Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προ των πυλών γενική πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ

Προ των πυλών γενική πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας ετοιμάζει γενική απεργία με την ακρίβεια να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων.  

Σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων εξήγγειλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) που θα κορυφωθούν με γενική πανελλαδική απεργία. Στόχος της Συνομοσπονδίας η «άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Με δεδομένο το γεγονός ότι «όπως όλα δείχνουν η ακρίβεια ήρθε για να μείνει» η ΓΣΕΕ αποφάσισε σε συνεδρίαση της Ολομέλειάς της να πραγματοποιήσει δράσεις με ορίζοντα 3 έως 4 μηνών κατά βάση σε τοπικό επίπεδο, ώστε «να επικοινωνήσει στους εργαζόμενους σ’ όλη την επικράτεια τη σύνδεση της ακρίβειας με την αναγκαιότητα για αυξήσεις των μισθών και επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενικότερα του μηχανισμού που τις συνοδεύει».

Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ μετείχε στη μεγάλη πανευρωπαϊκή πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων στις Βρυξέλλες

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με κεντρική πανελλαδική κινητοποίηση και Γενική Απεργία, η οποία «θα συνδεθεί γενικότερα με τα προβλήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας».

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ μετείχε στη μεγάλη πανευρωπαϊκή πορεία διαμαρτυρίας της Τρίτης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων στις Βρυξέλλες.

Η διαδήλωση έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας για μία «δίκαιη συμφωνία με τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στη διαδήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η λιτότητα δοκιμάστηκε και απέτυχε. Είναι καιρός να πάρουμε τα μαθήματα του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί κανόνες της ΕΕ θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από εντελώς αυθαίρετα όρια για προϋπολογισμούς και επενδύσεις».

Δημοσκόπηση κόλαφος

Η προαναγγελία γενικής απεργίας έρχεται την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα κοινής γνώμης, αναδεικνύεται και πάλι ως σημαντικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες η ακρίβεια.

Το κόστος ζωής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα με διαφορά. Οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν «Πολύ μεγάλη» ή «Μεγάλη δυσκολία» στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ μόνο δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Το 61,2% δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει κάνοντας περικοπές αλλά χωρίς επιτυχία

Το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «Πάρα Πολύ και Πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «Αρκετά».

Στην ερώτηση εάν έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τα έξοδα τους, το 61,2% δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει κάνοντας περικοπές αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σχεδόν ένα 30% των πολιτών έκανε περικοπές και κατάφερε να συγκρατήσει τα έξοδα του, ενώ  10% δεν έκανε κάποια προσπάθεια περικοπών. Το θέμα της ακρίβειας έχει αρχίσει να εμφανίζει ενδημικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η αισιοδοξία των πολιτών για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια υποχωρεί.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων με το 45,4% να δηλώνει ότι έχει πάρει όσα μετρά της επιτρέπει η Ελληνική Οικονομία ή και περισσότερα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024