Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Ορισαν σύνορα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα με τη «Βόρεια Κύπρο»

Κύπρος: Ορισαν σύνορα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα με τη «Βόρεια Κύπρο»

Η «Κύπρος» αλλά και η «Βόρεια Κύπρος» βρίσκονται στο γεωγραφικό τμήμα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Σύνορα στην Κύπρο έβαλαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αφού στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν σύνδεσμοι και χάρτες με «Κύπρο» και «Βόρεια Κύπρο», χωρίς μάλιστα ν’ αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Γαλλικά: Reporters sans Frontières; RSF) είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1985 και μεριμνεί, όπως επισημαίνει, για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία της ενημέρωσης.

Η «Βόρεια Κύπρος» βρίσκεται στην 76η θέση από 180 χώρες ως προς τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου

Η Κύπρος διχοτομημένη στον χάρτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στη δεξιά στήλη η θέση της «Βόρειας Κύπρου» με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου

Στην ιστοσελίδα τους, η «Κύπρος» (την κατατάσσουν στην 55η θέση από 180 χώρες ως προς τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου) αλλά και η «Βόρεια Κύπρος» (θέση 76/180) βρίσκονται στο γεωγραφικό τμήμα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα, για τα Κατεχόμενα αναφέρουν: «Η εθνική νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία του Τύπου, αλλά, ταυτόχρονα επιτρέπει τον περιορισμό για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας αξιοπρέπειας.

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, οι αυξανόμενες αγωγές κατά δημοσιογράφων και η αυξανόμενη πίεση της Τουρκίας στον τομέα επηρεάζουν την ελευθερία του Τύπου.

Τοπίο των μέσων ενημέρωσης

Υπάρχουν αρκετές εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κύπρο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους είναι επιχειρηματίες με άλλα οικονομικά συμφέροντα.

Ο πλουραλισμός απειλείται από μηνύσεις κατά των ΜΜΕ, την άμεση παρέμβαση στο συντακτικό έργο και την αυξανόμενη συγκέντρωσή τους στα χέρια τούρκων επιχειρηματιών. Η αυτολογοκρισία είναι ευρέως διαδεδομένη.

Η πίεση της Αγκυρας γίνεται αισθητή μέσω λεκτικών επιθέσεων και μηνύσεων στην Τουρκία. Οι άτυπες, στενές, οικονομικές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης επηρεάζουν την ανεξαρτησία του εκδοτικού περιεχομένου.

Πολιτικό πλαίσιο

Η αυξανόμενη πίεση της Τουρκίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία του Τύπου και στην ελευθερία της έκφρασης. Κυρώσεις και διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης, ασκούνται εναντίον δημοσιογράφων που κάνουν κριτική στην τουρκική ή την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, στον στρατό ή στις αρχές.

Ενώ ένας δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για κριτική στον τουρκικό στρατό, σε τρεις δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία και άλλοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν αφού επέκριναν τις τουρκικές πολιτικές ή τους τουρκοκύπριους πολιτικούς. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Η σελίδα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα με τις πληροφορίες για τη «Βόρεια Κύπρο»

Νομικό πλαίσιο

Η δυσφήμιση ορίζεται ως έγκλημα και δεν υπάρχει νόμος για την προστασία των πηγών. Οι τουρκοκυπριακές αρχές επιχειρούν ν’ αλλάξουν τους υφιστάμενους νόμους για να περιορίσουν περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν διώξεις ερήμην στην Τουρκία. Ενας από αυτούς προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταγγέλλοντας ότι παρακωλύεται η ελευθερία της έκφρασης από μια σειρά δικών στην Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο.

Μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούνται από τα ΜΜΕ στο πλαίσιο των διώξεων που ασκούνται σε βάρος τους.

Οικονομικό Πλαίσιο και Ασφάλεια

Αν και δεν υπήρξαν σοβαρές απειλές ή σωματικές επιθέσεις, ένας αυξανόμενος αριθμός δημοσιογράφων έγινε στόχος λεκτικών επιθέσεων ή εκστρατειών παρενόχλησης από τις τουρκικές ή τουρκοκυπριακές αρχές. Οι δημοσιογράφοι επίσης πέφτουν συχνά θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης».

Ποιος χρηματοδοτεί τους RSF;

Τα ιδρύματα που υποστηρίζουν το έργο των RSF μέσω υπηρεσιών περιλαμβάνουν την American Express, τη Société Générale, τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και το Ιδρυμα Ford.

Οι RSF έχουν επικριθεί για την αποδοχή χρηματοδότησης από το National Endowment for Democracy στις ΗΠΑ και το Κέντρο για μια Ελεύθερη Κούβα.

Πηγή: sigmalive.com, rsf.org/fr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024