Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: «Ο σύγχρονος πολίτης είναι ταυτόχρονα και σύγχρονος δημότης»

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: «Ο σύγχρονος πολίτης είναι ταυτόχρονα και σύγχρονος δημότης»

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο cityhub των ΝΕΩΝ.

Μια συνέντευξη με τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «φωτίζει» σημαντικές πτυχές της ψηφιακής μεταρρύθμισης και απαντάει σε ερωτήματα.

Τι αναμένει ο πολίτης από την ψηφιακή μεταρρύθμιση;

Αναμένει να εξυπηρετηθεί από το κράτος τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αυτοδιοικητικό.

Στον άξονα αυτό κινηθήκαμε για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και αυτό πραγματοποιήθηκε με στρατηγική.

Τι ακριβώς έγινε;

Δώσαμε ενιαίο τρόπο πρόσβασης σε όλες τις εφαρμογές με τη χρήση κωδικών τάξης taxisnet, εξασφαλίζοντας ότι δε χρειάζεται να γνωρίζουμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη του LosΆντζελες o υπεύθυνος ψηφιακών δράσεων μας είχε αναφέρει ότι η δράση εμβολιασμού είχε καθυστερήσει γιατί είχαν πολλά συστήματα με διαφορετικούς κωδικούς που έπρεπε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης. Στη χώρα μας, για τις υπηρεσίες του Δήμου μας όπως κι αυτές του gov.gr έχουμε την δυνατότητα ίδιας πρόσβασης, χωρίς να κρατάμε σε ένα σημειωματάριο όλους τους κωδικούς μας. Και μέχρι σήμερα δώσαμε υπηρεσίες πρόσβασης σε 274 πληροφοριακά συστήματα Δήμων.

Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση αντλεί όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται από τα μητρώα του δημοσίου, όπου που διατηρούνται, αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας. Πάντα με τη συναίνεση του δημότη. Αποτέλεσμα: Παλαιότερα για να βρεθεί ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου που παρκάρει παράνομα περνούσαν μήνες. Για τη πλατφόρμα διόρθωσης των τ.μ. ακινήτων, οι δημότες δεν χρειάστηκε να κάνουν απολύτως τίποτα για να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο για Ε9, ΔΕΔΔΗΕ κτλ. Όλα γίνονται ψηφιακά και άμεσα!

Στο πλαίσιο του cloud-firstpolicy που πρωτοποριακά θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, όλα τα συστήματα των Δήμων μπορούν να είναι πια στο G Cloud αντί κάθε δήμος να έχει το δικό του datacenter. Σήμερα, φιλοξενούμε στο G Cloud 97 συστήματα από 63 δήμους. Και αυτό δημιουργεί οικονομία κλίμακος με εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ψηφιακή αναβάθμιση λειτουργιών της αυτοδιοίκησης τα τελευταία 3 χρόνια διαθέσαμε άδειες λογισμικού αυτοματοποίησης ύψους 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες, με ψηφιακά εργαλεία που δεν είχαν ποτέ έως τότε.

Δώσαμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης δημοτών με ψηφιακά ραντεβού και τηλεδιάσκεψης, με το #myDimoslive και #myKEPlive, για πολίτες που λόγω απόστασης ή κινητικών προβλημάτων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία.

Θα γίνουν έξυπνες οι πόλεις μας;

Το πρόγραμμα smartcities;

Βρίσκεται σε εξέλιξη. 303 δήμοι έχουν καταθέσει στο ΕΣΠΑ τις προτάσεις τους, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε δήμου, ενδεικτικά βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας.

Είναι περιττό να σημειώσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον και εμπειρία του Υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου που επιτρέπει να στοχεύουμε άμεσα στον πυρήνα ενός προβλήματος της ΤΑ καθώς και ότι με συγκεκριμένα έργα και στρατηγικές επιλογές μπορέσαμε αφενός να αλλάξουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης του δημότη αλλά και να επιτύχουμε μεγάλη εξοικονόμηση. Αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο πριν από 4 χρόνια. Ήταν όμως αποτέλεσμα προσεχτικών επιλογών, κατάλληλης στόχευσης και πολλών ωρών συλλογικής προσπάθειας.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024