Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το προσωπικό εποπτείας της Fed συρρικνώθηκε

Το προσωπικό εποπτείας της Fed συρρικνώθηκε

Η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance Corp. αγωνίζονται να προσλάβουν τραπεζικούς επόπτες.

Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασαν μια σειρά από προτεινόμενους κανόνες με στόχο να αποτρέψουν έναν ακόμη γύρο χρεοκοπιών τραπεζών και αναταραχής στον κλάδο. Όμως οι προσπάθειες δεν θα έχουν διάρκεια εάν οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ενισχύσουν τις τάξεις των ελεγκτών πρώτης γραμμής.

Η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance Corp. αγωνίζονται να προσλάβουν τραπεζικούς επόπτες και να διατηρήσουν όσους ήδη έχουν. Το προσωπικό εποπτείας της Fed συρρικνώθηκε 3% πέρυσι από το 2016, ακόμη και όταν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκαν περισσότερο από 40%, σε περίπου 22 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο FDIC, περισσότερο από το ένα τρίτο των υπαλλήλων διαχείρισης κινδύνων του οργανισμού θα βαίνουν προς συνταξιοδότηση έως το 2027, από 18% το 2022. Οι παραιτήσεις μεταξύ των ελεγκτών που εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσαν ποσοστά μεγαλύτερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Οι προβληματικές κουλτούρες στο χώρο εργασίας, πιθανότατα συνέβαλαν σε αυτό

Οι αμοιβές που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον ιδιωτικό τομέα, η απαιτητική εργασία και ο αργός ρυθμός στον εκσυγχρονισμό της εποπτείας για προσαρμογή σε απειλές όπως οι υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την απογοήτευση και τις εξόδους. Οι προβληματικές κουλτούρες στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για ένα κλίμα κλειστής παρέας μεταξύ των ελεγκτών της FDIC, πιθανότατα συνέβαλαν σε αυτό.

Προκλήσεις στελέχωσης

Πρώην ελεγκτές και παρατηρητές του κλάδου προειδοποιούν ότι οι προκλήσεις στελέχωσης, οι οποίες συνέβαλαν στην ελλιπή εποπτεία δύο μεσαίων τραπεζών που χρεοκώπησαν τον Μάρτιο, κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την ικανότητα των ρυθμιστικών αρχών να χειριστούν μια μελλοντική κρίση. Και οι δύο υπηρεσίες, λένε, θα πρέπει να επιλύσουν τα ζητήματα προτού οι νέοι κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων περί τραπεζικών κεφαλαίων, επιβαρύνουν επιπλέον το εποπτικό προσωπικό.

Σε ομιλίες, εκθέσεις και καταθέσεις στο Κογκρέσο φέτος, η Fed και η FDIC έχουν αναγνωρίσει τις προηγούμενες αποτυχίες τους και είπαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να τις διορθώσουν.

Στην «νεκροψία» του για την Signature Bank, το FDIC ήταν ειλικρινές σχετικά με τις προκλήσεις των πόρων του. Από την έκθεση λείπουν τυχόν υπαινιγμοί του είδους προβληματικής κουλτούρας που πιθανότατα συνέβαλε στη δυσκολία πρόσληψης και διατήρησης ελεγκτών. Η ρυθμιστική αρχή ασχολείται τώρα με τις συνέπειες από τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και παρενόχλησης που περιγράφονται λεπτομερώς σε πρόσφατα άρθρα της Wall Street Journal. Περιλάμβαναν ανώτερους ελεγκτές που φέρεται να έστελναν άσεμνες φωτογραφίες και γραπτά μηνύματα σε γυναίκες υπαλλήλους και έναν επόπτη που ζήτησε από τους υπαλλήλους να πάνε σε ένα στριπτιτζάδικο.

Το σκάνδαλο στην FDIC μπορεί να έχει επιπτώσεις για άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τον περασμένο μήνα, η Μαξίν Γουότερς, η κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Fed για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ και τον αναπληρωτή ελεγκτή νομίσματος Μάικλ Χσου τα σχέδιά τους για αναθεώρηση των πολιτικών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ακατάλληλη εργασιακή κουλούρα

Η Fed προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κουλτούρα που οι επικριτές λένε ότι εμπόδισε τους ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα ανάγκασε ορισμένους να φύγουν.

