριμνα και σοβαρή συζήτηση για να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Περιφερειάρχη, ο οποίος, όπως τόνισε, «δε διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και να κάνει προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζει». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι λόγω της μακράς φιλίας του με τον Αλέκο Καχριμάνη η συνεργασία που θα έχουν θα είναι αποδοτική και επωφελής για την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024