Σφοδρή κριτική στον Μακρόν για την εβραϊκή Χάνουκα στο Ελιζέ – Ο λόγος, πάντως, δεν ήταν η Γάζα
Για «ασυγχώρητο πολιτικό σφάλμα», κάνουν λόγο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για παραβίαση της αρχής της κοσμικότητας, μετά την παρουσία του την Πέμπτη σε τελετή για την έναρξη της εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής Χάνουκα – της γιορτής των Φωτών για τους Εβραίους – στο παλάτι του Ελιζέ.
Νωρίτερα, είχε παραλάβει το βραβείο Λόρδου Γιάκομποβιτς, το οποίο απονέμεται σε Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών που μάχονται κατά του αντισημιτισμού.
Για «ασυγχώρητο πολιτικό σφάλμα», κάνουν λόγο οι πολιτικοί του αντίπαλοι
Ωστόσο, ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύθηκε αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει επίσης τον αρχιραββίνο της Γαλλίας, Χαΐμ Κορσιά, να ανάβει το πρώτο κερί στο Ελιζέ, ενώ ο Μακρόν παρακολουθεί, προκάλεσε έντονη διαμάχη.
Αιτία, η κοσμικότητα του γαλλικού κράτους
Όσοι νομίζουν, πάντως, ότι οι αντιδράσεις κατά του Μακρόν οφείλονται στην όποια στήριξη παρέχει η Γαλλία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, θα απογοητευθούν…
Και αυτό, γιατί ο λόγος είναι η κοσμικότητα του γαλλικού κράτους.
Οι νόμοι της Γαλλίας για την κρατική κοσμικότητα, που ψηφίστηκαν το 1905, παρέχουν σε όλους τους Γάλλους την ελευθερία να λατρεύουν όπως επιθυμούν, αλλά διευκρινίζουν ότι η θρησκεία δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στη λειτουργία του κράτους.
Ο βουλευτής του αριστερού κόμματος «Les Insoumis», Μανουέλ Μπομπάρ, έγραψε χαρακτηριστικά στο X: «Το Σάββατο γιορτάζουμε την επετειακή ημερομηνία του νόμου του 1905 για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Ο Μακρόν τον καταπατά όταν διοργανώνει μια θρησκευτική τελετή στο Ελιζέ. Ένα ασυγχώρητο πολιτικό σφάλμα».
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442