Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Χάλκη περνά και στην ηλεκτροκίνηση

Η Χάλκη περνά και στην ηλεκτροκίνηση

Ο Δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, μίλησε στο cityhub των ΝΕΩΝ.

Μετά την οικονομικά προσιτή στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης, με τη σταδιακή εκμηδένιση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η Χάλκη, το πρώτο GR-Eco Island, όπως εξηγεί ο δήμαρχός της, Άγγελος Φραγκάκης, περνά και στην ηλεκτροκίνηση.

Η Χάλκη είναι το πρώτο GR-Eco Island που έκανε πράξη τους μηδενικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πώς τα κατάφερε;

Στο νησί της Χάλκης τα τελευταία τρία χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2021 το νησί μας έγινε το πρώτο GR ECO Island της Ελλάδας με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δράση περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1MWatt, έτσι οι κάτοικοι μετατράπηκαν σε καταναλωτές – παραγωγούς μέσω της συμμετοχής τους στην ενεργειακή κοινότητα Χάλκης και τελικά μηδένισαν τους λογαριασμούς του ρεύματος με την διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Για να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι το 34%, των τιμολογίων συγκεκριμένου παρόχου (ΔΕΗ) μελών για ένα ολόκληρο έτος εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100,00€, και το 26% στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως και 800,00€. Η εξοικονόμηση αυτή ξεπέρασε στο σύνολο τις 200,000.00€ το τελευταίο έτος. Είναι μια ρεαλιστική και οικονομικά προσιτή στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης.

Τι έπεται για τον Δήμο Χάλκης

Ποια είναι τα επόμενα βήματα προς την «πράσινη» ανάπτυξη;

Έχουμε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και συγκεκριμένα στην δράση Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους η οποία αφορά Υποδομές Ηλεκτροκίνησης- Ηλεκτρικά Οχήματα – Σταθμοί Φόρτισης Δήμου Χάλκης Συνολικού Προϋπολογισμού 938.140,54€. Το νησί θα διαθέτει επιπλέον 7 νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με 7 σταθμούς φόρτισης, να σημειώσουμε πως στο νησί υπάρχουν ήδη 6 ηλεκτροκίνητα οχήματα και 5 φορτιστές τα οποία λειτουργούν κανονικά τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως γίνεται αντιληπτό η εξασφάλιση των βασικών αναγκαίων υποδομών για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νησιού, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς και η βιώσιμη περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη αποτελούν βασικό μέλημά μας.

Μπορεί να αντιστραφεί το φαινόμενο της ερημοποίησης των νησιών;

Η αλλοίωση του νησιωτικού χώρου και η εγκατάλειψη των μικρών νησιωτικών περιοχών μπορούν να αποφευχθούν μέσα από καινοτόμα και σύγχρονα τεχνολογικά πρότζεκτ τα οποία θα προστατέψουν και θα προωθήσουν την παραμονή των πληθυσμών και την ενδεχόμενη βιώσιμη επανακατοίκηση τους.

Ένας Υπερκομματικός Στρατηγικός Σχεδιασμός με εμπλεκόμενους φορείς, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τα Κοινωφελή Ιδρύματα, την Επιχειρηματική Κοινότητα, τους Ευεργέτες του Απόδημου Ελληνισμού και όσους βρίσκονται στην χώρα μας και συνδράμουν στην βελτίωση της, ώστε τελικά όλοι μαζί να αποφασίσουν μέσα στα θεσμικά πλαίσια τον τρόπο εκείνο με τον οποίο θα μπορούσαν να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα στους πληθυσμούς των μικρών τόπων της χώρας να παραμείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024