Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ με τη Μοσάντ και ένα «τρομοκρατικό δίκτυο» στην Κύπρο

Θρίλερ με τη Μοσάντ και ένα «τρομοκρατικό δίκτυο» στην Κύπρο

Το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο τα Κατεχόμενα ως κόμβο διέλευσης ιρανών πρακτόρων που προετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο νησί

Την κατεχόμενη Κύπρο βάζει στο στόχαστρο το Ισραήλ ως κόμβο διέλευσης ιρανών τρομοκρατών.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Μοσάντ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι χάρη στις ενέργειες των Αρχών ασφαλείας της Κύπρου συνελήφθη δίκτυο πρακτόρων που θα εκτελούσαν «ιρανικό σχέδιο» για δολοφονία αθώων στο νησί και σε άλλα πεδία.

Το ψευδοκράτος τείνει να εξελιχθεί σε μία «μαύρη τρύπα» ασφαλείας, όσον αφορά τη διέλευση επίδοξων τρομοκρατών και όχι μόνο.

Οπως ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «η ιρανική παρουσία στη Βόρεια Κύπρο καθώς και η χρήση της τόσο στο παρελθόν όσο και επί του παρόντος ως περιοχής προετοιμασίας και διέλευσης για τρομοκρατικούς σκοπούς και για επίθεση σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους αποτελούν ανησυχητικό ζήτημα».

Οι «συλληφθέντες Ιρανοί» έφτασαν στην Κύπρο μέσω των Κατεχομένων ως «πρόσφυγες», σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο δεν ενεργούσαν μαζί αλλά είχαν τον ίδιο καθοδηγητή, τον Mohammed Reza Ebadi Arablu, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια που αποτράπηκε τον Νοέμβριο στη Γεωργία, με στόχο επιχειρηματία εβραϊκής καταγωγής.

«Δύο πρόσωπα έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Νοέμβρη, δηλαδή από τις 3 Νοεμβρίου, και τελούν υπό κράτηση μέχρι αυτή τη στιγμή», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου, σημειώνοντας ότι για τους δύο υπάρχουν εντάλματα απέλασης.

Ο Ανδρέου διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, αξιολογούνται πληροφορίες» από Europol, Interpol και από άλλες πηγές, για να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό αυτή τη στιγμή ώστε να πανικοβάλουμε τον κόσμο».

Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είμαστε πάντα σε εγρήγορση όσον αφορά την τρομοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ», τόνισε η κύπρια υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου, υπογραμμίζοντας ότι συγκεκριμένοι χώροι αστυνομεύονται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την πρώτη μέρα που άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Τα Κατεχόμενα αναδεικνύονται σε πύλη εισόδου ιρανών τρομοκρατών στην Κύπρο και στην ΕΕ, γεγονός που βάζει το κατοχικό καθεστώς του Ερσίν Τατάρ αλλά και την Τουρκία του Ερντογάν στο στόχαστρο του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Μαύρη τρύπα» ασφαλείας

Είναι καταγεγραμμένο ότι στα Κατεχόμενα, εκτός των ρώσων πολιτών, έχουν επιλέξει να ζουν πλήθος ιρανών πολιτών, που κατοικούν κυρίως στην περιοχή της Καρπασίας, αλλά και πλήθος ισραηλινών πολιτών, που εντοπίζονται κυρίως σε Κερύνεια και Αμμόχωστο.

Το ψευδοκράτος τείνει να εξελιχθεί σε μία «μαύρη τρύπα» ασφαλείας, όσον αφορά τη διέλευση επίδοξων τρομοκρατών και όχι μόνο.

Λόγω είτε της ανοχής είτε της αδυναμίας του κατοχικού καθεστώτος να πραγματοποιήσει αποδοτικούς και ουσιαστικούς ελέγχους.

Και η ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι η πρώτη που στοχοποιεί το ψευδοκράτος και αφήνει ίσως αιχμές για τον ρόλο της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ πάντως σε δηλώσεις του (TRT News) αναφέρει ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον τούρκο ΥΠΕΞ (και πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν για το θέμα, αρνούμενος κάθε εμπλοκή των Κατεχομένων.

«Δεν έχει σημειωθεί τέτοιο περιστατικό στην πολιτεία της ΤΔΒΚ. Ολες οι μονάδες ασφαλείας μας παρακολούθησαν στενά τη σχετική δήλωση», ανέφερε ο Τατάρ, για να προσθέσει ότι «έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις και στις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές εισόδους της ΤΔΒΚ».

Η ανησυχητική προϊστορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη φορά εντός δύο ετών που γίνεται γνωστό ότι αποτράπηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, όταν αζέρος εκτελεστής στη Λευκωσία, με ρωσικό διαβατήριο, σχεδίαζε να εκτελέσει ισραηλινό επιχειρηματία για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα.

Η δεύτερη τον Ιούνιο, όταν ο Νετανιάχου χαιρέτισε αποτροπή ιρανικής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κύπρο, με την πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία να διαψεύδει κάθε ανάμειξη της Τεχεράνης, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα Κατεχόμενα αναδεικνύονται σε πύλη εισόδου τρομοκρατών στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην ΕΕ, ως ένα «μόρφωμα» εκτός ελέγχου εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Γεγονός που στρέφεται κατά του κατοχικού καθεστώτος αλλά και της Τουρκίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024