Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ελληνικά ηχούν και πάλι στο Κεστεκίδειο ελληνικών σχολείο των Βρυξελλών

Τα ελληνικά ηχούν και πάλι στο Κεστεκίδειο ελληνικών σχολείο των Βρυξελλών

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό σχολείο, αγοράστηκε το 1913 από τον Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της σοκολατοποιίας Leonidas. Τον περασμένο Μάρτιο το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο με συνέπεια να σφραγιστεί.

Λίγο πριν από τις 8 το πρωί και πριν ακόμη εμφανιστεί η πρώτη ακτίδα του όποιου ήλιου μπορεί να υπάρχει στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου, οι πρώτοι μαθητές φτάνουν στο Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο.

Παιδιά από 4 μέχρι και 12 ετών περίπου, αγουροξυπνημένα με τις τσάντες που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το μέγεθός τους απορούν βλέποντας τόσο κόσμο και κυρίως άγνωστα προς αυτά πρόσωπα στην αυλή του σχολείου τους.

Τους εξήγησαν ότι ένας από υπεύθυνους υπουργούς για το σχολείο από την Ελλάδα, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα επιθεωρούσε το κτίριο. Ένα αγόρι πετάχτηκε και ρωτούσε εάν επρόκειτο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπαίνουν στις φρεσκοβαμμένες και ανακασκευασμένες αίθουσες που άνοιξαν και πάλι για να τους υποδεχτούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Κεστεκίδειο

«Αυτό που αναμένουμε τώρα είναι η ολοκλήρωση του κτιρίου ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί πια το γυμνάσιο και λύκειο εδώ μαζί μας. Αυτό που αναμένουμε πια είναι η κανονική μας λειτουργία και περισσότερες εγγραφές» αναφέρει η Ελένη Κατόπη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου.

Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι παραδόθηκε «διοικητικά το Δημοτικό τον Νοέμβριο και έπεται η παράδοση του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσα στον Δεκέμβριο. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διδασκαλίας για τους μαθητές, αλλά και εργασίας για τους εκπαιδευτικούς».

Τον περασμένο Μάρτιο το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο με συνέπεια να σφραγιστεί. Οι γονείς αγωνιούσαν για το τι θα γίνει με τους περίπου 160 συνολικά μαθητές και ειδικά με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που δεν είναι εύκολο να μετακινούνται μόνα τους.

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία έργα, προκειμένου αυτό να καταστεί πλήρως κατάλληλο.

Το εσωτερικό του σχολείου

Πλέον στις τάξεις τους έχουν επιστρέψει οι μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου και σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν πλήρως και οι αίθουσες του γυμνασίου και του λυκείου.

«Έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους μαθητές» σημείωσε η συντονίστρια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση Φωτεινή Κολλάρα, ενώ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Φίλιππος Κοτσαρίδης υπογράμμισε τη στήριξη σε όλη την δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε «και έπρεπε τα παιδιά να στεγαστούν, αλλά και να βοηθηθούν το διάστημα της διαδικτυακής εκπαίδευσης».

Λίγο πριν από την επαναλειτουργία του σχολείου, το είχε επισκεφθεί ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανασκόπησή του είχε υπογραμμίσει ότι «οι εργασίες για την αποκατάσταση του εμβληματικού κληροδοτήματος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομής ολοκληρώθηκαν, και το κτίριο παραδίδεται ξανά στην ελληνική κοινότητα της βελγικής πρωτεύουσας» και στους μαθητές, ενώ είχε επισημάνει παράλληλα ότι «χρέος της Πολιτείας είναι να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές νησίδες γνώσης και πολιτισμού εκτός συνόρων».

Το προαύλιο στο Κεστεκίδειο Σχολείο των Βρυξελλών

Η ιστορία του κτηρίου

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό σχολείο  αγοράστηκε το 1913 από τον Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της σοκολατοποιίας Leonidas. Τη δεκαετία του ’70 εκείνος, το δώρισε στην ιερά μητρόπολη Βελγίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο. Τον Ιούλιο με σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΑΙΘΑ και της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, η χρήση του Κεστεκιδείου παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος για χρονικό διάστημα 49 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης.

Το επόμενο ραντεβού μας με τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές προγραμματίστηκε τη νέα χρονιά για την κοπή της βασιλόπιτας, με το σχολείο σε πλήρη λειτουργία και την ευχή το να είναι γεμάτο Ελληνόπουλα και η γλώσσα μας να αντηχεί στους διαδρόμους του Κεστεκιδείου.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024