Ο Μπαρ έχει αναγνωρίσει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον γνώριζαν τους κινδύνους της Silicon Valley Bank πριν καταρρεύσει στις 10 Μαρτίου και θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα. Το Bloomberg ανέφερε ότι οι αρχικοί ελεγκτές στη Fed του Σαν Φρανσίσκο έκρουσαν συναγερμό περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της SVB και στη συνέχεια εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την τράπεζα.

Το 2018, ο Μαρκ Ουίλιαμς αναγνώρισε κινδύνους στις ταχέως αναπτυσσόμενες μεσαίες τράπεζες και τους επεσήμανε στη Fed του Σαν Φρανσίσκο. Είναι σύνηθες οι ειδικευμένοι πρώην ελεγκτές όπως ο Ουίλιαμς, οι οποίοι είχαν εργαστεί τόσο στις αποθεματικές τράπεζες του Σαν Φρανσίσκο όσο και στη Βοστώνη, να μοιράζονται πληροφορίες ή να συμβουλεύουν τους πρώην εργοδότες τους.

Επέστησε την προσοχή στην υπερβολική συγκέντρωση της φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα Silvergate Bank σε ένα τμήμα πελατών, τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα και την ριψοκίνδυνη διοίκηση που αναλάμβανε κινδύνους που άλλες τράπεζες απέφευγαν. Είπε ότι επισήμανε τα ζητήματα στον επικεφαλής της μονάδας εποπτείας της Fed του Σαν Φρανσίσκο εκείνη την εποχή.

Τότε δεν φαινόταν να συμβαίνει τίποτα.

Η Silvergate κατέρρευσε στα τέλη του 2022. Μήνες αργότερα, ο Ουίλιαμς, ο οποίος διδάσκει χρηματοοικονομική και τραπεζική εποπτεία στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έγραψε στον νέο επικεφαλής εποπτείας στη Fed του Σαν Φρανσίσκο, παραπέμποντας στις παρατηρήσεις του και το πώς αγνοήθηκαν

Μετά την κατάρρευση των Silvergate και SVB, ο γενικός επιθεωρητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι η Fed δεν συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη και την αυξημένη πολυπλοκότητα των τραπεζών. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι έχει ενισχύσει την εποπτεία της στις περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες που φαινόταν πιο ευάλωτες στις πιέσεις χρηματοδότησης.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεγκτές της Federal Reserve εξέδωσαν ευρήματα που απαιτούσαν από τη διοίκηση της τράπεζας να βελτιώσει την πρόσβαση σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση, να αυξήσει τα αποθέματα ρευστότητας και να επανεπικυρώσει τις υποθέσεις εκροής καταθέσεων στα σχέδια έκτακτης χρηματοδότησης μιας τράπεζας», σύμφωνα με έκθεση της Fed τον Νοέμβριο.

Ανεπαρκείς αμοιβές

Οι μάχες προσλήψεων και διατήρησης εργαζομένων των ρυθμιστικών αρχών συνδέονται εδώ και καιρό με κρατικές αποζημιώσεις που υστερούν στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Ένας αρχικός κυβερνητικός εξεταστής μπορεί λαμβάνει πολύ λιγότερα από $100.000, καθιστώντας δύσκολη την πρόσληψη και τη διατήρηση σε ακριβές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Στην έκθεσή του για την Signature, το FDIC αναγνώρισε τις εποπτικές του αδυναμίες, αλλά επεσήμανε επίσης τις ελλείψεις σε τοπικό προσωπικό που παρακολουθεί τις μεγάλες τράπεζες. Το υψηλό κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον ανταγωνισμό από άλλες ρυθμιστικές αρχές και εταιρείες που προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, ακόμη και τον ανταγωνισμό εντός του οργανισμού. Οι θέσεις εργασίας που εξετάζουν τις μεγάλες τράπεζες είναι απαιτητικές θέσεις με σημαντικό φόρτο εργασίας, έγραψε το πρακτορείο.

Η Σίλα Μπέαρ, πρώην επικεφαλής του FDIC, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τους ελεγκτές όσο θα μπορούσαν να κερδίσουν στον ιδιωτικό τομέα.

«Αλλά μπορεί να αντισταθμίσει δίνοντας μεγάλη αξία στον ρόλο τους στην προστασία του κοινού, με ανάλογη εκπαίδευση, θέση και πόρους», είπε.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024