Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ με τις ψήφους της ΝΔ

Βουλή: Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ με τις ψήφους της ΝΔ

Καταψήφισε η αντιπολίτευση, πλην του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Θετική γνώμη για την καταλληλότητα της προταθείσας, Μαίρης Σαρπ, για διορισμό στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διατύπωσε η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Υπέρ της πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία προτάθηκε για επικεφαλής της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ.

«Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις οι οποίες να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στην αγορά», είπε η Μαίρη Σαρπ

«Όχι» στο διορισμό της κ. Σαρπ είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών», της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σκρέκας: Θα είμαστε αρωγοί στο έργο της νέας πρόεδρου της Επιτροπής

Η κ. Σαρπ έχει αντίληψη, και των δομικών προβλημάτων της αγοράς, αλλά και των αναγκών της κοινωνίας, είπε ο προτείνων υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Θεωρώ ότι από τη νέα της θέση θα υπηρετήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ίδια αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατίας και του Δικαίου», ανέφερε.

Ο Κώστας Σκρέκας αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Λιανό, είπε ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι απαίτηση και της οικονομίας και της κοινωνίας. Θα είμαστε αρωγοί στο έργο της νέας πρόεδρου της Επιτροπής.

Θεμελιώδης υποχρέωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι «οι μικροί και οι μεγάλοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να δημιουργούμε ευκαιρίες ώστε η επιχειρηματικότητα να αναπτύσσεται και οι ιδέες να ζωντανεύουν» είπε στην παρουσίασή της, η Μαίρη Σαρπ.

«Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις οι οποίες να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στην αγορά, και καταναλωτές που να μπορούν να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές, περισσότερες επιλογές και καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από ισότιμους όρους ανταγωνισμού, που παρέχουν στις επιχειρήσεις κίνητρα για επενδύσεις, καινοτομία και ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Μαίρη Σαρπ υποσχέθηκε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην εκπλήρωση της αποστολής αυτής, με τη βοήθεια όλου του προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και με σεβασμό στο έργο που η Επιτροπή έχει ως τώρα επιτελέσει και στο έργο όλων των προκατόχων στη θέση αυτή».

«Θεμελιώδης υποχρέωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι οι μικροί και οι μεγάλοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα»

Τι είπε η αντιπολίτευση

Η κ. Σαρπ, ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε νομιμοποιήσει την απομάκρυνση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το 2019, της τότε προέδρου της (πρώην δικαστικού) Βασιλικής Θάνου, είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλος Πολάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, είχε υποσχεθεί τότε ότι θα διορίζει εξειδικευμένους στο αντικείμενο τεχνοκράτες, αλλά τώρα ορίζει μια επίσης δικαστικό, που δεν είναι ειδική στον ανταγωνισμό.

Για επιθέσεις που δέχθηκε και ο νυν επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθηγητής Γιάννης Λιανός, από τους αρμόδιους υπουργούς της ΝΔ, έκανε λόγο ο κ. Πολάκης, υποστηρίζοντας ότι τον αντικαθιστούν πριν δημοσιοποιηθούν δύο εκθέσεις του για εναρμονισμένες πρακτικές στα διυλιστήρια και τις τράπεζες.

Για «προβληματική σχέση» τις κυβέρνησης με τις ανεξάρτητες αρχές και τους επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος ζήτησε από την κ. Σαρπ να κινηθεί στο ίδιο αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για ζητήματα όπως αυτό της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να υπηρετήσει τα ιδανικά της ελεύθερης οικονομίας είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Βάλατε πρόστιμο 1 εκατ. σε μία πολυεθνική για αισχροκέρδεια, όταν το 2022 είχε αύξηση κερδών 219%.. Ακόμα και να το πληρώσει, πόσο θα μειωθεί η κερδοφορία της; Στο 200%; αναρωτήθηκε ο κ. Συντυχάκης.

Υπέρ της τοποθέτησης τεχνοκράτη, ειδικού σε θέματα Ανταγωνισμού, τάχθηκαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης, των «Σπαρτιατών» Π. Δημητριάδης και της Νίκης, Γ. Αποστολάκης.

Την κλήση του κ. Λιανού από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και την κατάθεση της έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2022, ζήτησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η επαγγελματική και επιστημονική της πορεία, διασφαλίζουν ότι θα έχουμε μία πρόεδρο με την απαιτούμενη βαρύτητα, που αρμόζει στην συγκεκριμένη θέση, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η κ. Σαρπ θα αντεπεξέλθει στην αποστολή της να συνεργαστεί και με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Απαντώντας, η κ. Σαρπ είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ για την κ. Θάνου ήταν της ολομέλειας, με πλειοψηφία 20 προς 5. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, έπρεπε να έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικής αμεροληψίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κ. Θάνου είχε μία θέση πολύ κοντά σε ένα πολιτικό πρόσωπο, και αμέσως μετά έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για τις εκθέσεις Λιανού, που ζήτησε ο Παύλος Πολάκης να δημοσιοποιηθούν, η Μαίρη Σαρπ είπε ότι καθώς δεν γνωρίζει για τα πορίσματα αυτά, δεν μπορεί να δώσει διαβεβαίωση ότι θα τα δημοσιοποιήσει.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024