Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους έξι Έλληνες δεν καλύπτει τις ανάγκες για την υγεία του

Ένας στους έξι Έλληνες δεν καλύπτει τις ανάγκες για την υγεία του

Αδυνατούν να κάνουν εξετάσεις αφού τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν αλλά λόγω των μακρών λιστών αναμονής ή απόστασης.

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασυρμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δείχνει να είναι ο μεγάλος ασθενής.

Στην έκθεση της Eurostat, με τίτλο «Ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις το 2022», η Ελλάδα κόβει πρώτη το νήμα αναφορικά με τις ανάγκες υγείας που δεν καλύπτονται για τους πολίτες εξαιτίας συνθηκών φτώχειας, λιστών αναμονής η απουσίας δομής Υγείας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Το 16,7% των Ελλήνων πολιτών δήλωσαν πως δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις

Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το 16,7% των Ελλήνων πολιτών δήλωσαν πως δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις, με το 28% να δηλώνουν πως βρίσκονται σε φτώχεια. Το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ (που δεν κατάφεραν να κάνουν εξετάσεις) είναι σαφώς μικρότερο και αφορά μόνο το 3,3%.

Οι χώρες της ΕΕ που καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές μετά την Ελλάδα είναι η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%).

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%) που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σε κίνδυνο φτώχειας

Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν στην έρευνα πως βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ και ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι 6,1%, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των ατόμων που δεν βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (2,8%).

Στην Ελλάδα, η πληττόμενη αυτή κοινωνική κατηγορία είναι πολύ μεγαλύτερη με ποσοστό 28,5% σε αντίθεση με το 14,3% που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Υψηλές αποκλίσεις εμφανίστηκαν επίσης στη Ρουμανία (15,5%) και στην Πορτογαλία, με 11,7%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε μεμονωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρική εξέταση ή θεραπεία εξαιρουμένης της οδοντιατρικής περίθαλψης) που παρέχονται από ή υπό την άμεση επίβλεψη ιατρών ή ισοδύναμων επαγγελμάτων σύμφωνα με τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα αναφέρονται σε τέτοιες ανάγκες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και εκφράζονται ως ποσοστά επί του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζει σε ιδιωτικά νοικοκυριά που αντιμετώπισαν τις ίδιες ιατρικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη Δανία, την Εσθονία και τη Σλοβακία.

Sports in

Ολυμπιακός: Προσπάθειες για να αλλάξουν οι ώρες των αναμετρήσεων με Βίρτους και Παναθηναϊκό

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός κάνει προσπάθειες να αλλάξει τις ώρες των αναμετρήσεων με Βίρτους και Παναθηναϊκό, καθώς πέφτουν μαζί με τα παιχνίδια της ποδοσφαιρικής ομάδας με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024