Κυριακή 14 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο

Οι χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο

Μαύρη πρωτιά για τις ΗΠΑ - Δείτε τη λίστα με τις χώρες που είναι χρεωμένες ως τον λαιμό και πού βρίσκεται η χώρας μας

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πραγματικά κολοσσιαίο για μια χώρα σαν και τη δική μας. Προσφάτως ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συζήτηση περί της βιωσιμότητάς του δεν παύει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το εν λόγω χρέος αντιστοιχεί στο 168% του ΑΕΠ της χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι βέβαια η μοναδική χώρα στο κόσμο με υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Στην παγκόσμια πεντάδα η Ελλάδα

Σε απόλυτους αριθμούς, τη «μαύρη πρωτιά στη σχετική λίστα κατέχει ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει σε 33,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ισούται με το 34,2% του συνολικού παγκόσμιου δημοσίου χρέους που θα έχουν όλα τα κράτη μαζί. Ως προς το ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ξεπεράσει το 123%.

Τη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο χρέος καταλαμβάνει η Κίνα με 14,7 τρισ. δολάρια ή 15,1% του παγκόσμιου χρέους. Το κινεζικό χρέος αντιστοιχεί στο 83% του ΑΕΠ.

Τη λυπητερή σκυτάλη παίρνει η Ιαπωνία με 10,8 τρισ. δολάρια ή 11% περίπου του παγκόσμιου κρατικού χρέους και αντιστοιχεί στο 255% του ΑΕΠ της.

Τέταρτη έρχεται η Βρετανία με 3,47 τρισ. δολάρια και 104% του ΑΕΠ της, πέμπτη η Γαλλία με 3,35 τρισ. δολάρια και 110% του ΑΕΠ και έκτη η Ιταλία με 3,14 τρισ. δολάρια και 144% του ΑΕΠ περίπου φέτος.

Η Γερμανία φιγουράρει στην 7η θέση με 2,9 τρισ. δολάρια ή 66% του ΑΕΠ της.

Αριθμοί που ζαλίζουν

Ως προς το ΑΠΕ τους, το Σουδάν, όπου βέβαια μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, ξεπερνά οριακά την Ιαπωνία, με το χρέος της χώρας να αντιστοιχεί στο 256% του ΑΕΠ της έναντι 255,2% της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα κερδίζει στο νήμα τη Σιγκαπούρη, μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με 168% έναντι 167,9%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 144% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στη γείτονα Τουρκία, ο δημόσιο χρέος της προς το ΑΕΠ ανέρχεται σε μόλις 34%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, την πρωτιά σε αυτήν την κατηγορία φέρεται να καταλαμβάνει ο Λίβανος. Το δημόσιο χρέος της εν λόγω χώρας της Μέσης Ανατολής αναφέρεται πως ξεπερνά το 280% του ΑΕΠ και άρα είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα παγκοσμίως με βάση αυτό το κριτήριο.

Sports in

Τα μεγάλα ραντεβού του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα (vids)

Τι έχει συμβεί στα προηγούμενα μεγάλα παιχνίδια που έχουν κριθεί να δώσουν οι δύο ομάδες μεταξύ τους; Δύο τελικοί, συνολικά τρία Final Four και μία επική σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Απριλίου 2024