Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναζητεί τη στήριξη του «Παγκόσμιου Νότου»

Αναζητεί τη στήριξη του «Παγκόσμιου Νότου»

Ο ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Αργεντινή ενώ είχε συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής βρέθηκε προχθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Χαβιέρ Μιλέι – του αποκαλούμενου «Τραμπ της Αργεντινής», ο οποίος έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Κιέβου και κατά της Μόσχας.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι χώρες που θα στείλουν παρατηρητές στις «ψευδο-εκλογές» θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της «συνενοχής σε έγκλημα».

Ο Ζελένσκι, όμως, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί αυτή την επίσκεψη και για έναν ακόμη σκοπό: Να κερδίσει, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της Ουκρανίας, την υποστήριξη περισσότερων χωρών του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Νότου», κάτι που επεδίωξε κατά τις συναντήσεις που είχε με αρκετούς ηγέτες, ανάμεσά τους της Ουρουγουάης, της Παραγουάης και του Ισημερινού.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αγκαλιάζεται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ορκωμοσία του Μιλέι, έξω από το Εθνικό Κογκρέσο, στο Μπουένος Αϊρες

Ο Ορμπαν και ο Μακρόν

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι θα επεδίωκε ένα τετ-α-τετ και με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος απειλεί να προβάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Οπως, δε, έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αργεντινή ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο, με βάση την ανάρτηση που έκανε στο Χ, τόνισε «τη σημασία που θα έχει το άνοιγμα των ενταξιακών συνομιλιών από τη σύνοδο κορυφής» καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «η Ουκρανία έχει εκπληρώσει όλες τις συστάσεις της Κομισιόν.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα έχουν σημαντική επίδραση τόσο στην κοινωνία όσο και στον στρατό της Ουκρανίας» έγραψε επίσης.

Οι εκλογές και τα κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο αντέδρασε οργισμένα στην πρόθεση του Κρεμλίνου να συμμετέχουν οι περιφέρειες της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, μαζί φυσικά με την Κριμαία – στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της προέδρου της Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αποφασιστικά την πρόθεση της Ρωσίας να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που εμπλέκονται στην οργάνωση και στη διεξαγωγή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι χώρες που θα στείλουν παρατηρητές στις «ψευδο-εκλογές» θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της «συνενοχής σε έγκλημα».

«Κάθε εκλογική διαδικασία στη Ρωσία ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία. Λειτουργεί μόνο ως εργαλείο για να παραμείνει στην εξουσία το ρωσικό καθεστώς» προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

«Θα μας αφήσουν θα πεθάνουμε»

Από την πλευρά της, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο δίκτυο του BBC, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία και την απόρριψη του πακέτου που περιλαμβάνει τις νέες ενισχύσεις προς τη χώρα της.

Οπως τόνισε, η διακοπή της βοήθειας ισοδυναμεί με «θανάσιμο κίνδυνο» για το Κίεβο – «εάν ο κόσμος κουραστεί, τότε απλούστατα θα μας αφήσει να πεθάνουμε» είπε.

«Μας πονά ιδιαιτέρως το γεγονός ότι βλέπουμε τα σημάδια ότι το πάθος για βοήθεια έχει αρχίσει να ατονεί.  Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εμάς, γι’ αυτό μας πονά» υπογράμμισε επίσης η ίδια.

Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι η «κούραση» αρκετών συμμάχων της Ουκρανίας και τα προβλήματα που αφορούν τη συνέχιση της βοήθειας προς αυτή δεν προκύπτουν μόνο από την ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Αναδεικνύονται και στην κόντρα με την Πολωνία, όπου στα σύνορα έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες μπλόκο από οδηγούς φορτηγών οι οποίοι αποδίδουν στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα την ευθύνη για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει τις τιμές παραγωγού και τα εισοδήματά τους.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024