Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση για χρηματοδότηση 400 εκατ. δολαρίων ως το τέλος του έτους

Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση για χρηματοδότηση 400 εκατ. δολαρίων ως το τέλος του έτους

«Είναι ένα ελάχιστο απαραίτητων πόρων - Αναμένουμε το 2024 με μεγάλη ανησυχία» ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η κρίση στη Γάζα δεν θα πρέπει να κάνει την κοινή γνώμη να ξεχάσει τους δεκάδες εκατομμύρια εκτοπισμένους αλλού στον κόσμο, επεσήμανε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, τονίζοντας ότι η υπηρεσία έχει ανάγκη 400 εκατ. δολάρια ως το τέλος του έτους.

«Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης», σημείωσε ο Γκράντι στο άνοιγμα του Global Refugee Forum που διεξάγεται στη Γενεύη και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου.

«Η UNHCR έχει ανάγκη 400 εκατ. δολάρια για να τελειώσει τη χρονιά με ένα ελάχιστο απαραίτητων πόρων, ένα έλλειμμα το οποίο δεν έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια. Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία του 2024», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πόλεμος στην Ουκρανία, σύρραξη στο Σουδάν, ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Οι κρίσεις αυξάνονται παγκοσμίως και, σύμφωνα με την UNHCR, περισσότεροι από 114 εκατ. άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη Σεπτεμβρίου, αριθμός-ρεκόρ.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια, φτάνοντας τα 36,4 εκατ. στα μέσα του 2023, επίσης αριθμός-ρεκόρ. Πρόκειται για αύξηση 3% σε σχέση με το τέλος του 2022.

«Μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας και μέχρι στιγμής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να τερματίσει τη βία», κατήγγειλε ο Γκράντι.

«Δυστυχώς, όμως, προβλέπουμε περισσότερους θανάτους αμάχων και δεινά αλλά και περαιτέρω εκτοπισμούς να απειλούν την περιοχή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την UNHCR, οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως έφτασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τον αριθμό-ρεκόρ των 114 εκατομμυρίων

O Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, συνομιλεί με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου φόρουμ

Και άλλες κρίσεις

Ωστόσο ο επικεφαλής της UNHCR σημείωσε ότι «αν και η προσοχή μένει και πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, έχω μια έκκληση, να μην ξεχνάτε τις άλλες πιεστικές ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις», αναφέροντας τις συγκρούσεις στο Σουδάν και την Ουκρανία, την τύχη των Ροχίνγκια, την κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ή ακόμη την αυξανόμενη ανασφάλεια στο Σαχέλ και τις μεταναστευτικές ροές στην αμερικανική ήπειρο και τη Μεσόγειο.

«Αν και η προσοχή πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, μην ξεχνάτε τις άλλες πιεστικές ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις» λέει ο Γκράντι

Σε συνέντευξή του πριν την έναρξη του Φόρουμ, ο Γκράντι δήλωσε ότι οι Δυτικοί πολιτικοί γίνονται λιγότερο και όχι περισσότερο φιλόξενοι μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση.

«Είναι πολύ εύκολο να πεις: ‘Προσέξτε. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται. Κλέβουν τις δουλειές σας, απειλούν την ασφάλειά σας, τις αξίες σας’, και να κερδίζει ψήφους με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Γκράντι. «Δεν απαλλάσσεσαι από το πρόβλημα. Το πρόβλημα παραμένει και θα έχεις κάνει κάτι κακό», πρόσθεσε.

«Το σωστό είναι πιο περίπλοκο, λιγότερο εύκολο να το εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, αλλά μπορεί να γίνει. Τα συστήματα μπορούν να βελτιωθούν, η ενσωμάτωση μπορεί να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Γκράντι.

«Ας θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες -το 75% για να είμαστε ακριβείς- φιλοξενούνται σε χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι οποίες συχνά δυσκολεύονται να προσφέρουν και να φροντίσουν τους δικούς τους κατοίκους», τόνισε.

Κάλεσμα για νέες δεσμεύσεις

Στη διάρκεια του Φόρουμ οι εκπρόσωποι των χωρών καλούνται να ανακοινώσουν νέες δεσμεύσεις για να μοιραστούν «το βάρος και τις ευθύνες» της προσφυγικής κρίσης.

Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά ένα τρίτο τη συνεισφορά της στην UNHCR φέτος, η οποία θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Η Γαλλία «θα προσπαθήσει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο και το 2024», πρόσθεσε η ίδια.

«Ας κάνουμε αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες μια στιγμή ενότητας, στη διάρκεια της οποίας θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι όσοι φεύγουν επειδή απειλούνται η ζωή, η ελευθερία και η ασφάλειά τους θα μπορέσουν να βρουν προστασία», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε οι πρόσφυγες να είναι σε θέση να επιστρέψουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024