Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύψτε τα Άγναντα και τα Πράμαντα

Ανακαλύψτε τα Άγναντα και τα Πράμαντα

Δύο από τα λιγότερο γνωστά χωριά των Τζουμέρκων σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να δείτε τα κοντινά τους αξιοθέατα.

της Βάλυ Βαϊμάκη

Τα Άγναντα

Οι συνοικίες του χωριού απλώνονται κτισμένες μέσα στο πράσινο και οι πηγές κελαρύζουν παντού. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και οι εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες.

Ένα καφενείο με σκιερά τραπεζάκια σε υποδέχεται καθώς μπαίνεις στα Άγναντα των κεντρικών Τζουμέρκων, στην Πίνδο. Το χωριό, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 650, χωρίζει στα δυο ο χείμαρρος Αγναντίτης και οι λόφοι που υπάρχουν γύρω του είναι κατάφυτοι. Πηγές κελαρύζουν όπου και να περπατήσεις. Καθώς κατευθύνεσαι προς την επάνω πλατεία ξεχωρίζεις πολύχρωμα χαλιά, φλοκάτες και παπλώματα απλωμένα για να στεγνώσουν μετά το πλύσιμο στην αναστηλωμένη ντριστέλα (νεροτριβή).

Στα 15 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, πάνω από τον Άραχθο. Χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, κτίστηκε από ντόπιους μαστόρους και το άνοιγμα της καμάρας του είναι 40 μέτρα. Έχει καταρρεύσει αρκετές φορές στην ιστορία του, με πιο πρόσφατη το 2015.

Ευτυχώς αναστηλώθηκε με συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Κοντά στο γεφύρι και τον πανταχού παρόντα Άραχθο, υψώνεται η μονή Μουχουστίου, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, που προσφέρει απεριόριστη θέα στη γύρω περιοχή. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 1634 και ανακαινίστηκε το 1635.

Το ωραιότερο, πάντως, αξιοθέατο της περιοχής είναι οι δίδυμοι καταρράκτες με ύψος 87 και 100 μ., κοντά στο ομώνυμο χωριό, στα 4 χλμ. από τα Άγναντα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1300, έχουν νερό από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο και είναι από τους ψηλότερους στην Ελλάδα.

Τα νερά που πηγάζουν από τις ΒΔ κορυφές των Τζουμέρκων πέφτουν ορμητικά από θεόρατα κάθετα βράχια καταλήγοντας σε χειμάρρους που ρέουν προς τον Άραχθο.

Ο χώρος είναι ωραία διαμορφωμένος και λειτουργεί τουριστικό περίπτερο, όπου αξίζει να καθίσεις για καφέ. Από εκεί ξεκινάει το πετρόκτιστο μονοπάτι προς τους καταρράκτες και τα σημεία θέασης της περιοχής.

Στα Άγναντα έχει τη βάση της η εταιρεία Tzoumerka Activities Center. Στο camp της οργανώνονται προγράμματα με πολλές δραστηριότητες για παιδιά όπως τοξοβολία, παιχνίδια survivor, αναρρίχηση κ.α. Trekking γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης. (Τηλ.: 694 52477150).

Πού μένουμε – Πού τρώμε

Αρχοντικό Τζουμέρκων. Οικογενειακός ξενώνας με κοινόχρηστο χώρο που έχει τζάκι, και εστιατόριο. Από 70 ευρώ/δίκλινο.

Μύλος. Βρίσκεται δίπλα στη νεροτριβή. Για καφέ, πίτσα, σνακ, βάφλες και παγωτά.

Τα Πράμαντα

Το φροντισμένο και πεντακάθαρο μαστοροχώρι των Τζουμέρκων απλώνεται στους πρόποδες του υποβλητικού ορεινού όγκου της Στρογγούλας, με επίκεντρο μια μεγάλη σκιερή πλατεία γεμάτη ταβέρνες και καφέ.

Από το μεγάλο λιονταρίσιο κεφάλι της βρύσης που τη λένε Αράπη το νερό τρέχει αέναα. Τα παιδιά παίζουν στη μεγάλη πλατεία όπου κυριαρχεί η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Από την άνοιξη και μετά, τα φύλλα του υπεραιωνόβιου πλατάνου θροΐζουν προσφέροντας τη σκιά τους και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους στα τραπεζάκια. Στο ανηφορικό δρομάκι προς την μικρή επάνω πλατεία υπάρχουν μαγαζιά με διάφορα προϊόντα.

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας

Στα 3 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, που ανακαλύφθηκε το 1960. Στη διάρκεια της διαδρομής στα έγκατα της γης θα θαυμάσεις εντυπωσιακούς χρωματιστούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που μετράνε εκατομμύρια χρόνια ζωής. (Τηλ.: 694 9231710).

Αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε μεταξύ 1876-78, και βρίσκεται μεταξύ Μελισσουργών-Πραμάντων.

Πού μένουμε – Πού τρώμε

Ορίζοντες Τζουμέρκων. Κτισμένο μέσα σε έλατα και κέδρους, το πολυτελές ξενοδοχείο έχει 12 superior δωμάτια και μεζονέτες, εστιατόριο, καφέ και χώρο ευεξίας με εσωτερική πισίνα. Από 130 ευρώ/δίκλινο.

Το Πέτρινο του Τσαμπούλα. Η ταβέρνα βρίσκεται στη πλατεία του χωριού και ειδικεύεται στο κατσίκι που μαγειρεύουν στη γάστρα και το αρνί σούβλας. Δοκιμάστε επίσης χειροποίητες πίτες, γίδα βραστή, πατσά. Από 10 ευρώ/άτομο.

Απόσταση

Τα Άγναντα απέχουν 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και τα Πράμαντα 54 χλμ.

Πηγή: ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024