Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατεχόμενα: Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία»

Κατεχόμενα: Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες Παρασκευή ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε γραπτή δήλωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα αναφέρεται ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά, στη φωτογραφία αρχείου από Presidential Press Office via Reuters, επάνω, με τον Τατάρ) αντάλλαξαν απόψεις για τη «Διακήρυξη της Αθήνας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία» ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Αξιολόγησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, «αξιολόγησαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο και τόνισαν για άλλη μια φορά τη σημασία των προτάσεων και για τις δύο πλευρές, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας, που αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (win-win), την οποία ο Ερσίν Τατάρ μετέφερε στον ελληνοκύπριο ηγέτη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Τατάρ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι έως ότου εξευρεθεί οριστική διευθέτηση, η συνεργασία προς όφελος των δύο λαών είναι μεγάλης σημασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Προτάσεις συνεργασίας»

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Ταταρ «είχε κάνει προτάσεις συνεργασίας στον ελληνοκύπριο ηγέτη για τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, τη σύνδεση του νησιού με το σύστημα διασύνδεσης της ΕΕ μέσω Τουρκίας, την αποτελεσματικότερη χρήση της ηλιακής ενέργειας, τη χρήση και ανάπτυξη των πόρων γλυκού νερού του νησιού, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και τον καθαρισμό του νησιού από νάρκες».

Και προστίθεται ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε επίσης εκφράσει την ετοιμότητά του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, για μια τριμερή συνάντηση με τον ελληνοκύπριο ηγέτη και τον Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος συνεργασίας που θα επέτρεπε τη συζήτηση αυτών των προτάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024