Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: 7 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: 7 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος τελευταία κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Συρία, ιδίως στην αχανή έρημο, στην μπαντία, όπου αναδιπλώθηκαν αρκετά μέλη του μετά την απώλεια το 2019 των εκτάσεων υπό τον έλεγχό τους.

Επτά μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην μπαντία, την αχανή έρημο της Συρίας όπου έχουν ακόμη κρησφύγετα οι εξτρεμιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απ΄όπου και η φωτογραφία, επάνω).

Οι δράστες, οι οποίοι κινούνταν με μοτοσικλέτες, «άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής θέσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά μαχητές προσκείμενους στο καθεστώς, Σύρους και αλλοδαπούς», στα περίχωρα της Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Η μπαντία εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τα ανατολικά σύνορα με το Ιράκ

Το ΙΚ τελευταία κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Συρία, ιδίως στην μπαντία, όπου αναδιπλώθηκαν αρκετά μέλη του μετά την απώλεια το 2019 των πελώριων εκτάσεων υπό τον έλεγχό τους.

Προχθές Πέμπτη, πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε παρόμοια ενέργεια του ΙΚ στην ίδια περιοχή, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Και την 8η Νοεμβρίου, τουλάχιστον 34 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων και σημείων ελέγχου στην μπαντία, η οποία εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τα ανατολικά σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Δυο μέρες αργότερα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις πιο φονικές από τον Αύγουστο, όταν 33 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης με στόχο όχημα των ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Εκατοντάδες νεκροί

Επιθέσεις του ΙΚ στην μπαντία στοίχισαν τη ζωή σε 385 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος ή οργανώσεων προσκείμενων σε αυτό, καθώς και σε 165 άμαχους, μέχρι στιγμής το 2023, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα.

Μετά την κεραυνοβόλα ισχυροποίησή του το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις.

Η ήττα του ΙΚ στη Συρία ανακηρύχθηκε το 2019 —και στο Ιράκ το 2017—, όμως ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διατήρησε στρατεύματα στη χώρα, τα οποία επιχειρούν κυρίως εναντίον πυρήνων τζιχαντιστών που συνεχίζουν τη δράση τους.

Επειτα από δώδεκα και πλέον χρόνια ένοπλης σύρραξης, η χώρα παραμένει κατατεμαχισμένη σε ζώνες επιρροής, μολονότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της συριακής επικράτειας, χάρη κυρίως στην αποφασιστικής σημασίας υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024